Antik Pompeii'de 'fast food' restoran kalıntısı bulundu

Antik Pompeii'de 'fast food' restoran kalıntısı bulundu
Napoli yakınında MS 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu lavlar altında kalan antik Roma kenti Pompeii'de 'fast 'food' restoran kalınıtısı ortaya çıkarıldı.

Donmuş lavlar altında korunmuş halde kalan ve hala kısmen gömülü olan Pompeii'de sürdürülen arkeolojik kazılar sonucunda, antik Roma kentinin 13 bin sakinine sokak yemeği sunan bir dükkan günışığıyla buluşturuldu.

İtalya'da iki sokağın kesişiminde yoldan geçen Romalılara sıcak yiyecek-içecek sunan dükkanın, günümüzün fast food restoranlarından farklı olarak, fresklerle süslü olması dikkat çekti. 

Latince 'sıcak içecek tezgahı' anlamına gelen 'termopolium'un önünde parlak renkli fresklerle süslenmiş dairesel bir tezgah bulunuyor.

Tezgahın deliklerine konulan ve sıcak yiyecek içeren derin pişmiş toprak kavanozların bazılarında yaklaşık 2000 yıllık yiyecek izlerine rastlandı.

Freskler arasında satılan yiyeceklerin içeriğini oluşturan tavuk ve avlanıp baş aşağı asılmış ördekler gibi tasvirler de yer alıyor.

Burada süslü bronz su kabı, yahni ve çorba pişirmek için kullanılan seramik kavanozlar, şarap şişeleri ve amforalar da bulundu.

Pompeii Arkeoloji Parkı Müdürü Massimo Ossana, arkeolojik buluşu, "Bu olağanüstü bir keşif. İlk kez bütün bir 'termopolium'u kazıyoruz" diye selamladı.

Alanda en az iki kişinin kalıntılarını da bulduklarını belirten Ossana, "Tezgah aceleyle kapatılmış ve sahipleri tarafından terk edilmiş görünüyor. Fakat bir kişinin, belki de oradaki en yaşlı erkeğin, geride kalıp patlamanın ilk aşamasında ölmüş olması muhtemel" dedi.

Öne Çıkanlar