Almanak 2020: Çevre alanında en fazla rantın, talanın, iklim krizinin, Covid-19'un etkisi hissedildi

Almanak 2020: Çevre alanında en fazla rantın, talanın, iklim krizinin, Covid-19'un etkisi hissedildi
2020 yılı ekolojik anlamda hem iklim krizinin, hem sağlık krizinin etkilerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de derinden hissedildiği bir yıl olarak kayıtlara geçti.

Pelin CENGİZ


ARTI GERÇEK - Covid-19 pandemisinin damgasını vurduğu 2020 yılı hem sağlık krizinin, hem ekonomik krizin hem de ekolojik krizlerin fazlasıyla hissedildiği çoklu krizler yılı olarak nitelendirilebilecek bir sene olarak geri kaldı.

Aşırı yağışların sebep olduğu seller, su taşkınları, günler hatta kimi yerlerde aylar süren yangınlar, toprak kaymaları, heyelanlar, kuraklık, susuzluk, giderek artan sıcaklıklar tüm dünyayı etkisi altına aldı. Türkiye’de de pandemi koşullarına rağmen rant odaklı projelerin doğa tahribatı hız kesmedi, ülkenin hemen her noktasında yürütülen çevre mücadeleleri de devam etti.

Mart ayında Türkiye'de de ilk vakanın açıklanmasının ardından tüm dünyada Covid-19 hızla yayılmaya başlayarak pandemiye dönüştü. Küresel kapitalizmin bir yandan canlıların doğal yaşam alanlarını yok etmesinin, diğer yandan insanların yaşam alanlarını ve yaşam biçimlerini değiştirmesinin bedeli, sağlık kriziyle ödenmeye başladı.

Küresel iklim krizinin, öngörülemez iklim felaketlerinin yaşandığı bir dünyada, dört bir yanda söndürülemeyen yangınlar, ani sıcaklık değişimleri, uzun süreli sıcaklık dalgaları, kuraklık ve seller, devasa kasırga ve fırtınalar yaşanırken, buna karşılık ormansızlaştırma ve biyoçeşitlilik kaybı tüm coğrafyalarda hız kesmeden sürüyor. Tüm bu birbirini etkileyen mekanizmalar, her gün her dakika bize kritik bir eşikte olduğumuzu hatırlatsa da, ne devletler ne de şirketler, karbon salımlarını azaltmak için gerekli adımları atmazken, fosil yakt endüstrileri Covid-19 krizinde yangında ilk kurtarılacaklar listesinin üst sıralarında yer aldı. 

Türkiye'de yurttaşlar, rant, gasp ve yıkım projelerine karşı, baskı, zorbalık ve cezalara rağmen yaşam alanlarını korumak için pandemi koşullarında bile doğaya sahip çıktı. Bu sayede Kaz Dağları’nda, Aydın’da, Salda Gölü’nde, Bursa’da, Muğla’da, Karadeniz'de, İstanbul'da ve daha birçok yerde yaşam alanlarına sahip çıktı. 

Ancak, Coronavirus nedeniyle "Evde Kal" çağrılarının yapıldığı, insanların evlerine çekildiği günler, sermaye ve iktidar tarafından fırsata çevrildi. Yurttaşlara, "Evde Kal" diyen siyasi iktidar, şirketlere ise bu süreçte rahatça çalışabilecekleri koşulları hazırladı. Madenlerde, enerji projelerinde, inşaatlarda emek ve doğa sömürü devam etti.  Sokağa çıkma yasakları sürecinde, Covid-19 pandemisinde en riskli gruplar içerisinde yer alan maden işçileri özel izinlerle çalıştırılırken, dağlardaki maden talanları ve orman kesimlerinin de hızla arttığı görüldü.

Maden ve emerji şirketlerine pandemi sürecindeki zararlarını karşılayacak teşvikler getiren AKP, emekçi kesime elle tutulur hiçbir gerçekçi destekleme de bulunmayarak, sınıfsal yarılmaları, yoksulluğu ve her daim şirketlerden yana tavrını pekiştirdi. Çevre ve yaşam alanlarını korumaya çalışan yurttaşlara karşı kolluk kuvvetlerinin zorbalık ve şiddet içeren tavırları giderek artarken, yaşam savunucularına yönelik gözaltılar bir gözdağı olarak yaygınlaştı. 

Doğal, kültürel, tarihi varlıkları araçsallaştırarak talan edilmesinden en ufak bir rahatsızlık duymayan kalkınmacı ve büyümeci ekonomi politikalarından kurtulmadan ne üzerinde yaşadığımız gezegeni, ne toprağı, havayı, suyu, ormanı iyileştirebilmemiz mümkün değil. Varoluşunu doğa yağmasından ve insan sömürüsünden besleyen bir sistemin değişmesi için mücadele acil ve ertelenemez bir yurttaşlık görevidir.

İşte 2020'nin akıllarda en fazla kalan ekolojik gelişmeleri...

OCAK 2020 

1 Ocak 2020 - Ocak ayında kıyıları başta devlet kurumları olmak üzere bazı işletmeler tarafından işgal edilen Van Gölü’ndeki kirlilik had safhaya çıktı. Ahlat’a yapılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü ile birlikte bölge güvenli bölge haline getirildi. 1 milyondan fazla insanın havzasında yaşadığı Van Gölü’ndeki kirliliğe ise çözüm bulunamadı. 

2 Ocak 2020 - 1 Ocak itibariyle baca filtresi takmayan termik santraller kapatılmaya başlanırken konuyla ilgili dikkat çekici bir iddia gündeme geldi. Buna göre kapatılan Afşin-Elbistan termik santralinin zararı kamu tarafından karşılanacak. Termik santrallerin baca filtresi takmasını erteleyen yasayı AKP, Meclis’ten geçirirken halkın yoğun tepkileri ardından AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan veto etmek zorunda kalmıştı. Yasanın yürürlüğe girmemesiyle birlikte 1 Ocak itibariyle termik santrallerin baca filtresi takmış olması zorunlu hale gelmişti.

2 Ocak 2020 - Kanal İstanbul’a itiraz için İstanbul’un her iki yakasındaki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri uzun kuyruklara sahne oldu. Kanal İstanbul itirazları İstanbul’la da sınırlı kalmamış, yurdun birçok yerinde yurttaşlar Kanal İstanbul itiraz etmişti.

10 Ocak 2020 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kanal İstanbul Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştayda çok sayıda bilim insanı projeye ilişkin olumlu ve olumsuz görüşlerini paylaştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Kanal İstanbul tamamıyla yanlış bir ameliyat. İstanbul'un bazı bölgeleri felç olacak, bazı bölümleri sakat kalacak. İstanbul'a bu denli ölümcül bir ameliyat yapmak isteyenler bunu anlatmak zorundalar. Kanal İstanbul'a itirazımız siyasi değil hayatidir" dedi.

13 Ocak 2020 - Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen köyünde, dere üzerinde HES inşaat çalışmalarının hukuksuz bir şekilde sürdüğünü iddia eden köy halkı, konuyu yargıya taşıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baba ocağı olan Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen Deresi üzerinde mahkeme kararına rağmen çalışmaları devam eden HES projesine tepkiler devam etti. Köy halkına yol yapıldığı söylenerek Baro Enerji'nin yürüttüğü çalışmaların, perde betonlar arkasına HES boruları döşenmeye başlamasıyla çalışmaların yol değil, HES inşaatı olduğu ortaya çıkmıştı.  Gürgen'de köy halkı, 28 Aralık'ta yaşananları hemşerileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyurmak için eylem yapmıştı. Köy halkı bu kez HES projesi inşaatıyla ilgili mahkemeye başvurma kararı aldı.

13 Ocak 2020 - Marmara Denizi'ndeki kirlilik seviyesinin giderek arttığı belirtiliyor. Kirliliğin göstergelerinden biri de 25 Aralık'ta Caddebostan sahiline vuran kırmızı yosunlar oldu. Ocak ayında da Zeytinburnu açıklarında havadan yapılan çekimlerde de denizdeki kirlilik belirgin biçimde göze çarptı. Bütün bunlara bir de deniz trafiğinden kaynaklanan atıklar eklendi.

Katliamı ortaya Taha Tarhan ve Dilara Azra Tarhan çıkardı. Hayalet ağ olarak bilinen misinadan yapılan bir ağa 68 ördek ve yüzlerce balığın takılarak yaşamını yitirdiği tespit edildi.


13 Ocak 2020 - Sapanca Gölü'nde ördek ve balık katliamı yaşandı. Göle bırakılan halk arasında "hayalet ağ" olarak bilinen misinadan yapılan yaklaşık 300 metre uzunluğundaki ağa takılan 68 yabani ördek ile turna, sazan ve kızılkanat gibi çok sayıda balık öldü.

17 Ocak 2020 - Kanal İstanbul’a ilişkin görüşe açılan ÇED Raporu onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "ÇED Raporu’nu bugün itibariyle onayladık" dedi.

18 Ocak 2020 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul’a İstanbullunun mecbur olmadığını söyledi. Bu projeye mecbur olanların bölgeden arazi alanlar, israf düzenine alışanlar olduğunu söyleyen İBB Başkanı, "Yaptırmayacağız" dedi.

18 Ocak 2020 - Kanal İstanbul projesine karşı kurulan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Sancaktepe ilçesinde insan zinciri oluşturdu. Demokrasi Caddesi’ni boydan boya kapatan yüzlerce kişi "Kanal değil yaşam istiyoruz", "Katıl durduralım İstanbul’u kurtaralım", "Doların değil, doğanın yeşili", "Kanala değil eğitime bütçe" sloganları attı.

22 Ocak 2020 - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Nerede o ağaç deyip ortalığı karıştıranlar? Hiçbiri ortada yok, dikili ağaçları yok. Bunların derdi ağaç dikmek değil, Türkiye'yi çıra gibi yakmaktı" ifadeleriyle Gezi Direnişi’nin hedef alarak konuştuğu 11 Kasım'daki 'Geleceğe Nefes' başlıklı fidan dikme etkinliğinde dikilen 11 milyon fidanın yüzde 90'ının kuruduğu belirlendi. 

24 Ocak 2020 - Artvin Cerattepe'de 16 Şubat 2016'da, maden şirketi araçlarının bölgeye gitmesini engelleyen yaşam alanı savunucularına açılan davanın karar duruşması görüldü. Cerattepe’de doğayı tahrip eden madencilik faaliyetlerine karşı direnen yaşam alanı savunucularına hapis cezası verildi.

28 Ocak 2020 - Sakarya Nehri’nin en büyük kollarından biri ve Eskişehir’in simgesi olan Porsuk Çayı zemini akıntıyla gelen çamurla kaplandı. Kentin ortasından geçen yaklaşık 8 kilometrelik Porsuk Çayı’nın 2 kilometrelik bölümünde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ekiplerince temizlik çalışması başlatıldı.

Kanal İstanbul tartışmaları devam ederken Çeşme ve Urla’da 511 arazinin kamulaştırılmasına dair tartışma yaratacak bir iddia ortaya atıldı.


30 Ocak 2020 - Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’un Urla ve Çeşme’deki "acil kamulaştırma" kararı alınan arazilerin yer aldığı bölgede ‘Yeni Çeşme’ adıyla proje hazırlattığı ortaya çıktı. Projede Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında bir deniz kanalı planladığı görüldü. 25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı’nın 2054 nolu kararı ile Urla Zeytineli Mahallesi’nde toplam 333 adet parsel, Çeşme Alaçatı bölgesinde ise toplam 178 adet parsel acele olarak kamulaştırılmıştı.

30 Ocak 2020 - Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi, Kuzey Ormanları Derneği ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Kanal İstanbul projesi nedeniyle yok olacak ormanlık alanı ve bunun oluşturacağı etkiler açıklandı. İstanbul Kuzey Ormanları’nın uzun yıllardır insan baskısı nedeniyle sürekli azaldığını belirten Prof. Dr. Ünal Akkemik, "1971 yılı orman envanterine göre, yaklaşık 270 bin hektar kadar olan İstanbul’un orman varlığı, 2018 yılında 243 bin hektara kadar gerilemiştir. 47 yılda kaybedilen orman alanı 27 bin hektar kadardır" diye konuştu.

31 Ocak 2020 - Bursa'nın Mudanya ilçesinde üç köyün tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan Kocayusuf Göleti'nin yüzde 80'i kurudu. Yağışların azalmasıyla birlikte kıyıdan yer yer 100- 150 metre içeri çekilen gölet, çiftçileri tedirgin etti.

ŞUBAT 2020

3 Şubat 2020 - Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı 200 nüfuslu Yılmazköy Mahallesi’nde 2007 yılında çıkarılan yasayla toprakların yüzde 85’i jeotermal kullanımına açıldı. Yılmazköy o günden bugüne jeotermale mahkum edildi. Jeotermal santrale ait borular evler ve bahçelerin içinden geçiyor. Zeytin ve incir ağaçlarının bol olduğu mahallede artık zeytin ve incir yetişmiyor. Mahalleliler sağlık sorunlarının artmasından şikayetçi. 

4 Şubat 2020 - Batman’da 199 yerleşim yeri ile birlikte 12 bin yıllık tarihe sahip antik Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı, son yağışlar ile su kotu yaklaşık olarak 80 metreye kadar yaklaştı. Barajda su seviyesi yükselirken, enerji üretim testleri yapılmaya başlandı. Dicle Vadisi ve Botan Vadisi'nin büyük bir kısmı sulara gömülürken, 50 civarında köyü kayboldu. 

11 Şubat 2020 - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED Yönetmenliği'nin çıktığı 1993 yılından 2019’a kadar olan ÇED verilerini açıkladı. Bakanlığın açıkladığı verilere göre 26 yılda sadece 54 proje için "olumsuz" kararı verilmiş. 1993-2019 yılları arasında "ÇED Olumlu" kararı verilen sektörlerin içinde birinciliği yüzde 28 ile petrol ve madencilik alıyor. Onu sırasıyla yüzde 23 ile enerji, yüzde 14 tarım gıda, yüzde 13 atık kimya, yüzde 11 sanayi, yüzde 7 ulaşım/kıyı ve yüzde 5 turizm/konut sektörleri alıyor.

12 Şubat 2020 - Anayasa Mahkemesi'nin, CHP'nin Kanal İstanbul ile ilgili kanun iptali talebine ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda AYM, CHP’nin başvurusunu reddettiğini duyurdu. Yüksek Mahkeme, ibarenin iptali ve yürütmenin durdurulması taleplerini oy birliğiyle reddetti.

13 Şubat 2020 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, hukuki durumu sona eren 491 maden sahasını aramalara açmak üzere ihale edeceğini açıkladı. Daha önce Türkiye’de son beş yılda 3 bin 987 maden ruhsat ihalesi yapıldığı ve ihale edilen sahalardan 1148’inin ruhsata dönüştüğü açıklanmıştı. 2015'ten itibaren yapılan ihalelerde de ihaleyi kazanan ve ruhsat düzenlenen 417 farklı firma olduğu belirtildi. 

14 Şubat 2020 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) avukatları, Kanal İstanbul’un hayata geçirilmesi halinde, telafisi mümkün olmayan zararların doğacağı gerekçesiyle, yürütmeyi durdurma ve iptal talebiyle İstanbul 6'ncı İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

14 Şubat 2020 - ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, Ocak 2020'nin dünyanın en sıcak ocak ayı olduğunu açıkladı. 141 yıllık verilere göre geçen ayın sıcaklıkları yeryüzünde ve okyanus yüzeyinde ortalamayı aştı. Yeryüzü ve okyanus yüzeyi sıcaklıklarının geçen ay 20'inci yüzyıl ortalamasının 1,14 derece üzerine çıktığını duyuruldu. Ocak ayındaki rekor sıcaklığın en çok Rusya, İskandinavya ve Kanada'nın doğusunda görüldüğü belirtildi. Antartika ise şubat ayına birkaç sıcaklık fırlamasıyla başladı. Güney Kutbu 9 Şubat'ta tarihinde ilk kez 20 dereceyi gördü. Bilim insanları bu sıcaklıkları "inanılmaz ve anormal" olarak tanımladı.

18 Şubat 2020 - Türkiye genelindeki 14 baro, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Kanal İstanbul projesine ilişkin "Çevre Etki Değenlendirilmesi Olumlu" kararı aleyhinde iptal davası açtı.

21 Şubat 2020 - Rize'nin Güneysu ilçesinde HES yapılmasına karşı çıkan ve mücadele eden köylüler gözaltına alındı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın babasının köyü olan Güneysu'ya bağlı Gürgen köyünde yaşayan yurttaşlar, uzun süredir bölgede yapılmak istenen HES projesine karşı mücadele veriyor. "Yol yapacağız" denilerek kandırıldıklarını ve HES inşaatına başlandığını belirten köylüler durumu yargıya taşımıştı. CİMER'e de başvuran köylülere verilen yanıtta HES projesinin hukuksuz olduğu iletilmişti.


Avustralya'da toplam 11 milyon hektara yakın alanın ve 3 binden fazla evin kül olduğu yangınlarda yaklaşık 1,25 milyar canlının da ölmüş olabileceği açıklandı.


26 Şubat 2020 - Avustralya'nın Yeni Güney Galler (NSW), Queensland, Victoria ve Güney Avustralya eyaletlerinde yaklaşık altı ay boyunca süren ve 33 kişinin hayatını kaybettiği yangınlarında, ormanların yüzde 21’inin kül olduğu belirlendi. Aylarca kontrol altına alınamayan yaklaşık 11 milyon hektarlık orman ve çayırlık alanı yok eden yangınların "dünya çapında eşi görülmemiş" olarak nitelendirilirke, yaklaşık 5,8 milyon hektar geniş yapraklı ormanın yandığı belirtildi.

29 Şubat 2020 - Su Politikaları Derneği'nin hazırladığı raporda 300'e yakın irili ufaklI gölün yüzde 60'ının kuruduğu vurgulandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı"nda Van, Tuz, Manyas, Mogan, Sapanca göllerindeki tahribata dikkati çekilmişti. Raporda,"Kirlilik nedeniyle neredeyse tüm göl alanları doğal dokusunu kaybetti. Türkiye'nin bir zamanlar beşinci büyük tatlı su gölü olan Akşehir Gölü tamamen kurumuş, doğal göl özelliklerini kaybetmiş, kış aylarında su birikintisi haline gelmiştir. Beyşehir gölü 26 metreden 6 metreye, Eğirdir gölü 14 metreden 5 metreye düşmüştür. Avlan, Seyfe, Kulu, Sarıgöl, Yarışlı, Kurugöl, Kırkpınar, Acıgöl, Uyuz, Suğla, Meke, Güvenç, Sasam, Kocagöl, Karagöl, Hotamış Sazlığı ve Küçük göl de ise su seviyeleri çok azalmıştır" denildi. 

MART 2020

2 Mart 2020 - Rize’deki dünyada korunacak öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan İkizdere Vadisi’nde,  HES'lerden sonra bu kez de ormanlık alanda taş ocağı yapılmak isteniyor. İkizdere'deki vadide, özel bir firma tarafından Cevizlik-Gürdere köyleri arasında yapılmak istenen 120 futbol sahası büyüklüğündeki taş ocağı projesine bölge halkı tepkili. İkizdere Dernekler Federasyonu, "Proje hayata geçerse vadi yaşanmaz hale gelecek" uyarısı yaptı.

10 Mart 2020 - Türkiye’de ilk Coronavirus vakası 10 Mart’ta tespit edildi. Bu gelişmeyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Mart’ta gece yarısı 01:00’de duyurdu. 12 Mart’ta açıklanan bir vakayla toplam sayı ikiye yükseldi. Bu rakam 13 Mart’ta beşe, 14 Mart’ta altıya, 15 Mart’ta 18’e, 16 Mart’ta 47’ye çıktı.

20 Mart 2020 - ODTÜ Mezunlar Derneği'nin, Rektörlük ile Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) arasında Kavaklık'ta yapılmak istenen KYK yurdu için 21 Mayıs 2018 tarihinde imzalanan protokolün iptali için açtığı davada karar çıktı. Ankara 11’inci İdari Mahkemesi, protokolü hukuka aykırı bularak 12 Mart’ta iptal kararı verdi.

27 Mart 2020 - Salda Gölü I. derece doğal SİT ve korunan alan statüsüne sahip olmasına rağmen, millet bahçesi yapmak amacıyla iş makineleri ile Salda’ya girip bölgeye özel kumulları kazıdı, kumullar yapacakları yol ve otopark alanına serildi. Tepkiler üzerine faaliyetler durduruldu.

28 Mart 2020 - Artvin’deki maden ve HES çalışmaları devam ederken, Cengiz Holding’e ait Eti Bakır’ın işlettiği Artvin Cerattepe ve Murgul’daki maden sahalarında pandemide de faaliyete ara verilmedi.

30 Mart 2020 - EÜAŞ International ICC, İngiliz şirketi Rolls-Royce ile kompakt nükleer güç santrallerinin teknik, ekonomik ve hukuki uygulanabilirliği ile birlikte üretim imkânlarını değerlendirmek üzere bir mutabakat zaptı imzaladı.

NİSAN 2020

1 Nisan 2020 - Artvin Yusufeli’nde halkın itiraz ettiği HES projesiyle ilgili çalışmalara başlandı. 2015’te HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji San. ve Tic. Ltd. köylülerin tepkisi nedeniyle altı yıldır yapamadığı HES’i, köylülerin Coronavirus nedeniyle sokağa çıkamamasını fırsat bilerek başlattı.

1 Nisan 2020 - Batman Ilısu Barajı’nda tutulan su miktarındaki artışla birlikte Batman’ın tarihi antik kenti Hasankeyf’te de sular yükselmeye başladı. Hasankeyf ve 40 köy bütünüyle sular altında kalırken, 60 köyde de evlerin ve tarım arazilerinin büyük bir bölümü suya gömüldü.

1 Nisan 2020 - Bursa Kirazlıyayla ve Barcınlı köylerinde flotasyon (maden zenginleştirme) tesisi kurmak isteyen Meyra Madencilik şirketinin ağaç kıyımına karşı yöre halkının başlattığı nöbet eylemi sonuç verdi. Meyra’nın yöredeki faaliyetleri 15 gün süreyle durduruldu.

2 Nisan 2020 - Çaycuma’nın Çayır Köyü’nde, doğal SİT olarak koruma altında bulunan Çayır Mağarası’nın tam üstünde kendilerinin Bülent Ecevit Üniversitesi’nden geldiğini söyleyen şahıslar tarafından sondaj çalışması yapılması köylüleri ayağa kaldırdı. Köy muhtarının dahi bilgisi olmadan yapılan işleme köylüler müdahale edince olay yerine jandarma geldi. Daha önceden bir firma tarafından taş ocağı yapılması planlanan alanda yapılan çalışma köylüleri isyan ettirdi.

2 Nisan 2020 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kanal İstanbul projesi için verilen "ÇED Olumlu" kararına karşı açtığı davanın ardından mega proje için hazırlanan Çevre Planı Değişikliği'ni yargıya taşıdı. Dilekçede hukuki gerekçe şöyle açıklandı: "Davaya konu plan değişikliği işlemi açıkça hukuka aykırıdır. Davaya konu plan değişikliği işlemi uygulandığı takdirde İstanbul ve ülkemiz için telafisi güç ve imkansız zararların doğumuna yol açacaktır."

2 Nisan 2020 - 2015’te HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji San. ve Tic. Ltd. Artvin Yusufeli’de köylülerin tepkisi nedeniyle altı yıldır yapamadığı HES projesini, köylülerin Coronavirus nedeniyle sokağa çıkamamasını fırsat bilerek başlattı.

4 Nisan 2020 - Konya’nın Ilgın ilçesinde birinci derece arkeolojik SİT korumaları bulunan höyüklerin koruma derecesi Ciner Grubu’na ait Ilgın Termik Santrali’ne kömür elde etmek için üçüncü dereceye düşürülmüştü. Höyüklerin derecesinin düşürülmesine karşı Ekoloji Kolektifi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı dava açtı.

4 Nisan 2020 - İklim krizine karşı acil ve somut önlemler alınması talebiyle örgütlenen 5'inci Küresel İklim Grevi salgın nedeniyle dijital platformda yapıldı. (Fridays for Future - İklim İçin Cumalar) hareketinin ve Sıfır Gelecek’in çağrısıyla Türkiye’nin ilk dijital iklim grevinde bir araya gelen iklim aktivistleri taleplerini sıraladı.

5 Nisan 2020 - Pandemi nedeniyle alınan önlemler kapsamında 30 büyükşehire ek olarak Zonguldak’a da giriş çıkış yasağı getirildi. Termik santrallar ve maden kuşatması altındaki kentte kanser ve KOAH gibi solunum yolu hastalıklarının oranının yüksekliği ile kent sakinlerinin de yıllardır zehirlendiği kabullenilmiş oldu.

6 Nisan 2020 - Salgınına rağmen maden ve enerji şirketlerinin doğayı katletmeden geri durmadıklarını belirten Ordu Çevre Derneği ile Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, ‘ihaleler iptal edilmeli" çağrısıyla imza kampanyası başlattı.

6 Nisan 2020 - LOÇ Vadisi’nde OR-YA Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan Cide HES projesi için verilen "ÇED olumlu" kararı yurttaşların açtığı dava sonucu Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez iptal edildi.

6 Nisan 2020 - Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, hakkında iki yürütmeyi durdurma kararı verilen Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali’nin yapımına devam edildiğini belirterek, Samsun milletvekillerine çağrı yaptı. Avcı, "Allah rızası için bu santrali durdurun" dedi. Samsun’un Çarşamba ilçesinde Oltan Köleoğlu Enerji tarafından yapımı devam eden biyokütle enerji santrali konusunda iki ayrı yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

7 Nisan 2020 - Niğde’de altın çıkarma tesisindeki havuzun patladığı ve siyanürün toprağa karıştığı iddiaları üzerine açılan davalar sürerken Gümüştaş AŞ tarafından ikincisi yapılmak istenen cevher tesisi projesine "ÇED olumlu" kararı verildi. Ulukışla’ya bağlı Tepeköy’ün sakinleri, topraklarının ve sularının siyanür nedeniyle kirlendiğini belirterek yapılmak istenen ikinci tesis için Aksaray idare Mahkemesi’ne 400 imza ve 4 bin evrak ile itiraz etti.

7 Nisan 2020 - THK’nın orman yangınlarında kullanılan 11 uçağının satış ihalesi çevrecilerin büyük tepkisini çekti.

7 Nisan 2020 - Türkiye, Coronavirus ile mücadele ederken TMSF yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Eskişehir Sivrihisar’da yaşam alanlarının yakınına siyanürlü ikinci atık depolama tesisi yapılması için harekete geçti.

7 Nisan 2020 - Ukrayna’da Çernobil nükleer faciasının yaşandığı bölgede çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları günlerce devam etti. Alevlerin nükleer santralin ve radyoaktif atıkların bulunduğu bölgeye yaklaşması endişelere neden oldu. Ölçülen radyasyon seviyesinde artış tespit edildi.

Maden ve enerji ihaleleri Coronavirus sebebiyle evlerde kalınan günlerde de durmadı. Ordu Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırması işletmeciliğiyle sular, topraklar zehirlendi, binlerce kestane ağacı kesildi.


8 Nisan 2020 - Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Fatsa’da siyanürle altın işletmeciliği yapan şirket hakkında bilgi vermeyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkında dava açacağını açıkladı. ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, maden işletmesinin çalışma süreleri hakkında Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden bilgi edinmek istediklerini belirtti.

11 Nisan 2020 - Samsun Çarşamba Ovası’na Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Ticaret A.Ş. tarafından kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santralı projesine verilen "ÇED gerekli değildir" kararı iptal edildi. Mahkeme, ara kararında talep ettiği bilirkişi raporunu ise nesnel ve objektiflikten uzak olduğu gerekçesiyle reddetti.

14 Nisan 2020 - Samsun, Çarşamba Ovası Çınarlık mevkiinde kurulmak istenen ‘Tehlikesiz Geri Kazanım Tesisi’ için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı yargıya taşındı. Bilirkişi raporu talep eden Samsun 3'üncü İdare Mahkemesi, hazırlanan raporun objektiflikten uzak olduğu gerekçesiyle yeni bilirkişilerin atanmasına karar verdi.

Burdur Valiliği, Salda Gölü'nde iş makinesiyle tesviye ve taşıma yapıldığının tespit edilmesinin ardından kumul talanıyla ilgili sorumlu firma hakkında idari ve adli süreç başlatıldığını duyurdu.


15 Nisan 2020 - Burdur milletvekilinin kuraklık riski ve kirlilik baskısıyla karşı karşıya olan Salda Gölü’ndeki beyaz kumsala iş makineleri ve dev kamyonlarla girilerek tahribatın başladığı yansıtmasıyla birlikte tepkiler çığ gibi büyüdü. 12 Nisan’da salgınla mücadele kapsamında Salda Gölü kıyısına girişlerin yasaklandığı duyuruldu. 13 Nisan’da ise göl kıyısından gelen görüntülerde beyaz adalar olarak anılan kumunun taşındığını belirtti.

15 Nisan 2020 - İstanbul’da Samandıra Sahra Hastanesi’nin yapımına açıklandığı gibi önceden helikopter pisti olarak kullanılan askeri alanın bir kısmında değil, ormanın bir parçasını da içerisine alacak şekilde genişletilerek başlandı.

22 Nisan 2020 - Çanakkale Kazdağları’nda Alamos Gold’un alanı terk etmemesi üzerine nöbet eylemi devam ederken Orman Müdürlüğü, Kazdağları’nda 270 gündür nöbet eylemini sürdüren direnişçilere tebliğde bulunarak Coronavirus nedeniyle alanı boşaltmalarını istedi.

23 Nisan 2020 - Uzun süredir baraj ve maden ocaklarının doğanın tahribatına karşı mücadele eden Dersim halkı kum ve taş ocakları ile de mücadele etmeye başladı. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), söz konusu taş ocağının beş yıldır ÇED raporu alınmadan izin verildiğini belirtti.

26 Nisan 2020 - Sinop Nükleer Karşıtı Platform tarafından Çernobil faciasının 34’üncü yıldönümü ile ilgili yapılan açıklamada, "Bir maske dağıtımını başaramayan hükümet, nükleer santral kuramaz ve yönetemez. Türkiye’nin hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz" denildi.

27 Nisan 2020 - Aydın’ın en bakir kalmış ilçelerinden UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren dünyaca ünlü Afrodisias Antik Kenti’nin bulunduğu Karacasu’da üç yıldır jeotermal enerji şirketlerine karşı süren tepkilere rağmen Ataeymir Mahallesi’nde kurulması planlanan JES için ÇED süreci başlatıldı.

MAYIS 2020

2 Mayıs 2020 - Muğla’da her yıl 1,5 milyon turistin geldiği, özel çevre koruma bölgesi ve arkeolojik SİT korumaları olan Ölüdeniz ve Kayaköy’e jeotermal enerji kuyusu açılmasına karşı tepkiler devam ediyor. Bölgede yaşayan yurttaşlar başlattıkları imza kampanyası ile JES için verilen izinlerin iptal edilmesini istedi.

2 Mayıs 2020 - Çanakkale Kumarlar Köyü’nde baraj inşa etmek isteyen Doğu Biga Madencilik tarafından köylülere mera alanlarını boşaltmaları için baskı yapıldı.

3 Mayıs 2020 - AYÇEM, Aydın Efeler’deki JES kuyu patlaması sonrası havaya zehirli gazların yayıldığını ve bu gazların 42 gün havada askıda kalacağını belirtti. Açıklamada, "Bu akışkanlar içinde başta bor, arsenik, hidrojen sülfür, radon olmak üzere pek çok ağır metal ve radyonükleit madde var. Bunların hepsi kanserojen. Bu maddeler içinde bulunan hidrojen sülfür belli sınırın üstüne çıkarsa ve uzun süre havada kalırsa ani öldürücü etki bile göstermektedir" denildi.

3 Mayıs 2020 - Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısı yüzünden yok edilen ve eski haline dönüştürülmesi için su takviye edilen Dipsiz Göl’ün, kış aylarında biriken ve buz tutan karın erimesi ile su tutması bekleniyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, gölün orijinalliğinin bozulduğunu belirterek, "Dipsiz göl artık suni göl olur " dedi.

7 Mayıs 2020 - Saros Körfezi'ne yapılması planlanan FSRU Liman ve Boru Hattı projesi için vatandaşlar, itiraz dilekçelerini Bakanlığa iletti. Yapılan itirazlarda vatandaşlar, Bakanlığın ÇED sürecini sonlandırması talep etti.

8 Mayıs 2020 - Van’ın Erciş ilçesi sınırları içindeki Zilan Deresi’nde 2014’te yapılması planlanan ancak köylülerin itirazı üzerine Danıştay kararıyla durdurulan HES projesi yeniden başlatıldı.

9 Mayıs 2020 - Kanal İstanbul projesi için verilen "ÇED Olumlu" kararına karşı HDP’nin açtığı davada önemli bir karar çıktı. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması hakkında karar verebilmek için bölgede "keşif ve bilirkişi incelemesi yapma" kararı aldı.

10 Mayıs 2020 - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, "Türkiye 2019 Hava Kirliliği Raporu" yayımladı. 75 milyon kişinin hava kirliliği sorununun olduğu kentlerde yaşadığının belirtildiği raporda genel olarak hava kirliliğinin en yoğun olduğu kentlerin Bursa, Adana, Ankara, İstanbul, Iğdır, Şırnak, Muş, Manisa, Kahramanmaraş, Karabük, Çanakkale, Denizli, Zonguldak, Edirne – Keşan, Şanlıurfa olduğu vurgulandı.

11 Mayıs 2020 - Türkiye’nin en büyük kirletici sanayilerinin yer aldığı Kocaeli’ye 43 yeni tesisi için teşvik verildi. Kocaeli’de hayata geçirilmesi planlanan ve sabit yatırım tutarı 1 milyar 844 milyon 284 bin lira olarak öngörülen 43 yeni yatırım projesi içinde demir-çelik tesisleri ve savunma sanayi gibi yatırımlar yer aldı.

12 Mayıs 2020 - TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından da jeopark adayı olarak kabul edilen 15 aday alandan biri olan Narman Kanyonu’ndaki Göndere Vadisi’nin girişine Narman Belediyesi tarafından iki katlı bir bina yapılmaya başladığını duyurdu.

14 Mayıs 2020 - Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Mahallesi’ne yakın, içinde orman arazisinin de bulunduğu alana yapılmak istenen atık havuzu çalışmaları sırasında jandarma ile köylüler arasında tartışma yaşandı. Köylüler alanda kendilerinden çok jandarma bulunduğunu belirterek, "Bu tesis köyümüz için tehlikeli atıklar barındıracak. Zehir solumak istemiyoruz. Tesis yapılırsa burada aç kalırız" diye tepki gösterdi. 

16 Mayıs 2020 - Coronavirus nedeniyle ABD’de et üreticisi birçok şirket kapasitesini düşürdü veya geçici olarak kapandı. Bu durum başka bir katliama yol açtı. Çiftçiler hayvanları öldürmeye başladı. Ülkede yüzbinlerce domuz katledildi.

20 Mayıs 2020 - Gençlik hakları ile ilgili çalışmalar yapan Youth Verdict adlı Avustralya merkezli gençlik örgütü, kömür madeni için onaylanan Galilee Kömür Projesi’ne karşı bir insan hakları mücadelesi başlattı. Avustralya’da ilk kez bir kömür madeni insan haklarını ihlal etmekle itham edildi; ilk kez gençler tarafından iklim değişikliğinin azaltılması adına bir dava açıldı. Madenin yıllık 40 milyon ton kömür üreteceği ve 30-35 yıllık ömründe yaklaşık 2,9 milyar ton seragazı emisyonundan sorumlu olacağı tahmin ediliyor.

20 Mayıs 2020 - Kazdağları’nda Alamos Gold ve taşeronu Doğu Biga Madencilik'e karşı direnişin 300'üncü gününde, çevre ve ekoloji örgütleri, siyasi partiler ve sendikalardan oluşan 209 kurumun imzaladığı ve birçok sanatçının destek verdiği bir açık mektup yayınlandı.

21 Mayıs 2020 - Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) 18 ülkede yaptırdığı araştırmaya göre "Coronavirus ayı" diye nitelenen Mart 2020’de 18 ülkede tropikal orman alanları 6 bin 500 kilometrekare azaldı.

26 Mayıs 2020 - Artvin'de Kamilet Vadisi’nde HES yapımına başlayan MNG Holding çıkan hafriyatı dere yataklarına attı. Arhavi Doğa Koruma Platformu, şirketin ÇED raporunda yer alan hiçbir kurala uymadığını açıkladı. Kamilet Vadisi’nin SİT alanı ilan edilmesi için yapılan başvurular dışında 2012 yılında alanın Milli Park ilan edilmesi için Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne de başvuruldu.

27 Mayıs 2020 - EGEÇEP Çevre ve Kültür Platformu, İvrindi-Burhaniye sınırları içerisinde yer alan ve salgına rağmen faaliyetlerine devam eden TÜMAD altın madeni işletmesinin "gözlerden uzak" şekilde doğa talanını sürdürdüğünü açıkladı. Açıklamada, "ÇED raporuna göre maden şirketinin üretim sürecinde işletme alanında çapı 900 metreyi, derinliği 250 metreyi bulan dört adet ocak açacağı görülmektedir. Çevreciler büyüklükleri nedeniyle bu açık ocakları "cehennem çukuru" olarak adlandırmaktadır" denildi.

HAZİRAN 2020

2 Haziran 2020 - Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu (DAÇE), Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası, 350.org, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), Ekosfer, Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL), TEMA Vakfı, WWF-Türkiye ve YUVA Derneği, Adana’nın Yumurtalık ilçesi Sugözü Kumsalı’na yapılan ve ithal kömürle çalışacak Hunutlu Termik Santralı inşaatının bir an önce durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

2 Haziran 2020 - İzmir Karaburun Yaylaköy’de faaliyette bulunan Karaburun RES projesinin "ÇED Olumlu" raporunu iptal eden yerel mahkemenin kararı, Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından bozuldu. Karaburun Kent Konseyi bilirkişi raporlarıyla, 50 türbinli tesise ilave edilecek 37 türbinden 9’unun, doğal ortam ve hayvan popülasyonuna zarar vereceği tespit edildiği halde iptal kararının bozulmasına tepki gösterdi.

2 Haziran 2020 - Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından yapılan bir araştırma, 2019’da 11,9 milyon hektar tropik ormanlık alandaki ağaçların kesilerek veya yakılarak yok olduğunu ortaya koydu. 

3 Haziran 2020 - Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptıkları itirazları dayanak göstererek Avdan Termik Santrali ÇED sürecini sonlandırdığını, projeyi iptal ettiğini bildirdi.

4 Haziran 2020 - Kanada uzantılı maden firması TÜPRAG, Samsun’un nefes aldığı Şahin Dağları’nı altın uğruna delik deşik etmeye devam ediyor. SAMÇEP üyeleri çalışma alanında incelemede bulunarak doğa katliamını gözler önüne serdi.

4 Haziran 2020 - Bursa Kirazlıyayla’da cevher zenginleştirme tesisinin tanıtım toplantısını yapan Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu’nun projeye karşı direnen köylüleri para cezası ve arazi icrasıyla tehdit ettiği iddia edildi.

4 Haziran 2020 - Burdur’un Yeşilova İlçesi’ne bağlı Salda Gölü’ne yapılması planlanan millet bahçesi projesi kapsamında firmanın sahaya tekrar inşaat için girdiği belirtildi.

5 Haziran 2020 - CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Kanal İstanbul projesi çevresinde el değiştiren arazileri yazılı soru önergesi ile sordu. Verilen yanıtta yabancı şirketlerin toplam 791 bin metrekare arsa aldığı ortaya çıktı.

5 Haziran 2020 - 17 Nisan tarihinde JES’lere karşı direnen yaklaşık 35 köylüye ‘sosyal mesafe kurallarına uymama’ gerekçesi ile 3 bin 150’şer lira para cezası kesildi. Köylülere ise tebliğin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yapılması ise dikkat çekti.

5 Haziran 2020 - Sadece 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), binlerce hektar doğal alanı madenciliğe açarak 721 adet ruhsat ihalesi açtı.

8 Haziran 2020 - Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısı yüzünden yok edilen ve eski haline dönüştürülmesi için su takviye edilen Dipsiz Göl’ün tabanı balçıkla kaplandı. Gölün tehlike oluşturması üzerine çevresi tel örgüyle çevrildi.

8 Haziran 2020 - Kirazlıyayla’da yapılmak istenen flotasyon tesisine karşı direnen köylüler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Göle dökülen atıklar nedeniyle çıkan tartışma sonrası madenci şirket köylülerden şikayetçi olmuş, 9 kişi sabah erken saatlerde evlerinden gözaltına alınmıştı.

11 Haziran 2020 - Doğal SİT alanı ve kutsal ziyaret yeri olan Munzur Gözeleri hazırlanan projeyle yapılaşmaya açılacak. 6 milyon 775 bin TL harcanacak. Projeye karşı çıkan Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu "Halkın verdiği kararlar doğrultusunda adım atılmalı" dedi.

12 Haziran 2020 - Gökova’daki Okluk Koyu’nda yapılan Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı’nın bitişiğindeki 27 hektar alanın önce koruma derecesi düşürüldü, ardından da "kamu hizmet alanı" ilan edilerek Saray tarafından kullanımının yolu açıldı.

17 Haziran 2020 - 2020 itibariyle kapatılan altı termik santralin yeniden açılmasına karşı Kimya Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada "Afşin- Elbistan A Santrali’nin, nasıl kısa sürede yönetmeliklere uygun hale getirildiği açıklanmaya muhtaçtır" dendi.

18 Haziran 2020 - Arhavi Doğa Koruma Platformu üyeleri MNG tarafından yapılan ORTA HES projesi nedeniyle Kamilet Vadisi’nin derelerinin 52 gündür çamurlu ve bulanık aktığını vadinin katledildiğini belirterek Balsu Elektrik hakkında suç duyurusunda bulundu.

21-23 Haziran 2020 - İstanbul’da haziran ayında etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. İstanbul’da sağanak, hortum ve sel meydana geldi. Bursa’da çok sayıda ev ile binlerce dönüm ekili alan da sular altında kaldı, beş kişi hayatını kaybetti. Artvin’de aşırı yağışlar sel ve heyelan getirdi, sekiz kişi yaşamını getirdi.

29 Haziran 2020 - Bursa’da Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan flotasyon ve atık tesisinde bilirkişi incelemesi yapılacak. Aylardır direnen köylüler, bilirkişilerden doğru tespitlerde bulunmasını ve tesisin yapımının durdurulmasını talep etti. İnceleme öncesi yöre halkının yaptığı açıklamada, "Heyetin doğru tespitlerde bulunmasını bekliyoruz. Tesisin köye vereceği zarar kaçınılmaz" ifadeleri yer aldı.

30 Haziran 2020 - 10 yılı aşkın süredir Hattat Holding’in Amasra’ya yapmak istediği kömürlü termik santral projesine karşı mücadele veren Bartın Platformu, Amasra Belediyesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğiyle ilgili müjdenin geçen hafta geldiği, Danıştay 6'ncı Dairesi’nin bu değişikliğin yürütmesini durdurduğu belirtildi.

TEMMUZ 2020

1 Temmuz 2020 - Ege Bölgesi’nin en önemli su kaynaklarından olan Murat Dağı’na yapılması planlanan altın ve gümüş madeni işletmesinin, ÇED raporunda sunulan bölgede yapılamayacağına dair yerel mahkeme kararını Danıştay 6'ncı Dairesi onadı. 

1 Temmuz 2020 - Denizli Valiliği, Tavas ilçesi Solmaz Mahallesi'ne yapılmak istenen JES projesi için "ÇED gerekli değildir" kararı verildiğini duyurdu. Avustralyalı Amadeus Resources tarafından yapılacak jeotermal kaynak arama projesi için 20 adet sondaj yapılacak. Şirketin daha önce, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren dünyaca ünlü Afrodisias Antik Kenti'nin bulunduğu alanda da JES çalışması yaptığı biliniyor.

3 Temmuz 2020 - Muğla’nın Bodrum ilçesinde Yalıkavak Marina ve Tilkici koyu tarafında bulunan sahillerde bazı otel ve işletme sahipleri bölgeyi Maldivler’e benzetmek için mermer tozu ve kireç taşı döktü. Çevrecilerin yapılanlara ilişkin şikayeti üzerine olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi otellere para cezası kesti.

Konya'nın Karapınar ilçesindeki Meke Gölü kurudu. Neredeyse bir avuç kalan suyun rengi de mikroorganizma nedeniyle kırmızıya döndü.


8 Temmuz 2020 - Konya’nın Karapınar ilçesinde, "dünyanın nazar boncuğu" olarak bilinen, yaklaşık 8 bin yıllık doğal güzellik, krater bir yapıya sahip olan ‘Meke Gölü’nde bir damla bile su kalmadı.

9 Temmuz 2020 - Merkez Av Komisyonu, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin avlanmasına izin verdi. Avcıların, bir av gününde üç üveyik ve iki elmabaş patka avlayabilmesi kararı alındı.

9 Temmuz 2020 - Van Gevaş’ta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından mesire alanı olduğu için "yasak" tabelası asılan bölgede kalker ocağı açıldı, Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırıldı. Alanda iş makinalarının çalışması ise çevre örgütlerini ve mühendisleri harekete geçirdi. 

9 Temmuz 2020 - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın raporunda, Türkiye’de tüm dünyaya göre göllerin iklim krizi nedeniyle daha büyük zarar gördüğü belirtildi. Zarara uğradığı belirlenen toplam 59 gölden 7’sinin geri dönüşü olmayan bir noktaya geldiği, 8’inin proje ya da yanlış politikalar nedeniyle tehlikede olduğu, 36 gölün ise ciddi oranda kuraklık tehdidi yaşadığına dikkat çekildi.

11 Temmuz 2020 - Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi’nde, açılması planlanan kömür ocağı için tarlalarının kamulaştırılmasına karşı gelen mahalle sakinleri karayolunu trafiğe kapattı. Eylemlerini sonlandırmaları için bölge halkıyla görüşmeye gelen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu yurttaşlardan birine çıkıştı. Halk kaymakamın sert tavrını yuhalayarak protesto etti. Tepkiler üzerine kaymakam ayrılmak için aracına gittiği sırada Jandarma ve halk arasında arbede yaşandı.

12 Temmuz 2020 - Kuzey Ormanları Savunması, Kıyıköy’de bulunan Rüzgâr Enerji Santrali’nde (RES) kapasite artırımına gidilerek 20 adet daha rüzgar tribünü yapılmasına ilişkin Borusan AŞ’nin Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada RES’in bulunduğu yerin Kuzey Ormanları’nın Istrancalar bölümünde yer aldığı, Istrancalar’ın ise Türkiye’nin önemli doğa alanları içinde bulunduğu, maden ve taş ocakları, RES, nükleer santral, baraj, enerji ve nakil hatları projeleri ile tehdit altında olduğu ifade edildi.

