Avrupa Komisyonu: Altın pasaport ve vize uygulamasına son verilsin

Avrupa Komisyonu: Altın pasaport ve vize uygulamasına son verilsin
Avrupa Komisyonu AB hükümetlerini, altın pasaport programları olarak da bilinen yatırımcılara vatandaşlık satmaya yönelik ulusal programları sona erdirmeye çağırdı.

Avrupa Komisyonu AB hükümetlerini, altın pasaport programları olarak da bilinen yatırımcılara vatandaşlık satmaya yönelik ulusal programları sona erdirmeye çağırdı. Komisyon ayrıca Ruslara ve Belaruslulara yönelik altın vize uygulamasının askıya alınmasını istedi.

Reuters’ın haberine göre, Avrupa Parlamentosu'nun bu girişimi, AB'nin uzun zamandır bir güvenlik riski olarak gördüğü milyarlarca avroluk vatandaşlık ve vize endüstrisini düzenlemeye yönelik. Özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra yaptırım uygulanan isimlerin de bu pasaport ve vizeye sahip olmasından endişe ediliyor. Avrupa Komisyonu, Rusya'nın işgalini destekleyen Rus veya Belarus vatandaşları bu programlar kapsamında Schengen bölgesinde özgürce seyahat edebilir" dedi. AB, Rusya'nın işgalinden bu yana Kremlin'i desteklemekle suçlanan yaklaşık 700 üst düzey politikacı, iş adamı ve askeri personeli kara listeye aldı. 

MALTA, BULGARİSTAN VE KIBRIS KALDIRACAK

Komisyon, pasaport satışına yönelik mevcut ulusal programlara derhal son verilmesini istedi. Şu anda sadece Malta, Kıbrıs ve Bulgaristan'ın bu tür planları var ve üç ülke de bu uygulamayı sona erdirmeyi taahhüt etti. Bulgaristan parlamentosu geçtiğimiz günlerde programını sona erdirmek için oylama yaptı.

Brüksel ayrıca hükümetlerin yaptırım uygulanan kişilerin altın pasaport veya vizeye sahip olup olmadığının kontrol edilmesini istedi. Avrupa Komisyonu, yaptırım uygulanan kişilerin programın yararlanıcıları arasında olup olmadığını bilmediğini söyledi. Bir sözcü, AB ülkelerinden vize veya pasaport satın alan kişilerin listelerini vermelerini isteyip istemediğini açıklamayı reddetti.

Komisyon, ülkelerin bu pasaportları iptal edip etmeyeceklerine karar vermeleri ve oturma izinlerini derhal geri çekmeleri gerektiğini söyledi.

Komisyon, altın vize programlarının sona ermesi çağrısında bulunmaktan kaçındı, ancak sıkı kontroller çağrısında bulundu ve AB hükümetlerinden Ruslara ve Belaruslulara oturma izni verilmesini askıya almalarını istedi.

Öne Çıkanlar