Avukatların üstünün aranması kararından dönüldü: Adliyeler avukatların işyeridir

Avukatların üstünün aranması kararından dönüldü: Adliyeler avukatların işyeridir
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, avukatların üstlerinin aranmasına ilişkin karardan dönüldüğünü duyurdu.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK - Adliye binalarına girişte avukatların da üstlerinin aranmasına ilişkin karar, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça imzasını taşıyan "Ankara Adalet Sarayı ve Ek Bina Girişlerinde Uygulanacak Güvenlik Tedbirlerine İlişkin Uyulması Gereken Esaslar" başlıklı yazıyla duyurulmuştu. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Artı Gerçek’e yapığı açıklamada, karardan geri adım atıldığını söyledi. 

12 Kasım 2021 tarihini taşıyan yazı, Başkent’teki adli binalarında kapılarına bu sabah asılmış, avukatlara yönelik üst arama kararı, adliye binalarının kapılarına asılarak bugünden itibaren uygulanmaya başlanacaktı. Ancak Erinç Sağkan, Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Baronun gerçekleştirdiği bir takım görüşmelerin ardından kararın geri alındığını söyledi.

Avukatların iş yerinin sadece hukuk bürolarıyla sınırlı olmadığını söyleyen Sağkan, adliyelerin avukatların iş yeri olduğunu söyledi. Sağkan, "Müvekkilinin bulunduğu yer, müvekkille buluşacağımız yer, emniyet müdürlükleri, karakollar, cezaevleri bunlar bizim iş alanlarımız. Haliyle avukatlık kanunu, avukatın üstünün hangi hallerde aranabileceğini açık bir şekilde düzenliyor" dedi. 

‘HUKUKEN KABUL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL’ 

Sağkan, avukatlara yönelik üst ve çanta aranmasa yönelik herhangi bir işlemin avukatlık kanunun 1136 sayılı avukatlık kanuna aykırı olduğunu söyledi. Sağkan, "Bu yapılan arama işlemi değil gibi gerekçelerin de hukuken kabul edilmesi mümkün değildir. Çünkü bizler hem çantalarımızda hem üstümüzde müvekkillere ait eşyaları, bazen dosyaya sunulacak delilleri bulunduruyoruz. Bu evraklarda gizliliği söz konusu. Avukatında bunu saklamak gibi net bir hükümlülüğü var. Haliyle böyle bir uygulama kanuna aykırı olduğu gibi, avukatın müvekkillerinin sırlarını saklamak noktasındaki yükümlülüğüne de açık bir şekilde aykırıdır" dedi. 

Yapılmak istenen uygulamanın yasal dayanağının da bulunmadığını söyleyen Sağkan, şu an itibariyle Ankara Adliyesi’nde uygulamadan geri dönüldüğünü belirterek, sözlerini şöyle sonlandırdı: 

"Türkiye Barolar Birliği olarak ilgili yerlerle görüştük. Aynı şekilde Ankara Barosu da ilgili bürokratik unsurlarla görüştü. Bu durumun kanuna aykırılığı izah edildi. Karardan geri dönülmesi sonucu anlayışla karşılandığını düşünüyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar