Avukat Cihan Aydın: Zülal Erdoğan lehine AYM aday adaylığından feragat ettim

Avukat Cihan Aydın: Zülal Erdoğan lehine AYM aday adaylığından feragat ettim
Avukat Cihan Aydın, Anayasa Mahkemesi üyeliği aday adaylığından, avukat Zülal Erdoğan lehine çekildiğini açıkladı ve kadın adaylara destek çağrısı yaptı.

Diyarbakır Barosu'nun eski başkanı avukat Cihan Aydın, Anayasa Mahkemesi'ne Meclis'ten seçilecek üç üyelik için yaptığı aday adaylığı başvurusundan feragat ettiğini duyurdu.

Avukat Aydın, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamasına, "Anayasa Mahkemesi üyeliği için yapmış olduğum aday adaylık başvurusundan kadın örgütlerinden gelen çağrı üzerine, Av. Zülal Erdoğan Bilal lehine feragat ettiğime dair açıklama aşağıda kamuoyuna sunulmuştur. Saygıyla" notunu ekledi. Aydın, üyeleri erkeklerden oluşan Anayasa Mahkemesi'de kadın temsiliyeti için yapılan çağrılar nedeniyle bu kararı aldığını belirterek, seçimde oy kullanacak meslektaşlarına kadın adaylara destek verme çağrısında bulundu.

KRİTİK SEÇİM

Avukat kökenli Anayasa Mahkemesi (AYM) Üyesi Celal Mümtaz Akıncı'nın yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle baro başkanları, TBMM'nin seçmesi için üç aday belirleyecek. Başkanların belirleyeceği üç adayın kim olacağı, bunlar içinden hangi ismin üye olarak seçileceği, doğrudan AYM'deki dengeleri etkileyecek. Şu an 6 muhalif üyeye karşılık 9 çoğunluk üyenin olduğu AYM'de yeni seçilecek üyenin iktidara yakın olması halinde bu durum HDP kapatma davası gibi kritik dosyaları etkileyecek.

TBMM'den iktidara yakın bir isim seçilirse, Yüksek Mahkeme'deki denge 5'e karşılık 10 olacak. Bu durum HDP hakkında açılan kapatma davasını doğrudan etkileyebilecek. Çünkü kapatma kararı için üçte iki çoğunluk aranıyor. Yani 10 üyenin oyu, kapatma kararı için yeterli olacak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar