Ankara Barosu’nda işkence sansürü krizi büyüyor; Rıza Türmen de istifa etti

Ankara Barosu’nda işkence sansürü krizi büyüyor; Rıza Türmen de istifa etti
Ankara Barosu’nda yaşanan işkence raporu krizi nedeniyle İnsan Hakları Merkezi Başkanı Rıza Türmen istifa etti.

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nde, Ankara Emniyeti’nde işkence iddialarına dair hazırladığı raporun yayınlanmasını engelleyen Ankara Barosu yönetimindeki aşılamayan kriz sonrası istifaların sayısı artıyor.

Geçtiğimiz günlerde Baro’nun İnsan Hakları Merkezi’nde görevli 5 avukat istifa ettiğini açıklamıştı. İstifa eden avukatlar, baro yönetimini birçok insan hakkı ihlali konusunda yeterli açıklama yapmamak ve "sansür" uygulamakla suçlamıştı.

Ahval'in aktardığına göre, Ankara Barosu’nda, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde yaşandığı iddia edilen işkence vakalarına ilişkin raporun yayınlanmaması krizi, istifalarla yeni boyut kazandı.

İstifa eden avukatlar, işkence raporunun yayınlanmamasının "bardağı taşıran son damla" olduğunu belirtirken, daha önce de Cumartesi Anneleri davası, Aysel Tuğluk’un sağlık durumu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye aleyhinde verdiği kararlar ve askeri öğrenciler davası konularında da Baro Yönetimi’ni merkezin açıklamalarını sansürlemekle suçlamıştı.

KORANEL SANSÜR İDDİALARINI REDDETMİŞTİ

Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel ise sansür iddialarını reddetmişti.

Ancak Ankara Barosu’nda yaşanan işkence raporu krizi, İnsan Hakları Merkezi’nde istifalarla sonuçlandı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alınan bazı şüphelilere işkence yapıldığı iddiasıyla İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı rapor, Baro Yönetimi tarafından kamuoyuna açıklanmamıştı. Raporun yayınlanmasında ısrar eden İnsan Hakları Merkezi yönetimi, buna karşılık baro yönetimiyle yaptığı görüşmelerden sonuç alamadı. Merkezin, ikisi başkan yardımcısı olmak üzere 6 yöneticisi de istifa etti.

İstifalara bugün bir yenisi daha eklendi. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı Rıza Türmen ve Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı da istifa etti.

Öne Çıkanlar