Anayasa Mahkemesi’nden Festus Okey kararı

Anayasa Mahkemesi’nden Festus Okey kararı
Anayasa Mahkemesi, 14 yıl önce karakolda polis tarafından öldürülen Festus Okey’in kardeşine tazminat ödenmesine hükmetti. Yüksek mahkeme, ayrımcılık iddiasını ise kabul etmedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Festus Okey’in karakolda yaşamını yitirmesine dair davada 14 yıl sonra "yaşam hakkı ihlali" kararı verdi. Türkiye, Festus Okey’in kardeşine tazminat ödeyecek.

2005 yılında Türkiye’ye futbolcu olma hayaliyle gelen Nijeryalı Festus Okey, 20 Ağustos 2007'de Beyoğlu'nda sivil polisler tarafından gözaltına alınmış ve Beyoğlu Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürülmüştü. 25 yaşındaki Festus Okey, burada silahla vurularak öldürüldü.

Ailesi ve Türkiye’deki insan hakları kuruluşlarının ısrarla takip ettiği ve polis memuru C.Y'nin yargılandığı dava, İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ederken, Festus Okey’in kardeşi Tochukwu Gamaliah Ogu’nun Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru sonuçlandı.

‘YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ’

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararında, "Gözaltına alınan kişinin polis karakolunda öldürülmesi söz konusudur. Olayda yetkili merciler tarafından öldürmenin Anayasa'nın 17. maddesinde belirtilen meşru amaçlarla gerçekleştirildiğinin tespit edilmediği, bilakis kaçma girişimini engelleme ya da meşru savunma ve bu savunmada sınırın aşılması gibi durumların söz konusu olmadığının açıklandığı görülmektedir. Kamu gücünün kontrolü altında tutulan bir kişinin devletin bir görevlisi tarafından öldürüldüğü olayda devletin yaşam hakkı kapsamındaki öldürmemeye ilişkin negatif yükümlülüğünün ihlal edildiği kanaatine varılmıştır" denildi.

AYRIMCILIK İDDİASINI KABUL ETMEDİ

Etkin soruşturma yürütülmediği iddiasını, dava devam ettiği için kabul etmeyen AYM, "ayrımcılık boyutuyla eşitlik ilkesinin ihlal edildiğine ilişkin iddiasını" ise dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez buldu.

Yüksek mahkeme, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının ihlal edildiğine karar vererek, Festus Okey’in kardeşi Tochukwu Gamaliah Ogu’ya 80 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar