Avrupa’dan HDP kongresine katılanlar: Kürt halkının ruhunu gördük

Avrupa’dan HDP kongresine katılanlar: Kürt halkının ruhunu gördük
Fransa’dan kongreyi izlemeye gelen Mireille Court, 'Türkiye hükümetinin baskısına rağmen böyle bir kalabalıkla karşılaşmak bize Kürt halkının ruhunu gösteriyor' dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5'inci Olağan Büyük Kongresi’ne Türkiye ve bölge kentlerinden yoğun katılımoldu. Ülke içindeki katılımın yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu’dan gelen siyasi parti temsilcileri, büyükelçilikler, aktivistler kongrede yerini aldı. Kongreye Avrupa ülkelerinden gelen aktivistler kongreye dair değerlendirmelerde bulundu.

‘KÜRT HALKININ RUHUNU GÖRDÜK’

Fransa’dan gelen Antikapitalist Partisi Milletvekilli Mireille Court, HDP’nin 5’nci Olağan Kongresinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Mireille, "Türkiye hükümetinin baskısına rağmen böyle bir kalabalıkla karşılaşmak bize Kürt halkının ruhunu gösteriyor. HDP ile dayanışma içinde olmak, HDP'ye karşı karşıya olduğu bu baskının karşısında yalnız olmadığını göstermek için buradayız. HDP ile dayanışmaya devam edeceğiz" dedi.  

‘HDP’NİN YANINDAYIZ’ 

İspanya’dan gelen BILDU Bask Partisi Milletvekilli Igor Zulaika, birkaç gündür Türkiye’de olduğunu kaydetti. Böyle bir süreçte HDP ile omuz vermeyi çok önemsediklerini kaydeden Igor Zulaika, "Burada bu coşkuyu görmek ilham verici. Bunca baskıya, Erdoğan hükümetinin tüm yaptıklarına rağmen insanlar neşe ve umut dolu. Kendisi de hem Fransız hem İspanyol hükümetlerinin baskısını çok yakından tanıyan Bask halkı, Kürt halkının ve direnen Türkiyeli halkların yanındadır. Bizim de partilerimize yasadışı parti muamelesi yapıldı, partilerimiz kapatıldı. Onlarca siyasetçimiz cezaevlerine atıldı. Bu anlamda bu baskıya maruz kalan HDP ile dayanışma göstermek, Kürt halkına ‘siz yalnız değilsiniz’ demek için burada olmak bizler için çok önemli. Umarım gelecek yıllarda müthiş başarılara imza atacak HDP. HDP'nin yanındayız" diye belirtti.   

'HDP TÜRKİYE’Yİ DEMOKRATİKLEŞTİRECEK TEK PARTİ'

Türkiye’den döndükleri gibi kendi ülkelerinde planladıkları "Tutsaklara mektup kampanyasını" hayata geçireceklerini ifade eden Zulaika, kampanyanın detaylarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Uzundur Türkiye'deki siyasi tutsaklara, Kürt tutsaklara mektup kampanyası başlatmak istiyor bunun için bazı hazırlıklar yapıyorduk. Bizim de çok sayıda siyasi tutuklumuz var dolayısıyla hapishaneye giden mektubun kıymetini çok iyi biliyoruz. Enternasyonalistler olarak bu kesinlikle yapılması gereken bir şey. HDP Türkiye'yi demokratikleştirebilecek tek parti. Bu nedenle mücadeleyi yükseltmek zorundayız çünkü bunu kimse bizim yerimize yapmayacak. Bu mücadele sırasında da sonuna kadar HDP ile omuz omuza olacağız."  

'BURADAKİ BU GÜÇ BİZE İLHAM VERİYOR'

Katalonya’dan gelen Cumhuriyetçi Sol Parti Milletvekili Meritxell Serret ise HDP’nin zor zamanlarında dayanışmak için kongrede bulunduklarını aktardı.

Meritxell, "HDP özgürlük ve demokrasi mücadelesi veriyor. Bu Katalanlar olarak bizim de verdiğimiz bir mücadele. HDP'yi ve içinde bulunduğu durumu ve mücadelelerine ne kadar önemli olduğunu çok iyi anlıyoruz. Buradaki bu gücü, bu heyecanı görmek bize ilham veriyor. Burada demokrasinin gücünü görüyoruz. İnsanların birlikteliği çok güzel. Tiranlara karşı özgürlüğümüzü savunan insanların kriminalize edilmesine izin vermeyeceğiz. HDP'nin mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Halkın gücünü görmek isteyen bu salona baksın. Tüm özgürlüklerimizi, ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere, beraber çalışarak, demokratik yollarla kazanabiliriz. Kürt halkı kendisiyle, bu potansiyelleri ile gurur duymalı. Bu gücün bir karşılığı olacağına, HDP'nin kazanacağına, Türkiye'de gereken değişikliği başaracağına inancımız tam. Özgürlükleri için mücadele eden dünyadaki pek çok ülkeler için ilham kaynağısınız" sözlerini kullandı. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar