Avrupa Uzay Ajansı Rusya'yla ortak Mars projesini ertelemeye hazırlanıyor

Avrupa Uzay Ajansı Rusya'yla ortak Mars projesini ertelemeye hazırlanıyor
Avrupa Uzay Ajansı Rusya'yla ortak yürüttüğü Mars'a uzay aracı fırlatılması projesinin askıya alınabileceğini açıkladı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Mars’a göndermeyi planladığı Rosalind Franklin uzay aracının fırlatılmasının Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle ertelenebileceğini duyurdu. 

ESA’dan yapılan açıklamada, Rusya’yla yürütülen bir projenin parçası olan Rosalind Franklin'in eylül ayında bir Rus roketiyle fırlatılmasının planlandığı ancak  Rusya'ya yaptırım kararları nedeniyle "büyük ihtimalle" bu atışın yapılamayacağı belirtildi. 

EN AZ 26 AY ERTELENEBİLİR

Uzay aracının fırlatılması için eylül ayı sonundan itibaren 10 günlük bir zaman sınırı olduğu belirtilen açıklamada, söz konusu atışın bu tarih aralığında yapılamaması halinde en az 26 ay daha bekleneceği ifade edildi. "ESA'nın Avrupa değerlerinin korunmasını öncelediği" belirtilen açıklamada, "Ukrayna’daki savaşın insani kurbanları ve trajik sonuçları nedeniyle üzüntü içerisindeyiz" denildi.

Rosalind Franklin’in eylülde bir Rus roketiyle fırlatılması ve 8 ay sonra Rusya'ya ait uzay donanımları kullanılarak Mars’a inmesi planlanmıştı. Rus uzay ajansı Roscosmos da hafta sonu yaptığı açıklamada, Fransız Guyanası'ndaki Avrupa Kourou Uzay Üssü'nden Rus Soyuz roketlerinin fırlatılmasını askıya aldığını belirtmişti. 

Öne Çıkanlar