'Alo Fetva' hattına soruldu: Dezenfektan abdest bozar mı?

'Alo Fetva' hattına soruldu: Dezenfektan abdest bozar mı?
‘Alo Fetva’ hattına ‘Dolarla sadaka verdim, dolar artınca sevabım artar mı?’ ve ‘Virüsten ölenin cenazesi yıkanır mı?’ şeklinde sorular geldiği belirtildi.

Diyanet’in ‘Alo Fetva’ hattına ‘Kolonya ya da dezenfektan abdest bozar mı?’, ‘Dolarla bağış yaptım dolar artınca sevabım artar mı?’ şeklinde sorular geldiği açıklandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından uygulamaya sokulan ve 'Alo Fetva Hattı' olarak da bilinen 'Dini Danışma Hattı'na gelen sorular dikkat çekti. Kadınlara kadın vaiz, erkeklere ise erkek vaizin yanıt verdiği belirtilen hatta, son dönemde özellikle Coronavirus salgınına ilişkin soruların arttığı öğrenildi.

Salgından önceki dönemde gelen soruların büyük kısmını aile içerisindeki maddi ve manevi ilişkilerin oluşturduğu belirtilirken, Corona ile birlikte vatandaştan gelen soruların da değiştiği kaydedildi. Kolonya ya da dezenfektanın abdest bozup bozmayacağından, cuma namazını Corona nedeniyle kılamadığı için günah olup olmadığı gibi soranların sayısının arttığı aktarıldı.

‘CORONAVİRUS’TEN ÖLENLER YIKANIR MI?’

DHA’ya konuşan vaiz Saffet Sevim, Corona’ya karşı korunmak için kullanılan kolonya ve dezenfektanların içerisinde alkol bulunması nedeniyle 'haram mı?' diye çok soru geldiğini söyledi. Kolonya ve dezenfektanın hijyen amaçlı kullanılmasının bir mahsuru olmadığını belirttiklerini anlatan Sevim, Corona’dan yakınlarının kaybedenlerin de 'Virüsten ölenler yıkanır mı?' şeklinde sorular sorduklarını aktardı.

Sevim, "Bu türden cenazeler alınan tedbirler eşliğinde uygun koşullarda yıkanır ve dini vecibelere göre defnedilir. Sadece şehitlerin cenazesi yıkanmaz" dedi.

‘DOLARLA BAĞIŞ YAPTIM, DOLAR ARTINCA SEVABIM ARTAR MI?’

Aylık 40 bin lira geliri olan bir vatandaşın babasının hastane masraflarını karşıladığını, bunun sadakadan sayılıp sayılmayacağını sorduğunu anlatan Sevim, kızından olan torununun soyadının değişik olması nedeniyle torununa verdiği paranın fitreden sayılıp sayılmayacağının da sorulduğunu söyledi. Bugüne kadar sadakayla ilgili gelen en ilginç soruyu da anlatan Sevim, "Dolarla bağış yaptım dolar artınca sevabım artar mı?’ diye soran vatandaş oldu. Allah katında hiçbir şey zayi olmaz. Yaptığımız tüm hayırlar en az 10 katı sevap alır" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar