Kılıçdaroğlu: Şu anda seçim sathı mailine girilmiş ve seçim kararı alınmış

Kılıçdaroğlu: Şu anda seçim sathı mailine girilmiş ve seçim kararı alınmış
Kılıçdaroğlu, seçimle ilgili açıklamalarda bulunarak, ‘Seçim kararı alınmış, açıklanmış değildir. Hükümetin seçimi ilan etmesi lazım' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayının açıklanmasıyla ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı'nın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı adaylığının çok fazla gündeme getirilmesi, aslında ekonomide yaşanan bunalımı toplumun gözünden kaçırma amacı taşıyor. Çünkü bu kadar ciddi konu varken, kim cumhurbaşkanı adayı olacak tartışmasını sürekli yaparsanız ve neden Cumhur İttifakı kendi adayını açıklamıyor diye sormazsanız, doğru olmaz. Erdoğan ne zaman açıklarsa ve seçim kararını ne zaman alırsa biz de o zaman adayı açıklarız" ifadelerini kullandı.

Bursalı’nın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Şu anda seçim sathı mailine girilmiş ve seçim kararı alınmış, açıklanmış değildir. Hükümetin seçimi ilan etmesi lazım. Dolayısıyla ortak adayı şimdiden açıklamanın da anlamı yok. Seçimin resmen kamuoyuna deklare edilmesi gerekir. Biz de Millet İttifakı olarak oturup konuşur ve ortak adayı açıklarız" dedi.

‘EKONOMİDE YAŞANAN BUNALIMI TOPLUMUN GÖZÜNDEN KAÇIRMA AMACI TAŞIYOR’

Adaylığı konusunda altılı masada bir şüphe olup olmadığına dair Kılıçdaroğlu, "Bu konu masada hiç görüşülmedi, sadece şu görüşüldü: Cumhurbaşkanlığı ile ilgili gazetecilerden çok soru geliyor, o zaman biz cumhurbaşkanı adayının niteliklerini belirleyen bir paragraf yazalım diye konuştuk ve bunu yazıp ilan ettik.  Cumhurbaşkanlığı adaylığının çok fazla gündeme getirilmesi, aslında ekonomide yaşanan bunalımı toplumun gözünden kaçırma amacı taşıyor. Çünkü bu kadar ciddi konu varken, kim cumhurbaşkanı adayı olacak tartışmasını sürekli yaparsanız ve neden Cumhur İttifakı kendi adayını açıklamıyor diye sormazsanız, doğru olmaz. Erdoğan ne zaman açıklarsa ve seçim kararını ne zaman alırsa biz de o zaman adayı açıklarız. Ülkenin içinde bulunduğu feci tablo fazla tartışılsın istenmiyor. Bu nedenle adaylık tartıştırılıyor. Ayrıca konuyu, cumhurbaşkanı adayı kim olacak noktasına indirmeyi de doğru bulmuyorum, sorun o değil ki, tek adam rejiminin gitmesi temel sorun" ifadelerini kullandı.

‘ANKETLERİN SONUCUNDAN YOLA ÇIKACAĞIZ’

Kılıçdaroğlu, "Millet İttifakı’nda partiler şimdi şunu araştırıyor: Hangi parti hangi ilde hangi ittifaklarla seçimlere girerse daha fazla milletvekili şansı elde edilir? Bunun çalışmasını yapıyor partiler; biz de yapıyoruz. Sağlıklı bir sonuç elde etmek için, illerde her birimizin bağımsız olarak yapacağı anketlerin sonucundan yola çıkacağız. Henüz bunlar yapılmadı. Olası ittifakların hangi partilere ne kadar milletvekili kazandıracağı hesaplarının kesinleşmesi lazım. Sonra bu veriler masaya gelecek, oturup konuşacak ve kararlar alacağız.

‘SEÇİMİ ALMAK İÇİN HER YOLA BAŞVURABİLİRLER’

YSK, damgalı olmayan pusulaları geçerli saymak gibi kararlar almasını değerlendiren Kılıçdaoğlu, "YSK hangi kararları alırsa alsın, sonuçta biz sandık tutanaklarıyla milletin önüne çıkacağız; hangi sandıktan hangi parti kaç oy aldı, hepsini biliyor olacağız, İktidar parti temsilcisinin de imzası olacak tutanakta biz bunları toplayacak ve kamuoyuna açıklayacağız. Seçimi almak için her yola başvurabilirler ama biz kararlılığımızı göstereceğiz…" diye konuştu.

‘BÜTÜN OLASILIKLARA GÖRE SANDIK TEMSİLCİLERİMİZİ EĞİTECEĞİZ’

Kılıçdaroğlu, "Sandık açılırken acaba Millet İttifakı temsilcilerini bir yere gönderebilir miyiz arayışı içine girebilirler, oy toplamlarını değiştirmeye, bizim oyları başka partilere yazmaya kalkışabilirler. Bütün olasılıklara göre sandık temsilcilerimizi eğiteceğiz" vurgusu yaptı.

‘SİYASİ GÖRÜŞÜNE BAKMAYIZ’

Kılıçdaroğlu, seçimi kazandıkları taktirde devleti kimlerin yöneteceğine, atamalara dair ise şunları söyledi:

"Bu çalışma elbette yapılacak, işi uzmanına liyakat sahibine vermek için altı lider zaten bu konuda açıklama yaptı.  İçeridekiler de dışarıda olanlar da var. 27.5 yılını bürokraside geçiren kişi olarak söyleyeyim, görevini yasalara uygun yapanlarla sorunumuz yok, siyasi görüşüne bakmayız; tabii FETÖ ve başka bir terör örgütü mensubu haricinde. Bu konuyu Altılı Masa’da konuştuk, siyasi ahlak yasası çıkaracağız, parlamentoyu kirlilikten arındıracağız."

Öne Çıkanlar