13 Temmuz 2020 - Danıştay İdari Daireler Kurulu, Samsun’dan Artvin’e yedi ili kapsayan 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol projesini, yayla yerleşmelerinin özgürlüklerini zayıflatacağı ve geri döndürülmesi olanaksız ekolojik tahribata yol açacağı gerekçesiyle durdurdu.

14 Temmuz 2020 - Karaburun halkının RES'lere karşı sürdürdüğü hukuki mücadele Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Yarımada yüzölçümünün yüzde 71’ini kapsayan RES projelerine karşı yurttaşlar tarafından açılan davada İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi, "ÇED Olumlu" kararını iptal etmişti.

14 Temmuz 2020 - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın tartışmalı proje Kanal İstanbul güzergâhında aldığı tarla vasfındaki arazi proje, uygulama imar planlarıyla "konut + ticaret alanı" oldu. Araziye konut, alışveriş merkezi, otel, konaklama tesisleri gibi yapılar inşa edilebilecek.

14 Temmuz 2020 - Kapadokya Alan Planları Yönetmeliği yayınlandı. Kapadokya bölgesinde SİT alanı olup olmadığına bakılmaksızın ve koruma statülerinin bütünlüğü aranmaksızın, nazım imar ve uygulama imar planları yapılabilecek. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan bu yönetmelik ile Kapadokya’da tarih ve kültür yağmasının yasal altyapısının oluşturulduğunu savundu.

15 Temmuz 2020 - Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan zeytinlik alana termik santral için kömür ocağı açılmasına karşı Yatağan Yeşil Yaşam Derneği üyeleri dava açtı. Dava dilekçesinin verilmesinin ardından Yatağan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren dernek üyeleri bölgelerinde büyük yalanlar eşliğinde büyük talanların gerçekleştirildiğini dile getirdi. 

16 Temmuz 2020 - Kastamonu Cide ilçesi Loç Vadisi’nde OR-YA Enerji tarafından yapılması planlanan Cide HES projesi için 18 Mart 2020 tarihinde Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından "ÇED Olumlu" kararı iptal edilmişti. Ancak, OR-YA Enerji bu karara itiraz ederek yeniden Loç Vadisi’ne HES yapmak için harekete geçti. Mahkemenin iptal kararına karşı dava açan şirkete Danıştay tarafından ret cevabı verildi.

17 Temmuz 2020 - Tarım ve Orman Bakanlığı 5'inci Bölge Müdürlüğü Eskişehir Şube Müdürlüğü tarafından Eskişehir’de kızıl geyik acente kotalarının avlattırılmasına ilişkin düzenlenen ihale kamuoyunda yükselen tepkiler sonrası iptal edildi. İhalenin iptal kararı Eskişehir Kent Konseyi tarafından duyuruldu.

18 Temmuz 2020 - Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Köyü’nde kurulmak istenen JES için verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararı iptal edildi. Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege, "Valiliğin verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı mahkeme bilirkişi raporu ve tüm belge ve bilgiler doğrultusunda kararı iptal etti. Tabii temyiz yolu açık bir karar, diğer tarafların itiraz hakkı var. Biz hem doğaya hem de tüm canlılara zararı olduğu gerekçesiyle bir duruş göstererek bu davayı açtık" dedi.

19 Temmuz 2020 - Menderes’te 57 hektarlık alanda yıllık 1,5 milyon ton kapasiteli kalker ocağı kurulması için hazırlanan ÇED raporu nihai olarak onaylandı. BATIÇİM tarafından hayata geçirilecek proje kapsamında 85 yıl boyunca delme-patlatma yöntemi kullanılacak. Taş ocağının orman alanının yanısıra, Tahtalı Barajı ve Menderes Nehri Yeraltı Suyu Alt Havzası Bölgesi’nde olması dikkat çekti.

20 Temmuz 2020 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce (MAPEG), 766 maden sahası ihale edilerek aramalara açılacak. MAPEG’in konuya ilişkin ilanı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

21 Temmuz 2020 - Manisa ili Salihli ilçesi Çapaklı Köyü yakınlarında kurulmak istenen biyogaz enerji santrali için çalışmalara başlanması köylüler tarafından engellendi. Şirketin iş makinelerinin geçtiği yolu kapatan köylüler araçların çalışmasına izin vermedi.

23 Temmuz 2020 - Meyra Madencilik'in gölete giden yolu kesmesinin ardından tartışma çıktı. Hayvanlarını ve bahçelerini suladığı göletin yolun kesilmesine tepki gösteren kadınlar şirket araçlarını durdurarak yolu kapattı. Köylülerin yolu açarak araçlara izin verilmesini söyleyen jandarmayla kadınlar arasında tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmaların ardından kadınlar jandarma tarafından evlerinden alındı. Gözaltına alınan 12 kadın Yenişehir Karakolu’nda ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Eriyen kar ve yağışlarla dolması beklenen gölde istenilen sonuç alınamayınca yakındaki bir dereden su takviyesi yapıldı, ancak görüntüsü sonuç olarak çamurlu bir su oldu.


25 Temmuz 2020 - Gümüşhane’de, Dumanlı köyü sınırlarında yer alan Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan kazıda Dipsiz Göl’ün yok olmasının ardından tartışılan define arama yönetmenliği değiştirildi. 100 metrekare olan define arama sınırı 50 metrekareye düşürülen yönetmenlikte, karasal ortam dışındaki göl, dere ve denizlerde kazılar yasaklandı.

26 Temmuz 2020 - Çanakkale Kazdağları yöresine ilişkin madencilik raporu yayımlayan TEMA Vakfı, Biga Yarımadası ve Ege’nin kuzeyinde yer alan 1 milyon 697 bin hektarlık alanın yüzde 79’unun madencilik ruhsatlı olduğunu açıkladı.

26 Temmuz 2020 - Oceana’nın denizlerdeki plastik atıklarla ilgili araştırmasına göre, risk altındaki denizlerden biri olan Akdeniz’in zemininde ‘dev çöplükler’ oluşmuş durumda. WWF’e göre de Akdeniz’i plastik atıklarla en fazla kirleten üç ülke Mısır, İtalya ve Türkiye. Plastik atıklarla ilgili yapılan bir araştırmaya göre, su yüzeyinde kalan ve gözle görülen atıklar, denizlere atılan plastik çöplerin sadece yüzde birini oluşturuyor.

28 Temmuz 2020 - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un taşıdığı heyelan riskini saha çalışması yaparak ilçe ilçe analiz etti. Kanal İstanbul güzergahında 63’ü etkin 267 heyelan alanı tespit edildi.

29 Temmuz 2020 - Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak askıya çıkarılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planına itiraz etti. İstanbul Ataşehir’de bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü önünde açıklama yapan Koordinasyon üyeleri, imar planının iptal edilmesini istedi.

30 Temmuz 2020 - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre, bugün 12 ilde 19 orman yangını çıktı. Bunlardan 15’i kontrol altına alındı, üçü söndürüldü, biri ise kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ancak Bakan Pakdemirli’nin verdiği bilgilerde Diyarbakır Lice’de üç gündür süren orman yangını bilgisi yer almadı.

AĞUSTOS 2020

2 Ağustos 2020 - Konya’nın Karapınar ilçesindeki volkanik patlama sonucu oluşan Acıgöl’ün su seviyesi gün geçtikçe azalmaya başladı. Su seviyesinin azalmaya başlamasıyla gölün tamamen kurumasından endişe ediliyor.

5 Ağustos 2020 - Edirne İdare Mahkemesi’nin kararıyla yeni bir sürece girilen, ardından pandemi döneminde ikinci bir ÇED olumlu raporu gündeme gelen ve adeta yılan hikayesine dönen "Saros FSRU"da yeni bir gelişme daha yaşandı. BOTAŞ’ın internet sitesinden yapılan duyuru ile söz konusu projenin yapım işinin ihaleye çıktığı ve elektronik başvuruların alınmaya başlandığı öğrenildi.

9 Ağustos 2020 - Sivas’ın Kangal ilçesi Pınargözü, Bakırtepe’de ve çevre köylerde; Koç Holding şirketi Demir Export, Alevilerin kutsalı olan ziyaret yerinde siyanürle altın arama çalışması yapıyor. Pınargözü’ndeki ziyaret yerlerinin talan edildiğini ve artık sularının akmadığını belirten köylüler, ÇED raporu için başvurdukları mahkemenin kararını bekledikleri karar açıklandıktan sonra Anayasa mahkemesine başvuracakları vurguladı.

11 Ağustos 2020 - Tarım ve Orman Bakanlığı, "İklim Değişikliği ve Tarım" raporu yayınladı. Raporda, önümüzdeki yıllarda kuraklığın Türkiye’de geniş bölgelerde hissedileceği belirtilerek, tarım politikalarının 2-3 derece sıcaklık artışı baz alınarak yapılması gerektiği vurgulandı. Raporda, dünya genelinde 30 yıla kadar gıda fiyatlarında yüzde 85’e varan artışlar olabileceği ifade edildi.

11 Ağustos 2020 - Manisa’nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinde bulunan, Ege Bölgesi’nin kuş cenneti olarak bilinen Marmara Gölü’nde su seviyesi sıfırlandı. Yedi mahallenin geçim kaynağı olan göldeki kuraklık, balıkçılığın da durmasına neden oldu.

13 Ağustos 2020 - TOKİ tarafından Mersin’in Akdeniz İlçesi’nde bulunan yıkılan eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu alanı üzerindeki 140 dönümlük alanda "Mersin Millet Bahçesi" çalışması devam ederken, söz konusu bahçenin alanında bulunan Müftü Deresi’nde Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan ıslah çalışmalarında ağaç katliamı yaşandı. Dere çevresinde bulunan ağaçlar iş makinalarınca yerlerinden söküldü.

