Avrupa Yeşiller Partisi'nin 35. Konsey Toplantısı Riga’da başladı: Yeşil dalga bütün Avrupa’ya yayılacak

Avrupa Yeşiller Partisi'nin 35. Konsey Toplantısı Riga’da başladı: Yeşil dalga bütün Avrupa’ya yayılacak
AB üyesi ve aday üyesi partilerce oluşturulan Avrupa Yeşiller Partisi’nin 35. Konsey toplantısı Riga’da başladı.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK- AB üyesi ve aday üyesi partilerce oluşturulan Avrupa Yeşiller Partisi’nin (AYP) 35. Konsey toplantısı Riga’da başladı. 3-4-5 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan toplantının açılışında Karadağ Yeşiller hareketinden gelen ve ülkesinin ilk Yeşil başbakanı olan Dritan Abazović bir konuşma yaptı. Konuşmasında Yeşil düşüncenin tüm Avrupa ve Dünya için ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, yolsuzluk ve adalet arayışının önemine işaret etti.

Türkiye’den Yeşil Sol Parti'nin aday üyesi olduğu AYP’nin bu Konseyi seçimli olacak. Yönetim Kurulu ve eş başkanlar 2,5 yıl için seçilecekler.

Konsey gündeminde önemli karar konuları da bulunuyor. Karar tasarılarından birisi Akkuyu nükleer santraline karşı çıkışla ilgili. Akdeniz bölgesi için tehlike yaratacağı düşünülen santrale bölgenin tüm Yeşil partileri itiraz ediyor.

Gündemin önemli konularından birisi de Rusya’nın Ukrayna saldırısı sonrasında başlayan enerji krizinin ekolojik politikalar doğrultusunda aşılması.

‘TÜRKİYE İLE BAĞLANTILI KONULAR GÜNDEMDE’

Gerçekleşen toplantıya ilişkin +Gerçek’e konuşan Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ahmet Asena, hemen hemen bütün oturumlarda Türkiye ile bağlantılı birçok konunun da gündeme geldiğini söyledi. Asena, "Türkiye, bütün yeşil partilerdeki insanların ilgi odağında. Özellikle seçimlerin yaklaşması ve mevcut hükümetin politikaları nedeniyle demokratikleşme konusundaki geri adımlardaki kaygıların dile getirildiği görüşlerde yapılıyor" dedi.

‘YEŞİL DALGA TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ’

Akkuyu Nükleer Santrali karar tasarısının birçok ülkeden parti temsilcisinin çalıştığı bir karar olduğunu söyleyen Asena, "Bu durum ekolojik sorunların aslında küresel sorunlar olduğunu gösteriyor. Diğer gözden kaçırılmaması gereken konuların başında da demokratikleşme sorunu. Türkiye’deki demokratikleşme sıkıntısı, hemen hemen bütün dünyadaki demokrasi mücadelesi sürdüren insanların dikkatinde ve Avrupa’da ortaya çıkan yeşil dalgaya dikkat edersek, bunu Türkiye açısından önemli bir gelişme olduğunu görmek lazım" dedi.

‘YEŞİL DALGA BÜTÜN AVRUPA’YA YAYILACAK’

Toplantının atmosferine ilişkin de bilgi veren Asena, özellikle yakın zamanda Karadağ’da bir yeşilin başbakan olmasının büyük bir moral olduğunu söyledi. Asena, "Bütün dünya yeşillerine büyük bir moral verdi. Buradaki atmosfer bu nedenle çok keyifli ve kararlı. Herkesin inancı, önümüzdeki dönemde yeşil dalganın bütün Avrupa’ya yayılacağı" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar