Antalya Barosu, iptal kararı için YSK'ya başvurdu

Antalya Barosu, iptal kararı için YSK'ya başvurdu
'Erteleme şeklinde de olsa bu takvimi değiştirme yönünde alınan kararlar hukuken tanınmamış bir yetkinin kullanılmasından ibarettir.'

Antalya Barosu, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle meslek kuruluşlarının seçimlerinin 1 Aralık 2020 tarihine kadar ertelenmesiyle ilgili Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına ‘tam kanunsuzluk’ başvurusu yaptı. Baro Başkanı Polat Balkan’ın verdiği dilekçede baro seçimlerinin kanunda belirlendiği ve idari bir karar ile ertelenemeyeceği vurgulandı

İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelge ile koronavirüs tedbirleri kapsamında; sivil toplum kuruluşları (STK), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikleri, 1 Aralık’a kadar erteledi. Baroların seçimleri de bu genelge nedeniyle yapılamadı. Antalya Baro Başkanı Murat Balkan, Yüksek Seçim Kurulu’na iletilmek üzere Antalya Muratpaşa 1. İlçe Seçim Kurulu’na verdiği dilekçe ile baroların seçimlerinin ertelenmesiyle ilgili ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle başvurdu.

Seçimlerin ertelenmesi kararının kaldırılmasını isteyen Balkan, baroların seçimlerinin özel kanun ile düzenlendiğini ve ertelemenin idari bir işlemle yapılamayacağını belirttiği dilekçesinde şunları kaydetti:

"Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan baroların yönetim ve denetim organlarının seçimine ilişkin takvim kanunla belirlenmiştir. İl umumi hıfzıssıhha kurulları, salgın hastalık gerekçesiyle de olsa, kanunla belirlenen belirlenmiş olan bu seçim takvimini değiştiremez. Erteleme şeklinde de olsa bu takvimi değiştirme yönünde alınan kararlar hukuken tanınmamış bir yetkinin kullanılmasından ibarettir. Başka bir ifadeyle yok hükmündedir. Ayrıntılı bir şekilde izah edildiği üzere sayın kurulunuzun daha önce verdiği kararlarında da kanunla düzenlenmiş seçim takvimi ile ilgili herhangi bir karar veremeyeceğini açıkça belirtmiştir. Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararının bir idari işlem olması dikkate alınarak yasanın üzerine geçemeyeceği kabul edilmelidir."
 

Öne Çıkanlar