13 Ağustos 2020 - Galata Kulesi’nin tarihi duvarları iki işçi tarafından hilti ile yıkılırken görüntülenmişti. Bu görüntülere kamuoyundan yoğun tepki gelmişti. Galata Kulesi’nin yıkılan duvarları onarıldı. Yapılan incelemede Galata Kulesi’nde yıkılan duvarın alelacele yeniden örüldüğü belirlendi.

14 Ağustos 2020 - Çanakkale'de Çan ilçesine bağlı Halilağa köyünün ormanlarla kaplı alanında yapılmak istenen bakır-altın madenciliği için ÇED süreci başlatıldı. Yıllardır bölgede arama faaliyetlerini sürdüren maden işletmesi, AKP döneminde büyüyen en büyük sermaye gruplarından olan Cengiz Holding tarafından geçtiğimiz yıl Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’dan 55 milyon dolara alındı. Muratlar ve Halilağa köylüleri yıllardır bu madene karşı mücadele ediyordu.

14 Ağustos 2020 -Trabzon’un Of ilçesinde etkili olan sağanak yağış, sel ve heyelanlara neden oldu, mahsur kalanlar kurtarıldı. Bazı köy yollar ise ulaşıma kapandı. İhbar üzerine bölgeye AFAD, itfaiye ve belediye ekipleri sevk edildi.

15 Ağustos 2020 - Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Mahallesi’nde yapılması planlanan Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’nde bilirkişi heyeti oy birliği ile madenin hukuka aykırı olduğuna ve ÇED Raporu’nun teknik olarak yeterli olmadığına karar verdi. Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası ve TMMOB Genel Merkezi,  Kirazlıyayla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Kirazlıyayla köylülerinin açtığı davada Bursa 1. İdare Mahkemesi, şirketin maden atık havuzu inşaatına ve orman kesimi izinlerine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

17 Ağustos 2020 - Millet Bahçesi projesi nedeniyle de tartışmalara konu olan Salda Gölü’nde yeni kirlilik görüntüleri ortaya çıktı. NASA’nın Mars’taki krater ile benzer jeolojik yapıya sahip olduğunu açıkladığı Salda Gölü’nde, çamurun cilde iyi geldiğinin söylenmesi üzerine ‘Beyaz Adalar’ bölümündeki sahilde derin çukurlar oluşmaya başladığı geçen günlerde medyaya yansımış, oluşan çukurların etrafı çevrilerek kapatılmıştı. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından paylaşılan görüntülerde, Salda Köyü’nün Çayır Mevkii’nde bulunan foseptik çukurundan çıkan suyun göle karıştığı görüldü.

22 Ağustos 2020 - Keşan Kent Konseyi, Saros Körfezi’nde MUÇEV’e kiralanan sahillerle ilgili eleştirilerde bulunuldu. Açıklama sırasında, "Sahiller halkındır, kiralanamaz. İşgalci MUÇEV, Saros’u terk et!" pankartı açıldı.

23 Ağustos 2020 - Giresun’da ağustos ayında meydana gelen ve neredeyse tüm kentte etkili olan aşırı yağış, sel ve heyelanlara neden oldu. Selde 10 kişi hayatını kaybetti, mahsur kalan 172 vatandaş kurtarıldı, yaralanan 47 kişinin tamamı taburcu edildi. Bakan Bekir Pakdemirli, ‘Vatandaşlarımız ‘Nasıl olsa bana bir şey olmaz’ düşüncesinde. Dere yataklarına ev ve dükkan yapmamak gerekiyor’ dedi. Kentteki büyük yıkıma, selin değil, vadilere yapılan HES’ler, yolların ve dere kenarına inşa edilen taş ocaklarının neden olduğu belirtildi.

30 Ağustos 2020 - Türkiye’nin ciğerleri ormanlar, ağustos ayındaki yangınlarla tahrip oldu. Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, ağustos ayında Türkiye’de 181 orman yangını meydana geldi. 

EYLÜL 2020

1 Eylül 2020 - Kütahya merkeze bağlı Sofça köyü yakınındaki barajın kıyısında çok sayıda ölü balığı gören vatandaşlar, durumu yetkililere bildirdi. İhbar üzerine baraja gelen Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, ölü balıklar ile sudan numune aldı.

4 Eylül 2020 - Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta ihale süreci başlattı. Bunun üzerine harekete geçen çevre örgütleri, ihale ilanının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne sunulmak üzere Muğla Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

5 Eylül 2020 - Emlak Konut GYO, Kanal İstanbul güzergahında yaklaşık 2 milyon metrekarelik arazi satın almak için TOKİ ile protokol imzaladı. Küçükçekmece Gölü’nün kıyısında bulunan araziye 1,4 milyar TL değer biçildi. Bildirime göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ mülkiyetindeki Avcılar, Firuzköy Mahallesi'nde bulunan dört parselin, imar uygulaması sonrasında oluşacak yaklaşık 689 bin metrekarelik kısmı değerlemeye tabi tutuldu.

8 Eylül 2020 - 16 STK, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde bulunan 37 termik santralın kapatılması için Cumhurbaşkanlığı’na karşı Danıştay’a sunulmak üzere idare mahkemesinde dava açtı. Açıklamada, "Bir sürü ülke termik santrallarını kapatıyor veya kapatmayı programına alıyor. Ancak bizim ülkemizde bu konuda alınmış hiçbir önlem olmadığı gibi yeni termik santralların açılması için üretim lisansları veriliyor ve ÇED süreçleri başlatılıyor. Oysa bırakın yenisini açmayı, tüm termik santralların adil bir dönüşüm programı ile acilen kapatılması gerekiyor" denildi. 

10 Eylül 2020 - Afşin-Elbistan Termik Santrali A Ünitesi'nin filtre takıldığı ileri sürülmesine rağmen hâlâ filtresiz çalıştığını ifade eden CHP milletvekili Ali Öztunç, santralin 250 bin insanın üzerine ölüm kusmaya devam ettiğini belirtti.

12 Eylül 2020 - Ankara’nın Polatlı ilçesinde kum fırtınası meydana geldi. İlçeyi devasa toz bulutu kapladı. Ev ve araçların toz içinde kaldı, sert rüzgarlar kentte etkili oldu.

15 Eylül 2020 - Çanakkale Bayramiç’te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni’nin ÇED süreci kapsamında Hacıbekirler Köyü’nde ‘Halkın Katılımı Toplantısı’, yoğun tepki üzerine iptal edildi. Kazdağları’ndan bu kez Cengiz Holding’e yeni bir ruhsat verilmesine süreç başlatılmıştı. Cengiz Holding, ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi’ni önümüzdeki Nisan ayında faaliyete geçirmek amacıyla faaliyetlere başlamıştı.

18 Eylül 2020 - Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Burdur Valiliği’nden yapılan açıklamada, "ÖÇK ilanı ile birlikte her türlü uygulamanın durdurulduğu köylerde, bu plan koşullarına uygun olmak kaydıyla seyrek yoğunluklu kırsal yapılaşmaya imkân tanınacaktır" denildi.

19 Eylül 2020 - Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim faaliyeti gösteren tesisler için uygulanacak fiyat ve süreler ile yerli katkı ilavesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 18 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile birikte Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'na (YEKDEM) tabi lisanslı üretim tesislerinin 30 Haziran 2021 tarihine kadar işletmeye girmeleri koşuluyla, döviz cinsinden yapılacak ödemelerin 31 Aralık 2030'a kadar uzatılacağı bildirildi. Elektrik Mühendisleri Odası, iktidarın "yerli ve millilik" derken 10 yıl boyunca şirketlere döviz cinsinden ödeme yapılmasındaki çelişkiye dikkat çekti.

21 Eylül 2020 - Oxfam ve Stockholm Çevre Enstitüsü’nün yeni raporu, dünya nüfusunun en zengin yüzde 1’inin, 1990’dan 2015’e kadar dünyanın yoksul yüzde 50’sinin iki katından fazla karbondioksit salımından sorumlu olduğunu gösteriyor. Çalışma, küresel nüfusun en zengin yüzde 10’unu oluşturan yaklaşık 630 milyon kişinin, 25 yıllık dönemde küresel emisyonların yaklaşık yüzde 52’sinden sorumlu olduğunu ve en zengin yüzde 10’un, yılda yaklaşık 35 bin dolar üzerinde gelire sahip olanları ve en zengin yüzde 1’in ise, yaklaşık 100 bin dolardan fazla kazanan insanları kapsadığını belirtiyor. Önümüzdeki 10 yılda dünyanın en zengin yüzde 10’unun karbon emisyonları, dünyanın geri kalanının tamamı emisyonlarını derhal sıfıra indirse bile, sıcaklıkları 1,5 derecenin üzerine çıkmasına neden olabilir.

22 Eylül 2020 - Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan ve Alevilerin kutsal mekanlardan biri olan Munzur Gözeleri'ni imara açan peyzaj projesinin çalışmalarına başlandı. Alevi toplumunun, kurumların ve yöre derneklerin tüm tepkilerine rağmen durdurulmayan proje kapsamında Munzur Gözeleri'ne kepçelerle girildi.

24 Eylül 2020 - Biyogaz tesisine karşı direnen Çapaklı köylülerinin arazilerine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile el konuldu. Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Manisa Salihli Çapaklı Köyü yakınlarında yapılmak istenen biyogaz tesisi kurulması için köylülerin arazileri kamulaştırıldı.

