Avrupa'da yayılan Omicron’un yeni varyantlarına karşı uyaran uzmanlar: Vakalar artıyor

Avrupa'da yayılan Omicron’un yeni varyantlarına karşı uyaran uzmanlar: Vakalar artıyor
Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Oya İtil 'Test sayısını artırmalı, aşılamaya devam etmeli, kapalı alanlarda maskelerin takılmasına devam etmeliyiz' dedi.

Avrupa’da yayılan Omicron’un yeni varyantları BA4 ve BA5’e işaret eden uzmanlar, özellikle toplu taşıma ve sinema tiyatro gibi toplu bulunulan yerlerde maske takılmasının önemine dikkat çekerek vaka sayılarının artabileceği uyarısında bulundu.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, "Bu hastalığın sona ermediğinin altını çizmek zorundayız" diye belirtti.

"Maskeler erken çıkarıldı" vurgusu yapan Eraksoy "Omicron’un yeni varyantları BA4 ve BA5 Avrupa’da çıktı. ‘Aşı oldum üstüne de bu hastalığı geçirdim bana bir şey olmaz’ diyenlerin bu yeni varyantla hastalanma olasılıkları çok yüksek" şeklinde konuştu.

‘ABD, ÇİN VE KORE’DE VAKA ARTIŞI VAR’

Milliyet'in haberine göre Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da "ABD, Avrupa ülkeleri, Çin ve Kore’de artış var. Bu artış Omicron’dan kaynaklanan iki yeni mutant virüsten çıktı. Omicron’a göre daha hızlı bulaşıyorlar ama klinik seyirleri hafif" dedi.

'TÜRKİYE'DE DE VAKA ARTIŞI VAR'

"Türkiye’de de bir vaka artışı görülüyor" diye ekleyen Prof. Dr. Ceyhan "Üç doz mRNA aşısı olanlar ağır tablodan şimdilik korunuyor. Bizim de en azından ülkeye girişlerde tedbir almamız gerekiyor" önerisinde bulundu.

TÜRK TORAKS DERNEĞİ’NDEN ÖNERİLER

Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Oya İtil ise şunları söyledi: "Umarım sonbaharda tekrar yeni bir dalgayla karşılaşmayız. Test sayısını artırmamız, aşılamaya devam etmemiz, kapalı alanlarda, toplu ulaşım araçlarında, uçaklarda maskelerin takılmasına devam etmeliyiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar