Ankara Gezi Davası’nda karar çıkmadı: Elinizdeki dosya size cemaatten miras kaldı

Ankara Gezi Davası’nda karar çıkmadı: Elinizdeki dosya size cemaatten miras kaldı
Savcının iki yıl sonra mütalaasını değiştirdiği Ankara Gezi Davası, bugün Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Karar çıkması beklenen dava 12 Ekim'e ertelendi.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve karar çıkması beklenen Ankara Gezi Davası, 12 Ekim 2022’ye ertelendi. Geçtiğimiz ay yapılan duruşma öncesinde daha önce 25 sanığın beraatini isteyen savcılık mütalaasını değiştirmiş ve tüm sanıkların örgüt üyeliğinden cezalandırılmasını talep etmişti. Bugünkü yapılan duruşmada esasa ilişkin yapılan savunmalarda, sanık avukatları "Elinizdeki dosya size cemaatten miras kaldı" dedi ve tüm sanıkların beraatini istedi.

SAVCI MÜTALAASINI 2 YIL SONRA DEĞİŞTİRDİ

Ankara Gezi davasında, ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan 25 sanığın beraat ettirilmesi yönündeki mütalaasını 2 yıl sonra değiştiren savcının, sanıklara bu suçtan da ceza verilmesini talep etmesinin ardından ikinci duruşma bugün yapıldı. .

Dava öncesinde polis, adliye önünde barikatlar kurarak davaya katılmak isteyenlere sınırlama getirdi. Konuya ilişkin mahkeme heyeti ile avukatlar arasında yapılan müzakereler sonucunda; izleyiciler içeri alındı ve duruşma başladı. Duruşmada savcı, esas hakkında mütalaasını sundu ve cezalandırma talebini yineledi. Savcının mütalaasını sunmasının ardından sanık avukatları, esas hakkındaki beyanlarını sundular. 

'CEMAATTEN MİRAS KALDI'

Yaklaşık 30 avukatın sanık müdafii olarak yer aldığı ve savunma yaptığı duruşmayı, çok sayıda avukat da izleyici olarak takip etti. Gezide şiddetin siyasi iktidar tarafından kullanıldığını söyleyen Av. Teoman Öztürk, "Elinizdeki dosya size cemaatten miras kaldı" dedi.

Özkan, dokuz yıldır dosyaya yeni bir delil dahil edilmezken, yeni bilirkişi raporuyla mütalaa değiştirilmesinin "iktidarın yeni bir düşman ve korku yaratmak" istemesi olduğunu söyledi ve "Sayın cumhuriyet savcısının, Kabataş yalanı gibi, camide içki içtiler gibi yalanları neden mütalaaya koyduğunu anlamaya çalışıyorum. Bu, devletin ihtiyacı olan siyasi saiklere, hukukun ait edilmesidir" diye konuştu.

Av. Saliha Şahin, "Gezi nasıl başladı" diyerek, fotoğraflar, videolar gösterdi ve Gezi Parkı eylemleri boyunca polis şiddetinin göründüğünü ve bu nedenle eylemlerin kitleselleştiğini anlattı. Örgüt üyeliği ile suçlanan kişilerin yasal partilere üye olduğunu söyleyen Şahin, "Yasadışı örgütlerin, yasal alan yapılanması diye bir şey olamaz. Söz konusu yasal partiler, o tarihten sonra da faaliyetlerine devam etmiş, onlara yönelik herhangi bir soruşturma olmamış. Devlet vatandaşlarına tuzak mı kuruyor" diye konuştu.

Öğle saatlerinde davaya verilen bir saatlik aranın ardından, mahkeme heyeti karar vermeyeceğini, davanın 12 Ekim 2022 tarihine erteleneceğini ve adli tatilde dosyayı kararnamelerle birlikte inceleyeceklerini belirtti. Mahkeme heyetinin bu açıklamasının ardından duruşma, avukat beyanlarıyla devam etti. Avukat, Saliha Şahin’in beyanının ardından duruşma sona erdi. Mahkeme heyeti, davanın 12 Ekim 2022’ye ertelendiğini açıkladı. (ANKA)

Öne Çıkanlar