Araştırmacı Ruhavioğlu: CHP'nin HDP seçmeniyle kurduğu sıcak diyalog bölgede ivmesini artırdı

Araştırmacı Ruhavioğlu: CHP'nin HDP seçmeniyle kurduğu sıcak diyalog bölgede ivmesini artırdı
Araştırmacılar seçim gündemini Artı TV'de değerlendirdi. Programda seçim anketleri, altılı masa ve HDP konuşuldu.

+GERÇEK- Türkiye Raporu Genel Direktörü Can Selçuki ve Araştırmacı Reha Ruhavioğlu Artı TV’de yayınlanan Hayri Demir’in sunduğu Güncel programına konuk oldu. Programda, erken seçim tartışmaları altılı masa ve HDP konuşuldu.

Kürt bölgesinde yaptığı gözlemlere dayanarak seçime ve altılı masaya dair değerlendirmelerde bulunan Araştırmacı Reha Ruhavioğlu, "CHP’nin yükselen bir ivmesi var. Bunu elbette açıklamak için çok fazla faktörümüz var. Bir tanesi 2018’den bu yana CHP’nin HDP seçmeniyle kurduğu sıcak diyalog, 2019 seçiminde HDP’nin batıda CHP’li belediye başkanı adaylarını desteklemesi ve CHP’li adayların belediye başkanlığını kazanması ve CHP’nin bu ilişkiyi sürdüre gelmesi. Dolayısıyla şöyle bir hikaye çıktı ortaya, bugüne kadar Kürt meselesinde pek söz söylemememiş ve Kürtlerin hafızasında da çok iyi bir yeri olmayan CHP bu hafızayı değiştirmeye yönelik yeni demokratik bazı gelişmeler yaşıyor ve bu da Kürt seçmeni tarafından takdir ediliyor. Elbette CHP’nin özelde HDP seçmenine yönelik hedefi, cumhurbaşkanlığı seçiminde mümkün olan oyun tamamını almak. Ama bu gördüğümüz kadarıyla sadece cumhurbaşkanlığında değil milletvekili seçiminde de CHP’ye önemli bir oy desteğine dönüşmüş durumda" ifadelerini kullandı.

Ruhavioğlu, bölgede altılı masanın gündeme gelmesi hakkında ise şöyle konuştu:

"Altılı masa, Türkiye’de bir marka olarak oturdu. Ama bu altılı masanın Türkiye’deki partilerden daha yüksek bir heyecan yarattığını, gündemi daha fazla merkeze alabildiğini söylemek güç. Dolayısıyla bölgede, HDP’nin oyunun çok daha yoğun olduğu bir yerde, HDP’nin de masada olmaması sebebiyle altılı masanın çok merkezi bir yerde olduğunu söylemek güç. Bu tartışma daha çok altılı masanın adayının kim olacağı ve bu adayın HDP tarafından desteklenip desteklenmeyeceği bağlamında gündem oluyor."

'MİLLET İTTİFAKININ, CUMHUR İTTİFAKINI GEÇMESİ YENİ BİR OLAY DEĞİL'

Güncel programının bir diğer konuğu ise Türkiye Raporu Genel Direktörü Can Selçuki oldu.Erken seçim ihtimalinin rafa kaldırıldkıüını söyleyen Selçuki, seçim anketlerini ele alarak "Millet İttifakının, Cumhur ittifakını geçmesi yeni bir olay değil Türkiye Raporu anketlerine göre Şubat 2022’den beri Millet İttifakı istikrarlı bir şekilde Cumhur ittifakının  önünde olduğunu görüyoruz"dedi.

Cumhur İttifakı'nın yaz aylarını durgun bir seyirde izlediğini ve bunun İttifak açısından sorunlu olduğunu kaydeden Selçuki, "yaz ayları iktidar partisi için oylarını artırması gereken aylar.. Neden? Çünkü, ısınma maliyetleri daha düşüktür, barınma maliyetleri daha düşüktür, gıda maliyetlerinin daha düşük olması beklenir. Daha bolluğun olduğu aylardır bu aylar. Dolayısıyla bu dönemde iktidar partileri genelde, halktaki desteğini artırır. Cumhur ittifakı bu mukabil desteğini kaybetmese de, aynı seviyede korudu. Dolayısıyla ben Cumhur İttifakının bu açıdan sonbahar ve kış aylarına biraz dezavantajlı girdiğini değerlendiriyorum. Yaz aylarında sadece seviyeleri korumakla yetinmeyip, kaybettiklerini kazanmaları gerekirdi ki o rezervden, sonbaharda kışta kaybedeceklerse de o rezervden harcasınlar.. daha düz bir çizgide hareket etmeleri Cumhur İttifakı açısından olumsuz bir sonuç oldu diye değerlendiriyorum" dedi.

Selçuki HDP'ye dair değerlendirmelerini ise şu ifadelerle aktardı:

"Şu ana kadar altılı masanın HDP konusunda ne yapacağı uzun uzun konuşuldu ama HDP şu anda başka bir ittifaka giriyor. Dolayısıyla burada konuşulması gereken şu anda, altılı masanın aday belirlerken HDP ile nasıl bir diyalog kuracağından ziyade, içinde bulunacağı yeni ittifakın aday belirleme konusunda nasıl bir tavrı olacağını önce görmemiz lazım diye düşünüyorum. 24 Eylül’de açıklanacak deklarasyonda cumhurbaşkanlığı adaylığında bir işaret olacak mı, olmayacak mı? Tabi onları görmek lazım. Çünkü, eğer ki üçüncü ittifak cumhurbaşkanı adayı göstermek konusunda bir irade ortaya koyarsa bu bambaşka bir tartışmaya götürür bizi dolayısıyla şu anda esas mesele o metne bağlı diye düşünüyorum."

Programı izlemek için:

Öne Çıkanlar