Almanya Türkiye'ye Coronavirus notası verdi

Almanya Türkiye'ye Coronavirus notası verdi
Almanya'nın Türkiye için aldığı sehayat kıstlaması kararının da Coronavirus verileri açıklanırken semptom göstermeyenlerin dahil edilmemesi nedeniyle alındığı bildirildi.

Almanya'nın Coronavirus verileri açıklanırken semptom göstermeyenlerin açıklanmaması nedeniyle Türkiye'ye nota verdiği ortaya çıktı.

Der Spiegel dergisine açıklamalarda bulunan ve adı açıklanmayan bir Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye'den salgın hakkındaki "haberlerin ve verilerin yeniden uluslararası standartlara göre açıklanmasının" talep edildiğini dile getirdi. Sözcü, bununla ilgili olarak geçen Ekim ayı başında Ankara'ya sözlü nota verildiğini de sözlerine ekledi.

Deutsche Welle Türkçe'nin Der Spiegel'den aktardığına göre Almanya bu adımı, Türkiye'nin, enfekte olmasına rağmen semptom göstermeyen kişileri istatistiklere dahil etmemesi üzerine attı. Ankara'nın bu uygulamasının, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen normlara uymadığını vurgulayan sözcü, böyle bir değerlendirmede enfekte olmuş çok sayıda kişinin istatistiklere girmediğini ifade etti.

BÜYÜKELÇİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

İlgili habere göre, Türkiye'ye sözlü nota verilmesinden iki hafta sonra, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın kriz görevlisi, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'ne bir kez daha Almanya'nın kaygılarını aktardı. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın bugün itibariyle, "Türkiye'nin açıkladığı istatistiklerde hala bir değişikliğe gitmediği için, bu ülkedeki gerçek vaka sayıları hakkında güvenilir bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığı" görüşünde olduğu belirtiliyor.

Almanya hükümeti, geçen Aağustos ayında dört vilayeti (İzmir, Aydın, Muğla, Antalya) Türkiye geneli için yaptığı seyahat uyarısının dışında bırakmış ancak Ekim ayı sonunda yaptığı açıklamada, 9 Kasım tarihinden itibaren seyahat uyarısının yeniden Türkiye'nin tamamı için geçerli olacağını duyurmuştu. Der Spiegel'e göre Almanya hükümetinin kararını değiştirmesine, Ankara'nın istatistikleri açıklamada izlediği yöntem neden oldu. 

Öne Çıkanlar