Antik kent Pompeii'de kaplumbağa ve yumurtasının 2 bin yıllık kalıntıları bulundu

Antik kent Pompeii'de kaplumbağa ve yumurtasının 2 bin yıllık kalıntıları bulundu
İtalya'da bulunan yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait kaplumbağa kalıntısı, Napoli kenti yakınlarında yer alan Pompeii Arkeoloji Parkı içindeki Terme Stabiane bölgesinde ortaya çıkarıldı.

Foto: AP


İtalya'da antik Roma kenti Pompeii'de volkanik patlama sonucu küllerin altında kalan bir kaplumbağa ile yumurtasının kalıntıları keşfedildi.

Keşifte, kaplumbağanın bir deponun kil zemininin altına gizlenmiş halde bulunduğu ve muhtemelen Vezüv Yanardağı patlamasından önce öldüğü belirtildi.

Yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait kaplumbağa kalıntısı, Napoli kenti yakınlarında yer alan Pompeii Arkeoloji Parkı içindeki Terme Stabiane bölgesinde ortaya çıkarıldı. Arkeologlar, Güney Avrupa'da yaygın bir tür olan kaplumbağanın, depremde yeniden inşa edilemeyecek kadar ağır hasar gören bir evin enkazına sığındığını öngörüyor.

Euronews’in haberine göre yetkililer, 14 santimetre uzunluğundaki Hermann kaplumbağası ve yumurtasının, MS 62'de Pompeii'yi yerle bir eden depremin ardından hamam yapımı için yeniden inşa edilen antik kentin bir bölgesinde yapılan kazılar sırasında keşfedildiğini söyledi.

‘YUMURTASINI BIRAKACAK BİR YER ARAMIŞ, BULAMAYINCA ÖLMÜŞ’

Bölgede çalışma yürüten antropolog Valeria Amoretti, "Kendisine yumurtasını bırakabileceği bir yuva kazmış ancak bunu başaramamış, bu da ölümüne neden olmuş olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Sitenin MÖ 1. yüzyıla kadar uzanan zarif mozaikler ve duvar resimleriyle zengin bir ev olduğu dile getirilse de arkeologlar, binanın neden restore edilmeyip de Stabian hamamına çevrildiği konusunda yorum yapamıyor.

Pompeii Genel Direktörü Gabriel Zuchtriegel, "Hem kaplumbağanın kentteki varlığı hem de görkemli domusun (Domus, eski Roma'da özel konuta verilen ad) terk edilmesi… MS 62 yılındaki depremden sonra yaşanan dönüşümün boyutunu gösteriyor" dedi.

"Belli ki tüm evler yeniden inşa edilmemiş ve şehrin merkezi bölgeleri bile vahşi hayvanların yaşam alanı haline gelecek kadar az olarak ziyaret edilmiş" diyen Zuchtriegel, "Bu, depremden sonra ancak patlamadan önce, birçok evin yeniden inşa edildiğini gösteriyor. Şehir bir inşaat alanı olsa da belli ki bazı alanlar vahşi hayvanların dolaşabileceği, girebileceği ve yumurtalarını bırakmaya çalışabileceği kadar kullanılmıyordu" diye konuştu.

Tarihçilere göre Pompeii, MS 79 yılındaki volkanik patlamanın ardından tamamen yok oldu.

 

Öne Çıkanlar