Asghar Farhadi intihal iddiaları hakkında ilk kez konuştu

Asghar Farhadi intihal iddiaları hakkında ilk kez konuştu
Cannes Film Festivali'nin jüri üyeleri arasında yer alan İranlı yönetmen Asghar Farhadi, 'Kahraman' (A Hero) filmi için açılan intihal davasıyla ilgili olarak ilk kez konuştu.

İran sinemasının ünlü yönetmeni Asghar Farhadi, jüri olduğu Cannes Film Festivali'nde düzenlenen basın toplantısında, kendisine yöneltilen intihal iddiaları ve açılan dava ile ilgili olarak ilk kez konuştu.

Eski sinema öğrencisi Azadeh Masihzadeh, Farhadi'nin geçen yıl Cannes'da Büyük Ödül'ü (Grand Prix) ödülünü kazanan 'Kahraman' (A Hero) filminin hikayesinin kendi belgeselinden çalındığını iddia etmiş ve İran mahkemeleri Farhadi'yi intihalden suçlu bulmuştu.

'İNTİHAL OLARAK GÖRÜLEMEZ'

Beyazperde'nin haberine göre honuyla ilgili olarak ilk kez konuşan Farhadi, intihal iddiasını reddetti. Fahradi, salı günü düzenlenen basın toplantısında, "Bu belgesel bir atölyede gördüğüm ve bir öğrenciyle konuştuğum bir şeydi ama çok sonra 'A Hero' filmini yaptım ve bu bir intihal olarak görülemez. 'A Hero'da olanla belgeselde olan oldukça farklı şeyler. Bazı gazetecilerin bu yanlış bilgiyi neden yaydığını anlamamız gerekiyor" dedi.

Yönetmen ayrıca şunları söyledi:

"Yaptığımız şey kurmaca filmler yapmak ve 'A Hero' filmimde yaptıklarımın az önce bahsettiğim atölyede yapılan işlerle ilgisi yok. Güncel bir olaya dayanıyordu, dolayısıyla bu belgesel ve bu film, atölye çalışmasından iki yıl önce meydana gelen bir olaya dayanıyor. Bir olay gerçekleştiğinde ve basına yansıdığında, o zaman kamuoyuna mal olur ve olay hakkında istediğinizi yapabilirsiniz. Olay hakkında bir hikaye yazabilir veya bir film yapabilirsiniz. Bu etkinlikle ilgili bilgileri inceleyebilirsiniz. 'A Hero', bu olayın sadece bir yorumudur." 

'FİLMİN KAZANCINI PAYLAŞMA ÖNERİSİNDE BULUNDUK'

Masihzadeh'in davasının ardından Farhadi, iddiaları destekleyecek "yetersiz kanıt" olduğunu söyleyerek hakaret davası açtı. Eğer Masihzadeh suçlu bulunursa, iki yıla kadar hapis ve 75 kırbaç cezasına çarptırılabilir, çünkü fiziksel ceza hala İran ceza sisteminin bir parçası. Kadının karşılaşabileceği bu ceza hakkındaki duyguları sorulduğunda, Farhadi soruyu geçiştirerek, "Açıkçası çok uzun bir süreç bu, belli bir rahatsızlık yarattı ama film belgeselden uyarlanmadı ve hatta filmin kazancının ikimiz arasında paylaşılması önerisinde bulunuldu. Sanırım mesele çözülecek, bu kadar çok kötü his yarattığı için üzgünüm" dedi.

Kahraman"ın konusu kısaca şöyle: Borçlu olduğu için hapishanede olan ancak izinli olarak çıkan bir adam bir çanta dolusu paraya rastlar ve daha sonra imajını iyileştirmek için yetkililere teslim etmeye karar verir.

Masihzadeh, bu hikayeye dayanan "All Winners, All Losers" adlı belgeselini, Farhadi'nin verdiği bir film atölyesi sırasında tasarladığını daha sonrasında ise Farhadi'nin kendisinden filmin fikrinin kendisine ait olduğunu belirten bir belge imzalamasını istediğini iddia ederek dava açmıştı.

Öne Çıkanlar