Almanya çalışanları enflasyona ezdirmemek için kolları sıvadı

Almanya çalışanları enflasyona ezdirmemek için kolları sıvadı
Başbakan Scholz'un hazırladığı tasarıya göre enflasyona karşı çalışanlara ek ödeme yapılacak. Hükümet, sendika ve işveren çevreleri ile de bir araya gelecek.

Mayıs ayında yüzde 8'e dayanan enflasyon nedeniyle Almanya'da hükümet, çalışanlara destek için yollar arıyor.  

Bu kapsamda Başbakan Olaf Scholz, enflasyonla mücadele kapsamında çalışanları ekonomik olarak destekleyen bir teklif hazırlığına başladı. Henüz hazırlık aşamasındaki teklife göre, işverenler tek seferliğine mahsus olmak üzere çalışanlarına vergi kesintisi olmadan bir ödeme yapacak. Sendikalar da buna karşılık toplu iş sözleşmelerinde ücret artış talebinin bir kısmından vazgeçecek.

Hükümet çevrelerine atıfta bulunan Bild am Sonntag haberine göre SPD'li politikacı, konuyu 4 Temmuz'da yüksek enflasyon gündemiyle işverenler ve sendikalarla ortak bir toplantıda bir araya gelecek ve bunu öneriyi o toplantıda sunmak istiyor. Bu şekilde bir ücret-fiyat sarmalının ve enflasyonun daha da artmasının önüne geçilmesi hesaplanıyor.

Başbakanlık'taki planlanan ortak eylemde hükümet, yüksek fiyatlar ile mücadele etmek için koordineli eylem konusunda işverenler ve sendikalarla istişare etmek istiyor. Girişimin tarihsel modeli 1960'lara kadar uzanıyor. O dönemde sendikalar ücret taleplerini geri çekeceklerine söz vermiş, bunun karşılığında devlet ekonomiyi desteklemişti.

Bild am Sonntag'a göre, Başbakanlık, mevcut enflasyonun temel olarak hem enerji sektöründe hem de diğer ürünlerde arz darboğazı tarafından yönlendirildiğini varsayıyor. Ücret artışları yerine tek seferlik ödeme de bir diğer argüman, paranın çalışanlara hızlı bir şekilde ulaşması ve bundan da en çok düşük gelirlilerin yararlanmasıdır.

ÇALIŞANLARIN SADECE YÜZDE 43'Ü TOPLU SÖZLEŞMELERE GÖRE MAAŞ ALIYOR

Ancak hükümetin karşılaştığı bir başka sorun da, çalışanların yalnızca yüzde 43'ünün toplu sözleşmelere göre ücret alması. Sendikalarla yapılacak anlaşmanın, bu nedenle olumlu sonuç vermeyebileceğinden endişe diliyor. Sadece çalışanlar için değil, aynı zamanda düşük emekli maaşları için de ek önlemlere ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bild am Sonntag' göre, hala ek önlemler üzerinde çalışıyor. Habere göre hükümet emekliler için tek seferlik devlet ödemelerini de tartışıyor.

SPD lideri Lars Klingbeil da daha önce emekliler için yardım lehinde konuşmuştu. SPD meclis grup lideri Rolf Mützenich de geçimlerini güvence altına almak için çalışanlara özel ödemeler önerdi.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) başbakanın hazırlığını yaptığı bu öneriye koalisyonun küçük ortağı ise sıcak bakmıyor. Hür Demokrat Partili (FDP) Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner Handelsblatt'a yaptığı açıklamada tek seferlik vergiden muaf ödemenin ancak işçi ile işverenin anlaşması halinde anlamlı olacağını söyledi.

MALİYE BAKANI LİNDNER TEMKİNLİ

"Maaş ve ücretlerin makul hale getirilmesinde sorumluluk işveren ve sendikalardadır" diyen Lindner bu sorumluluğun devlet tarafından üstlenilemeyeceğini savundu.

Lindner ayrıca yüksek kâr elde eden şirketlerde işverenin devlet tarafından bu biçimde desteklenmesinin uygun olmadığını ve korona yardımının enflasyonla mücadelede örnek olarak alınmaması gerektiğini söyledi. Lindner "(Korona yardımının) tüm bir ekonomiye yayılmak istenmesi federal hükümet ve eyaletler açısından ayrıca finanse edilebilir de değil" diye konuştu.

YEŞİLLER DAR GELİRLİLER İÇİN DAHA ÇOK DESTEK İSTİYOR

Enflasyon göz önüne alındığında, Yeşiller Partisi lideri Britta Haßelmann, özellikle düşük gelirliler için daha fazla destek konusunda ısrar ediyor. Haßelmann Funke medya grubunun gazetelerine verdiği demeçte, "Ayrıca, artan fosil enerji fiyatlarının neden olduğu zor durumu, halihazırda kararlaştırılmış olan yardım önlemlerinin ötesinde siyasi olarak ele almamız gerekecek. Benim için bu, özellikle zaten çok az veya hiç mali serbestliği olmayan insanları desteklemek anlamına geliyor" dedi.

Mayıs ayında, Almanya'da enflasyon oranı yüzde 7,9 ile 1973/1974 kışından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ekonomistlere göre, hala son seviyesine ulaşmadı, özellikle de Rusya'dan tamamen gaz alımı duracak olursa. Şimdiye kadar hükümet, öncelikle dokuz euroluk toplu taşıma bileti, yakıt indirimleri veya ısıtma maliyeti sübvansiyonu gibi bireysel önlemlerle vatandaşların üzerindeki yükü hafifletmeye çalıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar