Almanya ve İsrail, Filistin liderinin 'Holokost' benzetmesini kınadı

Almanya ve İsrail, Filistin liderinin 'Holokost' benzetmesini kınadı
İsrail'i Filistinlilere karşı "Holokost" uygulamakla suçlayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözleri hem Almanya'da hem de İsrail'de tepki çekti.

Filistin lideri Abbas, Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 1972 Münih Olimpiyatları'nda İsrailli sporcuları hedef alan terör saldırısının 50'nci yıldönümünde Filistinliler adına özür dileyip dilemeyeceğini soran bir gazeteciye yanıt verdi.

Abbas "İsrail, Filistin'de 1947'den beri  şehirlerde ve köylerde, Deir Yasin'de, Tantura'da, Kafr Kasım'da ve birçok yerde 50 katliam gerçekleştirdi" ifadesini kullandı.

Abbas ardından da "50 katliam, 50 Holokost" diye ekledi.

"Geçmişi eşelemeye" gerek olmadığını belirten Abbas, "Lütfen barışa gelin, güvenliğe gelin. Sizinle bizim aramızda güven inşa edelim. Bu, başka şeyleri konuşmaktan evladır" dedi.

SCHOLZ: KABUL EDİLEMEZ

Basın toplantısının ardından Scholz Twitter hesabından yaptığı açıklamada Abbas'ın "çirkin" sözlerinden dolayı "öfkelendiğini" ve Holokost'ta işlenen suçları inkâr etmeye yönelik her türlü girişimi kınadığını ifade etti.

Scholz "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın çirkin açıklamalarından hayal kırıklığına uğradım. Özellikle biz Almanlar için, Holokost'un herhangi bir görelileştirilmesi tahammül edilemez ve kabul edilemez. Holokost suçlarını inkar etmeye yönelik her türlü girişimi kınıyorum.

LAPİD: KORKUNÇ BİR YALAN

İsrail Başbakanı Yair Lapid de Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Mahmud Abbas'ın Almanya topraklarındayken İsrail'i '50 Holokost' ile suçlaması, sadece ahlaki bir ayıp değil, aynı zamanda korkunç bir yalandır. Holokost'ta, 1,5 milyonu çocuk, 6 milyon Yahudi öldürüldü. Tarih, Abbas'ı asla affetmeyecek ifadelerini kullandı.

Almanya, "Holokost" tabirinin sadece Nazilerin İkinci Dünya Savaşı'nda ve öncesinde Yahudilere uyguladığı soykırım için kullanılması gerektiği yönünde bir politika izliyor. 

Münih'te 5 Eylül 1972'de Filistinli örgüt Kara Eylül tarafından düzenlenen saldırıda 11 İsrailli sporcu ve bir Alman polis memuru hayatını kaybetmişti.

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Filistin Devlet Başkanlığı, Abbas'ın sözlerine gelen tepkiler üzerine bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, Abbas'ın "Holokost'un modern insanlık tarihinde işlenmiş en vahşi suç olduğunu" vurguladığı ve söz konusu ifadelerinin "Holokost'un ayrı bir yeri olduğunu inkar etmediği" kaydedildi.

Abbas'ın Holokost'u kınadığı ve Almanya'daki sözleriyle kastının "İsrail güçlerinin Büyük Felaket'ten (Nekbe) bu yana Filistin halkına karşı işlediği suçlara, katliamlara işaret etmek ve bu suçların bugüne kadar sona ermediğini vurgulamak" olduğu ifade edildi.

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ: DİKKATLERİ UZAKLAŞTIRMA ÇABASI

Filistin Dışişleri'den yapılan açıklamada ise İsrail Cumhurbaşkanı Lapid'in sözlerinin amacının "İsrail'in suçlarından dikkatleri uzaklaştırmak" olduğu savunuldu.

Açıklamada "İşgalci güç (İsrail) bu suçları sadece her gün durmaksızın işlemekle tatmin olmuyor aynı zamanda İsrail'in işlediği birçok suçu uluslararası topluma ve İsraillilere hatırlatan her türlü açıklama ya da tartışmayı reddediyor ve tahammülsüzlük gösteriyor" dendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar