Avrupa Uzay Ajansı Rusya'yla yapacağı Mars projesini askıya aldı

Avrupa Uzay Ajansı Rusya'yla yapacağı Mars projesini askıya aldı
Avrupa Uzay Ajansı, Rusya Uzay Ajansı'yla Mars'a uzay aracı gönderme projesini askıya aldı. Ajans, NASA dahil yeni ortaklar aradığını açıkladı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya Uzay Ajansı (Roscosmos) ile Mars projesinin gerçekleşmeyeceğini açıkladı. ESA, Roscosmos'la uzay aracı Rosalind Franklin'in Mars'a gönderilmesi planını iptal ederken NASA dahil projeyi birlikte yürüteceği yeni ortaklar aradığını duyurdu.

ESA Konseyi’nden yapılan açıklamada, Ukrayna krizi nedeniyle "ESA’nın Roscosmos ile 2022’de Mars’a uzay aracı göndermesinin mümkün olmadığı" ifade edildi. Ukrayna’ya saldırılar sonucu hayatını kaybedenler için derinden üzüntü duyduğunu ifade eden Avrupa Uzay Ajansı, Rusya’ya yönelik yaptırımları desteklediğini ifade etti.

Rusya’yla yürütülen bir projenin parçası olan Rosalind Franklin’in eylülde bir Rus roketiyle fırlatılması ve 8 ay sonra Rus donanımı kullanılarak Mars’a inmesi planlanmıştı. Rus uzay ajansı Roscosmos, ise Avrupa Birliği'nin (AB) ekonomik yaptırım kararlarına karşılık olarak Fransız Guyanası'ndaki Avrupa Kourou Uzay Üssü'nden Rus Soyuz roketlerinin fırlatılmasını askıya alacağını ilan etmişti.

Öne Çıkanlar