Arnavutluk'ta seçim: Genelkurmay Başkanı Bayram Begay, cumhurbaşkanı seçildi

Arnavutluk'ta seçim: Genelkurmay Başkanı Bayram Begay, cumhurbaşkanı seçildi
Arnavutluk'ta, genelkurmay başkanlığı görevinden istifa ederek seçime tek aday olarak giren Bayram Begay cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Arnavutluk'ta cumhurbaşkanlığı seçimi dördüncü turunda cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin tek adayın olduğu dördüncü turu, Arnavutluk Meclisi'nde düzenlenen oturumda yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı görevinden istifa ederek şeçime tek aday olarak giren Bayram Begay cumhurbaşkanı seçildi. 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu 16 Mayıs, ikinci turu 23 Mayıs, üçüncü turu ise 30 Mayıs'ta yapılmıştı.

Gazete Duvar’ın aktardığı habere göre; Arnavutluk Başbakan Edi Rama önderliğinde iktidarda bulunan Arnavutluk Sosyalist Partisi'nin (PS) adayı Begay 140 koltuklu mecliste, 83 milletvekilinin katıldığı oturumda, 78 milletvekilinin desteğini aldı. Milletvekillerinden 4'ü Begay'ı desteklemedi, 1 vekil ise çekimser oy kullandı.

Ana muhalefetteki Demokratik Parti'nin milletvekilleri oy kullanma sürecine katılmadı.

55 yaşındaki Bayram Begay, meclis oturumu öncesi genelkurmay başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanını belirlemek için meclisteki milletvekillerinin 5'te 3'ünün çoğunluğunun arandığı ilk 3 turda kimse aday olmamıştı. 4'üncü turda ise cumhurbaşkanı adayının seçilmesi için 71 milletvekilinin desteğini alması yeterli sayılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu 16 Mayıs, ikinci turu 23 Mayıs, üçüncü turu ise 30 Mayıs'ta yapılmıştı.

28 Nisan 2017'de göreve gelen İlir Meta'nın görev süresi 24 Temmuz'da sona erecek ve Begay 5 yıllığına cumhurbaşkanlığı görevini devralacak.

Arnavutluk'ta yargı ve ordu üzerinde bazı yetkileri olmasına rağmen, cumhurbaşkanının rolünün büyük ölçüde sembolik olduğu biliniyor.

BAYRAM BEGAY KİMDİR?

Rrogozhina'da 20 Mart 1967'de dünyaya gelen Begay, Tiran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri'nde üst düzey pozisyonlarda görev yapan Begay, son olarak Temmuz 2020'de Arnavutluk Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilmişti. İngilizce bilen Begay, evli ve iki çocuk babası.

Öne Çıkanlar