Altı ayda 18 milyar dolar satıldı: Merkez Bankası KİT'lere döviz satışına mola verdi

Altı ayda 18 milyar dolar satıldı: Merkez Bankası KİT'lere döviz satışına mola verdi
Merkez Bankası, temmuz ayında kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) döviz satışı gerçekleştirmedi. Böylelikle 10 ay sonra ilk kez KİT'lere döviz satışı gerçekleşmemiş oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayında kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) döviz satışı gerçekleştirmedi. Böylelikle 10 ay sonra ilk kez KİT'lere döviz satışı gerçekleşmemiş oldu.

Bir önceki ayda da KİT'lere sınırlı satış gerçekleşmişti. Haziran ayında KİT'lere 105 milyon dolarlık döviz satışı yapılmış, bu da son bir buçuk yılın en düşük rakamı olarak kayda geçmişti.

Bu yılın ilk altı ayında KİT'lere yaklaşık 18 milyar dolarlık satış gerçekleşti.

TCMB’nin KİT’lere döviz satışının büyük kısmı doğalgaz ithalatı yapan BOTAŞ’a yapılıyor. Yaz aylarında doğalgaz ithalatının düşmesiyle döviz ihtiyacında da azalma gerçekleşti. TCMB Haziran aylarında son beş yılda KİT’lere ortalama 390 milyon dolarlık satış gerçekleştirmişti. Bu yıl gerçekleşen 105 milyon dolarlık TCMB satışı, BOTAŞ’ın ortalama döviz ihtiyacının altında bulunuyor.

TCMB’nin BOTAŞ’a 2015-2020 yılı arasında toplam döviz satışı ise 45 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Aralık 2014 tarihinde KİT'lere döviz satışına başlayan TCMB 2021'in Ocak-Mayıs ve Temmuz-Eylül aylarında bu kategoride döviz satışı gerçekleştirmemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar