Atanma kriteri: Ya hemşehri ya ahbap

Atanma kriteri: Ya hemşehri ya ahbap
Kritik kamu kurumunun hemşehri ve tanıdıkları kamuya taşımak için asansör olarak kullanıldığı öne sürüldü: Yükselmek isteyen nüfusunu Konya’ya aldırsın.

AKP’lilerin dahi eleştiri yönelttiği Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) başkanı İlhan Yerlikaya’nın atamalarda "hemşehri" kriterini işlettiği ileri sürüldü. Yerlikaya’nın yakın ekibindeki 6 kişi, kendisi gibi Konyalı. Üst düzey bürokratlardan Konyalı olmayanlar da "tanıdık."

İLGİLİ HABER | 'YENİ RTÜK GELİYOR': MEDYA İZLEME MERKEZİ

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre kurumun özel kalem müdürlüğüne getirilen Cüneyt Yasin Keskin, Yerlikaya gibi Konyalı. Keskin, önce istisnai kadrolardan biri olan özel kalem müdürlüğüne geçişle birlikte kamu görevlisi vasfını kazandı, daha sonra RTÜK’ün İzmir bölge temsilcisi olarak görevlendirildi. Keskin’in ayrıca Yerlikaya’nın AKP Konya Milletvekili olduğu dönemde danışmanı olduğu belirtildi. Kamu görevlisi vasfını kazanabilmesi için istisnai olarak özel kalem müdürlüğünde görevlendirilen Aziz Yavuz da Konyalı.

3 DAİRE DE KONYALI

Daire Başkan Yardımcısı kadrosunda bulunan Fatih Turgut, Dinser Şahin ve Şükrü Öztürk de yine "başkanları" gibi Konyalı. RTÜK’ün mevcut İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ömer Yerlikaya, Başkan İlhan Yerlikaya’nın amcasının oğlu. Ömer Yerlikaya’nın amcasının oğlu İlhan Yerlikaya’nın RTÜK başkanlığına seçilmesinden önce da daire başkanlığı görevinde bulunduğu ifade edildi.

Ankara’da İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Osman Arvas’ın da "Seyit" Abdülhakim Arvasi’nin torunu olduğunu öğrenildi. Arvas’ın İngilizce öğretmeni olduğu için üst kurulun Uluslararası İlişkiler Dairesi'nde görevlendirildiği belirtildi. Arvas’ın görevli olduğu dairenin başkanı ya da başkan yardımcılığı görevine getirilebileceği ifade edildi.

‘TANIDIK’ ATAMALARI

Daha önce Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Ekinci, RTÜK’te İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı görevine getirildi. Eski AKP milletvekili Ebubekir Gizligider’in eşi İngilizce öğretmeni Feyza Gizligider de Eğitim Daire Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

‘YÜKSELMEK İSTEYENLER NÜFUSUNU KONYA’YA ALDIRSIN’

RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı, atama ve görevlendirmelerle ilgili olarak, "Sayın İlhan Yerlikaya, ben yaptım oldu anlayışını yöntem olarak benimsemiş. Kimse ‘dur’ demediği için bu şekilde RTÜK’ü yönettiğini düşünüyor. RTÜK yönetilmiyor, yalnızca başkan kendi işini yürütüyor. Kurumsal kimliğin içi boşaltılıyor. RTÜK bir hemşeri dayanışma derneği değildir. Benim itirazım bu kişilere değil, bu yönteme ve atama yöntemine. Çünkü bu yöntem, anayasal üst kurulun ağırlığını hafifletiyor. RTÜK’te yükselmek ya da görev almak isteyenlerin nüfuslarını Konya’ya aldırmaları gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

‘HEMŞEHRİLERİNİ KAMUYA TAŞIMAK İÇİN RTÜK’Ü ASANSÖR OLARAK KULLANIYOR’

Taşcı, Yerlikaya’nın özel kalem müdürlüğünü hemşerilerini kamuya taşımak için asansör olarak kullandığını, bu isimlerin neredeyse tamamının da özel kalem müdürlüğünde çalışmadan başka görevleri üstlendiklerine dikkat çekti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar