Avukatların Adalet Nöbeti: Gezi'yi savunmaya devam edeceğiz

Avukatların Adalet Nöbeti: Gezi'yi savunmaya devam edeceğiz
Avukatlar 'Adalet Nöbeti'nin bu haftaki eyleminde Gezi davasında verilen hapis cezalarını protesto etti. Yapılan açıklamalarda Gezi’yi savunmaya devam edileceği mesajı verildi.

Avukatların her hafta Perşembe günü Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde sürdürdükleri "Adalet Nöbeti" eylemi bu haftada devam etti. Gezi Davası’nda verilen hapis cezalarına dikkat çekilen bu haftaki eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Emek Partisi (EMEP) Genel Yönetim Kurulu (GYK9 üyesi Levent Tüzel, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri ve çok sayıda avukat katıldı. Avukatlar açıklama öncesi adliye içerisinde bir araya gelerek topluca açıklamanın yapılacağı meydana yürüdü. 

Eylem öncesi polisler, açıklamanın yapılacağı adliye önünü bariyerlerle ablukaya aldı. Meydana gelen çok sayıda avukat sık sık "Birleşe birleşe kazanacağız", "Direne direne kazanacağız" ve "Gezi direnişi onurumuzdur" sloganları atarak " Herkes için adalet" ve "Hepimiz oradaydık, Gezi onurumuzdur" pankartını açtı.  

'ONUR MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Türk Mühendisler ve Mimarlar Odası (TMMOB) İstanbul Şubesi Başkanı Esin Köymen, Gezi davasında yargılanan arkadaşlarının hukuksuz bir şekilde yargılandığını ve ağır cezalara çarptırıldığının altını çizdi. Bu cezalarla demokratik haklarını kullanan bütün bir ülkeye sus mesajı verilmek istendiğini kaydeden Köymen, "Hepimiz biliyoruz toplumsal muhalefetin anayasal hak ve özgürlük taleplerinin, demokrasi ve adalet çığlıklarının meşru zemini oluşturan Gezi direnişi baskıya ve hukuksuzluğa karşı direnmenin adıdır. Gezi milyonların umududur, yargılanamaz. Arkadaşlarımızı hukuka aykırı yargılamalarda, düzmece iddianamelerle mahkum edemezler. Arkadaşlarımızın yanındayız. Onurlu mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Mücella ablamıza, Can Atalay'a, Tayfun Kahraman'a ve diğer arkadaşlarımıza söz veriyoruz. Serbest bırakılana kadar adalet nöbetini sürdüreceğiz" dedi. 

TÜRKİYE TARİHİNİN KARA KARARI

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu'da Gezi yargılanmalarına ilişkin "40 yıllık hukuk tarihimde böyle bir yargılama görmedim. Böylesi bir kara karara hiç tanık olmadım. Türkiye' de en baskıcı dönemlerde bile böyle karar görmedik. Gezi davası kararı böylesi bir karar. Verdikleri beraat kararını uygulamadılar ve arkasından casusluk davası açarak davayı sürdürmek istediler. O da olmadı Çarşı davasını eklediler. Soruyoruz neden şimdi tutukladınız? Ne oldu beraat kararına. Bir hukukçu olarak böyle bir karardan utanıyorum. Bu ülkede insanlar siyasi nedenlerle tutuklanıyor. Arkadaşlarımızı böylesi bir tablo karşısında feda edemeyiz. Gezinin kriminalize edilmesine de müsaade edemeyiz. Gezi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılmış en önemli protesto eylemidir. Geziyi savunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

'YALNIZ YÜRÜMEYECKSİNİZ'

Gazeteci Murat Sabuncu da, Gezi davası sürecinden bu yana uygulanan hukuksuzlukların değişmediğini belirtti. Yaşananları "zulüm" olarak gördüklerini ifade eden Sabuncu, "Zaman ve kişiler bugüne kadar değişiyor ama bir tek mücadele değişmiyor. Çok açık bir şekilde söylüyorum Can Atalay, Türkiye'de Aladağ'dan Soma'ya, Çorlu tren katliamına kadar nerede acı varsa oradaydı. Can Atalay burada da olsaydı yine büyük bir inançla bu hukuksuzluğun değişmesi gerektiğini isteyecekti. Buradan bir kez daha söylüyoruz 'asla yalnız yürümeyeceksiniz'" dedi. 

Açıklama alkışlar ve sloganlarla son buldu. (MA)

Öne Çıkanlar