Almanya'da başörtüsü nedeniyle iki kadının oy kullanmalarına izin verilmedi

Almanya'da başörtüsü nedeniyle iki kadının oy kullanmalarına izin verilmedi
26 Eylül Pazar günü yapılan genel seçimlerde iki kadının başörtülerinden dolayı oy kullanmasına izin verilmediği ortaya çıktı.

Olay, ülkenin Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Köln kentine 30 kilometre uzaklıktaki Bergheim kentinde yaşandı. Alman yayın organlarından Focus'un haberine göre Bergheim'de bir ilkokulda oy kullanmak isteyen Alman vatandaşı 2 kadın, başörtüsü taktıkları gerekçesiyle sandık görevlileri tarafından engellendi.

Kadınlar olay sonrası kendilerini kameraya çekerek görüntüleri sosyal medya platformlarında paylaştı. Kadınlardan biri, "Oy kullanabilmem için başörtümü çıkarmam gerektiği söylendi" dedi.

Olayın dijital mecralarda yayılması ve kamuoyunda tepkiye neden olması üzerine Bergheim Belediye Başkanı Volker Miesler özür diledikten sonra iki kadını makamına davet etti.

Miesler, "Bu olağanüstü yanlış kararın üzerini örtecek hiçbir şey yok, böyle bir şey kesinlikle olmamalı" diye konuştu.

BURKA İLE KARIŞTIRDILAR

Gün içerisinde yetkililer olayın bir yanlış anlaşılma olduğunu, sandık görevlilerinin "burka" ile "başörtüsünü" karıştırdığını ifade etti.

Yetkililer Almanya'daki seçim yönetmeliğinde baş örtüsü ya da burkayla ilgili herhangi bir madde bulunmadığını, sandık görevlilerinin sadece seçmenlerin yüzlerini kapatmaları veya kimliklerini gizlemeleri durumunda onları engelleyebileceğini söyledi.

Almanya'da Federal Seçim Yasası'nın 10. maddesinin 2. fıkrasının 2. cümlesinde oy kullanacak kişilerin "yüzlerini kapatmasının yasak olduğunu" belirtiyor.

Kadınlar, sosyal medyada yayımladıkları videoda yüzlerinin açık olduğunu belirtiyor.

Öne Çıkanlar