Ayakta sayıma karşı çıkan tutuklu darp edildi: 'Bu işkence son bulsun, yeter artık'

Ayakta sayıma karşı çıkan tutuklu darp edildi: 'Bu işkence son bulsun, yeter artık'
Batman T Tipi Kapalı Cezaevi’nde ayakta sayıma karşı çıkan tutuklu Salih İlmin darp edildi. İlmin'in kardeşi 'Hem cezaevindekilere hem ziyaretçilere işkence yapılıyor. Yeter artık' dedi.

Hakkında açılan davanın duruşması için 7 Haziran’da tutuklu bulunduğu Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden Batman T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne sevk edilen Salih İlmin’in ayakta sayım ve çıplak arama dayatmasına karşı çıktığı için gardiyanlarca darp edildiği öğrenildi. İlmin, 9 Haziran’da kardeşi Gülçin İlmin ile yaptığı açık görüşte yaşadıklarını aktardı.

Ağabeyinin "örgüt üyeliği" iddiasıyla 2018 yılından bu yana tutuklu olduğunu aktaran Gülçin İlmin, Salih İlmin’in 8 Haziran’da görülen duruşması için bir gün öncesinde Batman Cezaevi'ne getirildiğini belirtti. "Abim ve bir kişi tek odada kalıyorlar. Sayım esnasında ayağa kalkmalarını istiyorlar. Onlar da zaten iki kişi olduklarını ve ayağa kalkmayacaklarını söylüyorlar" aktarımında bulunan Gülçin İlmin, "Bu esnada gardiyanlar onları zorla ayağa kaldırmak istiyor. Onlar da kalkmayacaklarını söyleyerek direniyorlar. Üstünde oturdukları sandalye ile beraber onları koğuşun dışına atıyorlar. Bu esnada zorla fiziki müdahalede bulunuyorlar. ‘Herkes ayağa kalkıyor, siz niye kalkmıyorsunuz?’ diyerek tehdit ediyorlar. Abim bu şiddeti savcılığa anlattı" diye ekledi.

‘HEM CEZAEVİNDEKİLERE HEM DE ZİYARETE GELENLERE İŞKENCE YAPILIYOR, YETER ARTIK’

Gardiyanların ağabeyi ve diğer tutukluya çıplak arama dayatmasında da bulunduğunu belirten İlmin, benzer uygulamalara ziyaretçilerin de maruz kaldığını ifade etti. 9 Haziran’da açık görüşe gittiklerinde işkenceye varan muamelelerle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren İlmin, "İki yerde aramadan geçtik. Çıplak aramaya varan bir durum gelişti. Bunu kabul etmedik. Bu yapılanın insan onurunu zedeleyici bir durum olduğunu belirtik. ‘Neden bunları yapıyorsunuz?’ diye sorduk. Onlar da ‘İşinize gelirse. Buranın kuralı böyle. Eğer rahatsız oluyorsanız bir daha gelmezsiniz’ dediler. Zaten uzun bir süre pandemi bahanesiyle görüşme gerçekleştirmediler. Yasak kalktı ancak bu şekilde bir işkenceyle karşı karşıya kaldık. Hem cezaevindeki tutuklulara hem de onları ziyarete gelen ailelere işkence yapılıyor. Bu işkence son bulsun. Yeter artık" tepkisinde bulundu.

İHD’YE BAŞVURDULAR

Cezaevinde yaşananlara dair İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne başvurduklarını aktaran İlmin, yaşanan hak ihlallerinin son bulması için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı. İlmin, ağabeyinin 10 Haziran’da yeniden Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne geri gönderildiği bilgisini de paylaştı. (MA)

Öne Çıkanlar