Almanya'da koalisyon hükümetinde ilk istifa: Aile bakanı Anne Spiegel istifa etti

Almanya'da koalisyon hükümetinde ilk istifa: Aile bakanı Anne Spiegel istifa etti
Yeşiller'den Aile Bakanı Anne Spiegel, geçen yaz sel felaketi sırasında Fransa'daki tatiline yönelik eleştirilerin ardından istifa etti.

Almanya Aile Bakanı Anne Spiegel istifa etme kararı aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Siyasi baskılar nedeniyle bugün Federal Aile Bakanlığı'ndan ayrılmaya karar verdim. Bunu, büyük siyasi zorluklarla karşı karşıya olan bakanlığa zarar gelmesini önlemek için yapıyorum." Açıklamada herhangi bir hatadan bahsedilmedi.

Genel seçimden kısa bir süre önce yaşanan sel felaketi sırasında olayda, o dönemde selden büyük oranda etkilenen Rheinland-Pfalz eyaletinde Çevre Bakanı olan, şu andaki Federal Hükümet’te ise Aile Bakanı olan Anne Spiegel’in, selden birkaç gün sonra ailesiyle birlikte dört haftalığına Fransa tatiline gittiği ortaya çıktı.

Spiegel’in kamuoyunun dikkatini ve tepkisini çekmemek için, tatili sırasında iki günlüğüne sel bölgesine geldiği, yardım ve enkaz kaldırma çalışmalarına katılıyormuş gibi pozlar verdikten sonra, Fransa’ya geri döndüğü de belirlendi. Aile Bakanı Spiegel, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, hatalı davrandığını söyledi ve kamuoyundan özür diledi. Ancak istifa etmeyi düşünmediğini, o günlerde yaşananların kendisini yorduğunu ve ailesiyle tatil yapma ihtiyacı konusunda kamuoyundan anlayış beklediğini ifade etti.

AĞIR ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDI

Anne Spiegel daha önce ağır eleştirilere maruz kalmıştı ve birkaç muhalefet istifasını istemişti.

CSU Genel Sekreteri Stephan Mayer Deutschlandfunk'a, bakanın "özel durumunu" "şahsen anladığını" söyledi. Ancak şimdi soru şu, Şansölye Olaf Scholz (SPD) her durumda tamamen işlevsel ve güçlü bir kabine isteyip istemediğidir. Bu yüzden Spiegel'in hatalarını kabul etmesi ve özür dilemesi övgüye değer. "Ortaya çıkan soru, bakan izindeyken Rheinland-Pfalz'daki kabine toplantılarına katıldığını iddia ettiğinde neden açıkça yalan söylediğidir. Benim bakış açıma göre, bu açıklanamaz" dedi.

Genel seçimden kısa bir süre önce yaşanan olayda, Birlik Partileri’nin başbakan adayı Armin Laschet’in sel bölgesini ziyareti sırasında kameralara kahkaha atarken yansıyan bir fotoğrafı, seçimleri kaybetmesinde önemli rol oynamıştı. Geçen hafta ise, selin etkili olduğu Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Çevre Bakanı Ursula Heinen-Esser, felaket sırasında İspanya’nın Mayorka Adası’nda eşinin doğum gününü kutladığının ortaya çıkması üzerine istifa etmek zorunda kaldı.

 

Öne Çıkanlar