AVM yatırımcıları Bakan Nebati’den kira artışının düzenlenmesini istedi

AVM yatırımcıları Bakan Nebati’den kira artışının düzenlenmesini istedi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin alışveriş merkezi yatırımcılarıyla toplantı gerçekleştirdi. Yatırımcılar, kira zamlarının düzenlenmesini istedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin alışveriş merkezi yatırımcılarıyla gerçekleştirdiği toplantının ardından Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof Dr. Hüseyin Altaş konuştu. Bloomberg HT yayınına bağlanan, Altaş, Bakan Nebati'den kira artışı için ÜFE+TÜFE'yi ikiye bölüp yıllık olarak hesaplanması ve artışın her ay için aynı olmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Yatırımcılar, döviz kurunda yaşanan dalgalanma ile gündeme gelen, AVM'lerde mağaza kira sözleşmeleri konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den düzenleme talebinde buldu. Görüşmenin ardından, Altaş, kurda yaşanan dengesizlikler nedeniyle 2018'de kararı alınan TL'ye dönüş uygulamasıyla reel manada üçte iki oranında kira kaybı yaşadıklarını ve bu uygulamanın her iki taraf için de gelir kaybı oluşmasına neden olduğunu kaydetti.

Altaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

ESKİ UYGULAMAYA DÖNÜLSÜN, ARTIŞ HER AY İÇİN AYNI OLSUN TALEBİ

"Aylık TÜFE ortalaması 19 çıktı ama yıllıkta 36 çıkıyor. Bu ay kira artışı yapacağımız birisine yüzde 19 oranında artış yapıyoruz fakat önümüzdeki ay bu oran muhtemelen 25 bir sonraki ay 36 olacak. Dolayısıyla yan yana 3 mağazadan farklı oranda kira alınması söz konusu olacak. Zamlar oransal bazda devam edeceği için de bu haksızlık yüksek kiraya maruz kalan perakendeciler için devam eden yıllarda artarak sürecek. Eski uygulamalardan biri olan ÜFE+TÜFE'yi ikiye bölüp yıllık olarak hesaplanmasını ve artışın her ay için aynı olmasını talep ettik. Hazine ve Maliye Bakanımız da haklı olduğumuzu söyleyerek çalışmanın yapılacağını söyledi."

Öne Çıkanlar