Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, HDP ve CHP heyeti ile görüştü

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, HDP ve CHP heyeti ile görüştü
Almanya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, beraberindeki Alman Parlamentosu siyasi parti temsilcileri ile birlikte CHP ve HDP heyeti ile bir araya geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundu. Bakan bu ziyaret çerçevesinde Türkiye'de muhalefet partileri temsilcileri ile de görüşmeler yaptı. Görüşmede Baerbock’a Federal Alman Parlamentosu’nun siyasi parti temsilcileri eşlik etti.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Almanya Dışişleri Bakan Annalena Baerbock ile bir araya geldi. Ankara’da gerçekleşen görüşmeye Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca ve Muş Milletvekili Şevin Coşkun da katıldı.

KAPATMA DAVASI GÜNDEM EDİLDİ

Yaklaşık 35 dakika süren görüşmede, HDP'ye yönelik kapatma davası, Kobane davası, başta hasta tutsaklar olmak üzere HDP’li siyasetçilerin durumu, ‎Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik askeri operasyonlar ve Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik askeri ‎operasyon ihtimaline dair görüş alışverişinde bulunuldu.

Sancar görüşmede HDP'nin kapatılmak ‎istenmesi, Irak Kürdistan Bölgesine yönelik operasyonların devam ettirilmesi ve Kuzey-Doğu ‎Suriye’ye yönelik aralıksız operasyon tehditlerindeki ısrarın doğrudan Kürt sorununun ‎çözümsüzlüğünden kaynaklandığını vurgularken, bu sorunun çözümsüz bırakılmaya devam ‎etmesi durumunda mevcut iktidarın iç ve dış politikada istismar alanlarını kullanarak savaş ‎politikalarına devam edeceğini ifade etti. 

İktidarın sınır ötesi operasyonlar için öne sürdüğü gerekçelerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Sancar, ‎önlenemez bir şekilde destek kaybeden ‎iktidarın iç politikayı bu operasyonlarla kendi lehine dizayn etmeye çalıştığını söyledi.

Sancar, ayrıca ‎Bakan Baerbock’a Almanya’nın dış politikasının demokratik değerlere dayanmasının ve bölgesel ile küresel barışı hedeflemesinin bu açıdan çok önemli olduğunu iletti.   ‎ 

SEÇİM SÜRECİ DEĞERLENDİRİLDİ

Bakan ayrıca, Selin Sayek Böke, Oğuz Kaan Salıcı, Ahmet Ünal Çeviköz ve Yunus Emre’den oluşan CHP heyeti ile de görüştü.

Bakan Baerbock ile CHP heyeti arasında gerçekleşen görüşmede 2013 Türkiye seçimlerine giden sürece dair aktarımlar yapıldı. Bu çerçevede CHP’nin ve Altılı Masa’nın görüşleri Baerbock ile paylaşıldı. Ayrıca, Avrupa’da ve Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler hakkında, taraflar arasında dış politika ve güvenlik konularına ilişkin karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Öne Çıkanlar