'Ciddi bir hasta yığılması var, diş hekimleri baş edemiyor'

'Ciddi bir hasta yığılması var, diş hekimleri baş edemiyor'
Sistemden kaynaklanan aksamalar hastalarda bir öfke yarattığını belirten Gül, ‘Bu da sanki sistemin değil, sağlık çalışanlarının suçuymuş gibi yansıyor’ dedi.

Diş hekimlerinin Covid-19 pandemisi nedeniyle filyasyon uygulamasında görevlendirilmesi diş tedavisi hizmetlerini aksattı. Filyasyonda çalışan diş hekimleri görev yerlerine döndü. Ancak yine de tedavi olmak isteyen hastalar MHRS'den randevu almakta zorlanıyor. Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, "Ciddi bir hasta yığılması var. Şu anda hastanelerde çalışan, görevine dönen meslektaşlarımız da bu yoğunlukla baş edemiyorlar. Sistemden kaynaklanan bu aksamalar hastalarda bir öfke yaratıyor. Bu da sanki sistemin değil, sağlık çalışanlarının suçuymuş gibi yansıyor" ifadelerini kullandı.

‘FİLYASYON UYGULAMASI DİŞ HEKİMLERİ ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLDÜ’

CHP'nin dün düzenlediği Türkiye Sağlık Forumu'nda ANKA’ya konuşan Gül,  "2020 yılının mart ayından beri, Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü tarihten beri diş hekimleri filyasyon uygulamasında görevlendirildi. Filyasyon uygulaması, ‘temaslı takibi’ diyebileceğimiz uygulama, diş hekimleri üzerinden yürütüldü. Diş hekimleri, meslek tanımlarının dışında çok uzun süre bu görevlendirmede kaldılar. Büyük çoğunluğu görev yerlerine, hastanelere döndüler. Pandemide 11 Mart'ta ikinci yılı tamamlayacak olmamıza rağmen hala kamu hastanelerinde salgın koşullarına uygun düzenlemeler bitmiş değil. Hala meslektaşlarımız yüksek risk altında, enfeksiyon riski altında çalışıyorlar" vurgusu yaptı.

‘MHRS'DEN RANDEVU ALAMAYAN HASTALAR VAR’

Uzun bir süre salgın nedeniyle önce kamu hastanelerinin hizmet vermemesi nedeniyle şu anda ciddi bir hasta yığılması olduğunu ifade eden Gül, "Kısa aralıkla MHRS randevusu veriliyor. MHRS'den randevu alamayan hastalarımız, hastanelere doğrudan giderek randevu almaya çalışıyorlar. 15-20 dakikada bir MHRS randevusu veriliyor ve şu anda hastanelerde çalışan, görevine dönen meslektaşlarımız da bu yoğunlukla baş edemiyorlar. MHRS'nin dışında ondan daha fazla ayaktan hasta başvuruyor her gün hastaneye, onları da muayene etmek zorunda kalıyorlar" dedi.

‘SİSTEMDEN KAYNAKLANAN AKSAMALAR HASTALARDA BİR ÖFKE YARATIYOR’

Gül, "Diş hekimliği tedavilerinin çoğu gelişimseldir. 15-20 dakikada bir randevu verilerek hastalara tedavi hizmeti sunmak mümkün değil. Pandemi koşullarında tedavi prosedürleri değişti. Yani daha uzun süre alıyor bir hastanın işlemleri ve tedavi uygulamaları. 15-20 dakikada hasta alarak tedavi hizmeti sunmak mümkün değil. Sistemden kaynaklanan bu aksamalar hastalarda bir öfke yaratıyor. Bu da sanki sistemin değil, sağlık çalışanlarının suçuymuş gibi yansıyor. Bunlarla birlikte sağlıkta şiddet, sağlıkta dönüşümün getirdiği performans baskısı, olumsuz çalışma koşulları, bunlardan dolayı 10 bine yakın hekim istifa etti ya da emekli oldu. Bunların 2 binden fazlası diş hekimi. Buna karşılık da yeni atamalar yapılmadı, sağlıkta talebi karşılayacak."

Öne Çıkanlar