Avrupa Kadın Dayanışması'ndan Türkiye'ye zorla gönderilen Afitap Demir için ‘geri getirilsin’ çağrısı

Avrupa Kadın Dayanışması'ndan Türkiye'ye zorla gönderilen Afitap Demir için ‘geri getirilsin’ çağrısı
Avrupa Kadın Dayanışması, sınır dışı edilen Afitap Demir'in geri getirilmesi için kampanya başlattı.

ARTI GERÇEK - 35 yıldır politik göçmen olarak gittiği Almanya'da yaşayan Mardin’li ve beş çocuk annesi olan Afitap Demir, geçen ay zorla Türkiye’ye gönderilmişti. Avrupa Kadın Dayanışması, Almanya'dan Türkiye’ye sınırdışı edilen Afitap Demir’in tekrar geri gelebilmesi için dayanışma çağrısında bulundu.

Eski eşi tarafından evli olduğu süre boyunca şiddete maruz kalan, hamileyken karnı tekmelenen Afitap çocuklarının desteğiyle 2008 yılında boşanmasına rağmen, eski eşin taciz ve tehditleri, kendi evinin önünde eski eşin şiddet ve tacizine karşı öz savunmada bulunduğu için hapis cezası almış, toplamda 7 yıl özgürlüğünden edilmişti. Almanya’ya sığınan Afitap için, 2014 yılında "Sınır dışı etme kararı" verilmişti. Almanya’nın kolluk güçleri 2018’de Afitap’ın bilgisi dışında pasaport düzenleyerek THY uçağına bindirmiş, ancak uçak pilotu Afitap’ın imzası olmayan sahte pasaportla zorla geri gönderilmeye çalışılmasına karşı çıkarak sınır dışı işlemini önlemişti.

‘İŞKENCE EDİLEREK UÇAĞA BİNDİRİLDİ’

15 Şubat 2021 gecesi düzenlenen polis baskınıyla Afitap, Darmstadt’ta bulunan sınır dışı edileceklerin bulunduğu hapisaneye gönderildi. Avukatının Afitap Demir adına yaptığı sığınma başvurusu hiçe sayıldı ve "Türk yetkililer sınır dışını kabul ediyor" yalanına başvuruldu. Avrupa Kadın Dayanışması Afitap’ın, 2 Mart akşamı hapishanede elleri kelepçelenip, gözleri kapatıldı, vücudunun birçok yerinde darp izleri olacak kadar işkence edilerek özel uçağa bindirildi ve Türkiye’ye geri gönderildiğini duyurdu.

'HİÇBİR ZAMAN BİR TEHDİT OLMADI'

Afitap'ın sınırdışı edilmesinin nedenlerine ilişkin Avrupa Kadın Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, "Afitap Demir, Darmstad mahkemesinin kararıyla Alman Anayasası’nın 53. Maddesi gereği Türkiye’ye gönderildi. Bu maddenin açılımı; "bir yabancı, Alman Anayasası’nı ihlal ederse,  Alman devletini ve toplumu tehdit ederse veya 3 yıldan fazla hapis cezası almışsa geldiği ülkeye geri gönderilir" şeklinde tanımlanır. Ama Anayasa’da, devletin ve bireyin hakları eksenli bir madde de var. Bu maddeye göre mahkemenin Afitap’tan yana bir sonuç çıkarması gerekirken, aksi yönde bir kararla karşı karşıya kalındı. Afitap Demir, Alman devleti ve toplum için hiçbir zaman bir tehdit olmamıştır." denildi.

‘AFİTAP ALMANYA’YA GERİ GETİRİLSİN’ KAMPANYASI

Afitap’ın iadesi için yapılan Avrupa Kadın Dayanışması tarafından yapılan çağrının bir kısmı şu şekilde oldu: Biz Avrupa Kadın Dayanışması olarak, "Afitap Demir Almanya’ya Geri Getirilsin" şiarıyla başlattığımız kampanyamıza, anti faşist, anti kapitalist, insanca yaşanacak bir dünya yaratma mücadelesinden yana olan tüm kurumları, örgütleri, bireyleri kendi alanlarından ortak ses vermeye, kendi olanakları etrafında Afitap’ı gündem yapmaya, sorunu sokağa taşımaya, eylemler örgütlemeye çağırıyoruz. 

Hukukçulara özel bir çağrımız var. En üst mahkemeye başvuru yapılamadı. Bu davayı üst mahkemeye götürecek, AB Konseyi gibi uluslararası kurumlara taşıyacak mücadeleden yana hukukçuların desteğine ihtiyacımız var."

AFİTAP’TAN ÇAĞRI: BOYUN EĞMEYİN

Sınırdışı edilmesinin ardından Afitap, kadınlara ve Alman hükümetine şöyle seslendi: "Tüm kadınlara sesleniyorum; tehditlere ve şiddete boyun eğmeyin! Ben korkuya yenik düştüm, evlatlarım ve sevdiklerim ile tehdit edildiğim için tüm o kâbus dolu yıllara katlandım. Bugüne kadar verdiğim mücadele, evlatlarım ve özürlü çocuğum içindi. Alman Hükümetine sesleniyorum; geri kalan ömrümde evlatlarım ve torunlarımla huzurlu bir yaşam sürmek istiyorum. Bir kadın ve anne olarak yıllarca maruz kaldığım psikolojik ve fiziki şiddetin verdiği dehşet ani bir volkan patlamasına sebebiyet verdi ki bu da aslında onun bana karşı kurduğu bir tuzaktı. Beni ben olmaktan çıkardı, kişiliğimden ve benliğimden sıyırdı. Bedenimde açtığı yaralar ruhumda açtığı yaraların yanında hiçbir şeydi. Şimdi durup düşündüğümde aslında bir kâbustan uyandığımı ve bunları ben mi yaşadım diye kendime soruyorum. Farkına vardım ki aslında bütün hayatım benden çalınmış, harcanmış, yok edilmiş, sadece bir erkeğin amacı için kullanılmış ve ben hiç yaşamışım. Sadece nefes alıp bu güne kadar gelmişim. Bu nefesi de alıp bugüne kadar gelebilmişsem o da çocuklarım sayesindedir."

AVRUPA KADIN DAYANIŞMASI BİLEŞENLERİ

Sosyalist Kadınlar Birliği SKB, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi ADKH, Yeni Kadın, Kadın Gözüyle, SYKP Avrupa Kadın Meclisleri, Avrupa Devrimci Demokratik Komün İnisiyatif’li Kadınlar, Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E, Mezopotamya Halk Kongresi Kadın Kolları, Orta Anadolu Kürtleri Platformu PKAN

Öne Çıkanlar