Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayasofya'nın tahrip edilen kapısıyla ilgili inceleme başlattı

Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayasofya'nın tahrip edilen kapısıyla ilgili inceleme başlattı
Ayasofya'nın tarihi 'İmparatorluk Kapısı' zarar gördü. Sorumlu Müdür "Bilgim yok" dedi, Vakıflar Genel Müdürlüğü kapıyı bariyerlerle korumaya alıp inceleme başlattı.

Ayasofya'nın tarihi İmparatorluk Kapısı'na zarar verildiğini tespit eden Sanat Tarihi Derneği, sadece İstanbul'un değil dünyanın en kıymetli mimari eserlerinden birine yapılan bu saldırının sorumlulularının bulunması için harekete geçti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada tahribatla ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı.

Dernek üyeleri konuyla ilgili attıkları tweetle şunları söylemişti: "Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi "İmparatorluk Kapısının" bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın Sorumlu Müdürü olduğunu belirten şahsın kan donduran konuşmasına şahit oldum maalesef. Birinci dereceden tarihi eser olan Ayasofya’ya zarar vermenin kanunen suç olduğunu belirtip, tutanak tutularak kameralardan suçlunun teslim olmasını talep ettim.

 

 

Fakat komik bir şekilde kamera kayıtlarının olmadığını ve zaten büyütülecek bir şey olmadığını kendilerinin orayı tamir edeceklerini söyledi. Hatta bu şekilde olmaz suçlunun bulunması İçin Savcılığa başvuracağımızı söyleyince ise kötü niyetli olduğumuzu ve ve olay çıkarmak istediğimizi söyledi.

YALNIZCA İMPARATOR TARAFINDAN KULLANILIYORDU

Böyle bir şahsın dünyanın en önemli mimari eserlerinden Ayasofya Camisinden sorumlu olmasını asla kabul etmiyoruz ve de etmeyeceğiz. Hem tarihi kapıya zarar verenlerin tespit edilmesi için hem de bu şahsın bir an önce bu görevden uzaklaştırması İçin ayrı ayrı şikayetçi olacağız. Saygılarımızla. Sanat Tarihi Derneği Yönetim Kurulu."

Ana salona açılan dokuz kapıdan biri olan ve yalnızca imparator tarafından kullanıldığı için 'İmparator Kapısı' adı verilen kapıdaki hasarla ilgili yazılan bu tweet'ten sonra olayla ilgili inceleme başlatıldı.

BARİYERLİ ÖNLEM

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise, "Ayasofya Camii İmparatorluk Kapısı'nın tahribatına yönelik incelemenin yapılması için idari ve teknik olmak üzere iki müfettiş görevlendirilmiştir" denildi. 

 

 

Sosyal medyadaki tepkilerin ardından kapının önüne bariyer konularak önlem alındığı görüldü. 

 

Öne Çıkanlar