26 Eylül 2020 - Türkiye’nin Coronavirus ile mücadelesi sürerken tartışmalı proje Kanal İstanbul’a ilişkin çalışmalar hız kazandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bugün askıya çıkan imar uygulamasıyla güzergahta yer alan Firuzköy Mahallesi’nde metrekarelerce tarla vasfındaki toplam dört arazinin imara açılması kesinleşti.

27 Eylül 2020 - Ordu’nun Fatsa ilçesinde kapasite artırımına gidilecek Altıntepe Altın Madeni İşletmesi’nin ÇED raporu olumlu sonuçlanınca Fatsalılar kitap okuma eylemine başladı.

29 Eylül 2020 - Meteoroloji’nin yağış uyarısının ardından İstanbul’da sağanak ve dolu yağışı etkili oldu. Özellikle Boğaz çevresi ve Kadıköy’de dolu yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle Kadıköy’de bazı noktalarda yerler kısa sürede beyaza büründü. Bazı araçların camları kırıldı.

29 Eylül 2020 - TMMOB ve bağlı odalar Kanal İstanbul için hazırlanan 1/100.000 ölçekli ‘Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ni, yargıya taşıdı. Bu dava ile birlikte Kanal İstanbul’a karşı 5'inci davayı açan TMMOB, açıklamada, hazırlanan ‘Çevre Düzeni Planı Değişikliği’nin Anayasal ve yasal hükümlere, kamu yararına, bilimsel gereklere aykırılıklar taşıdığını vurguladı.

30 Eylül 2020 - Muğla Valiliği, MUÇEV’in Marmaris’e toplam 42 bin 893 metrekarelik alana yapmayı planladığı yat yanaşma yeri kapasite artırımı projesi için "ÇED gerekli değildir" kararı verdi. Proje tanıtım dosyasında, "Proje kapsamında deniz yüzeyinde mevcut yüzer iskeleye ilave olacak şekilde yüzer iskele ve kıyıda kazıklı iskeleler kurulacak" denildi. 187 yatın bağlanabileceği bu iskele için de 8 milyon 445 bin TL harcanacak.

EKİM 2020

6 Ekim 2020 - Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetim raporuna göre, ÇED sürecine başvuran birçok işletme tarafından, proje bedelleri olması gerekenden düşük beyan ediliyor. Bu nedenle de ödenmesi gereken başvuru ücretleri düşük kalıyor. İşletmelerin ÇED proje bedellerini düşük göstermesi nedeniyle Çevre Yasası çerçevesinde kesilen idari para cezaları da olması gerekenden daha düşük hesaplanıyor. ÇED raporu ya da proje tanıtım dosyası hazırlaması gereken bazı işletmelerin, söz konusu belgeleri hazırlamamak için kapasitelerini olması gerekenden daha düşük gösterdiği de ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde yatırımcı kişi ya da kuruluşlar "ÇED gerekli değil" kararı alabilmek ya da kapsam dışı kalabilmek amacıyla kapasitelerini ya da ÇED sahalarını olduğundan farklı gösteriyor.

12 Ekim 2020 - Marmara Denizi’nin kıyısında bulunan Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi sahillerinde denizanası istilası yaşandı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde Doç. Dr. Deniz Şirin, "Deniz suyu sıcaklığının halen yüksek seyretmesi plankton artışını tetiklemektedir. Bu da mevsimsel hareketliliği olan denizanası türleri için uygun besin ortamı oluşturmaktadır. Bu durum aslında normalde her yıl olan olayların şiddetli veya oldukça zayıf yani uçlara kayarak yaşamımıza girdiğinin başka bir kanıtıdır" dedi.

12 Ekim 2020 - Torba yasa olarak Meclise getirilen, enerji ve mande şirketlerine çeşitli imtiyazlar tanıyan "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne karşı ekoloji örgütleri mücadeleye başladı, bir çok ilde eylem düzenlendi. Kanunun tartışmalı bazı maddeleri geri çekilse de çevre kirliliği ve talanı yaratacak bazı maddeler değiştirilmeden oylanarak kabul edildi.

13 Ekim 2020 - 13 Ekim Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü dolayısıyla, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün de aralarında bulunduğu bazı BM alt kuruluşlarının ortak raporu yayımladı. Rapora göre, iklim krizi sonucu olarak aşırı hava ve iklim olaylarının sıklığ arttı. Son 50 yılda hava, iklim ve su kaynaklı 11 binden fazla doğal afet yaşandığı, 2 milyon kişinin öldüğü ve 3,6 trilyon dolar ekonomik kaybın olduğu belirtildi. 

15 Ekim 2020 - Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), Akkuyu Nükleer Santralı projesine karşı ÇED raporunun iptali için dava açtı.

15 Ekim 2020 - Muğla’nın farklı bölgelerinde 32 tane jeotermal enerji santrali (JES) ve kuyusu yapılması ile ilgili bir önceki hafta açıklanan ihale iptal edildi. 

15 Ekim 2020 - TEMA Vakfı'nın Muğla ile ilgili hazırladığı raporda, Muğla’nın yüzde 59’unun madenlere ruhsatlandığı ortaya konuldu. Rapora göre Muğla 1.449 maden ruhsatına bölünmüş durumda.

15 Ekim 2020 - 13 Ekim 2020'de Meclis’te görüşülen gıda ve tarım alanlarında değişiklikler içeren torba teklifi kapsamında, gıdalarla ilgili bilimsel dayanağı olmadan ‘yanıltıcı yayın’ yapan veya ‘korku ve güvensizlik’ oluşturanlara 20 bin ila 50 bin TL arasında para cezası verileceğiyle ilgili değişikliğe karşı Buğday Derneği, birçok dernek ile topluluğun yasa teklifinin geri çekilmesi talebinde bulunduğu bir açıklama metni yayınladı. 125 Ekim'de torba yasa tasarısındaki ilgili maddeler geri çekildi. Düzenlemenin iptali için imza kampanyası başlatan sivil toplum örgütleri karardan memnun oldu. Meclis gündemine giren "Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" başlıklı torba yasa tasarısının 28, 29 ve 30’uncu maddeleri gıdaya yönelik ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı düzenlemeler içeriyordu.

16 Ekim 2020 - Kastamonu Cide ilçesi sınırlarında yer alan Loç Vadisi’nde yapılması planlanan Cide HES projesine karşı yürütülen mücadelede sona gelindi, sarı yazmalıların zaferi kesinleşti. Danıştay 6’ncı Dairesi, OR-YA Enerji'nin proje için aldığı "ÇED Olumlu" raporunun iptal edildiği mahkeme kararını temyiz etme talebini reddetti. Danıştay, kararını "düzeltme yolu kapalı" ifadesiyle aldı.

17 Ekim 2020 - Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köy mevkiinde tarım ve hayvancılığı bitiren Cengiz İnşaat’ın sahibi olduğu maden ocağı işletmesi kapasite artırımına gitti. Büyük bir alanı çöle çeviren işletme için son olarak mevcut atık deposunun kapasite artışı ve ikinci atık deposu inşası için "ÇED olumlu" kararı verildi. 

20 Ekim 2020 - Sayıştay’ın "Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu"nda Türkiye’de madencilik faaliyeti için izin verilen 687 maden izin sahasında yapılan denetimlerde, sınır aşımları, izinsiz yapılar ve amacı dışında kullanımlar tespit etti. 

20 Ekim 2020 - İstanbul’a içme suyu sağlayan barajlar ekim ayında alarm vermeye başladı. Kurak geçen yaz aylarının ardından beklenen sonbahar yağmurlarının gelmemesi nedeniyle barajlardaki su seviyesi hızla azaldı. Su seviyesi ekim sonunda ise yüzde 29’a kadar indi. İstanbul’daki barajların doluluk oranı 2014 yılında yaşanan kuraklıktan beri hiç bu kadar düşmemişti.

24 Ekim 2020 - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in bazı maddelerinde değişikliğe gitti. Yönetmeliğin en dikkat çeken unsuru Millet Bahçesi yapılan kıyılara 6,50 metre yüksekliğinde yapı inşası yapılabilecek. Böylelikle, şubatta torba kanunla gelen yapılaşma izni yönetmeliğe girmiş oldu. Eklenen yeni tanımlamalarla birlikte kıyıların kullanımında denizde ve sahilde yeni yapılaşmalara izin verilecek. Yönetmeliğin, Kıyı Kenar Çizgisi ile ilgili bölümünde yer alan Kısmi Yapılaşma tanımına; "Barınak", "Tonoz Sistemleri", "Rekreatif Amaçlı İskele" bölümleri eklendi.

25 Ekim 2020 - Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Milli Parklar Müdürlüğü'nün DSİ ile yaptığı su kaynaklarının korunması protokolünü tek taraflı olarak feshettiğini açıklayıp, bunun ciddi sorunlara neden olacağını açıklamıştı. Sıkı’nın uyardığı acı tablo Kuş Cenneti’nde gerçekleşti. Kuşlar için hayati öneme sahip sazlıklar kurudu. Sıkı, "Bu tablo, bütün canlıların imdat çığlığıdır. İzmir Kuş Cenneti 38 yıldır hiç bu kadar kötü olmadı. Ne yazık ki iki kurum anlaşamayınca korkulan oldu. Bölgede kuşlar için hayati öneme sahip sazlıklardaki sular kurudu" dedi.

27 Ekim 2020 - Türkiye İstatistik Kurumu çevre koruma harcama istatistiklerini açıkladı. Verilere göre çevre koruma harcamaları 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,2 artarak toplam 38,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Çevre koruma harcamalarının yüzde 57,8’i mali ve mali olmayan şirketler, yüzde 34,2’si genel devlet ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşlar ve yüzde 8’i ise hane halkları tarafından yapıldı. Çevre koruma harcamalarının GSYH'daki oranı 2018'de yüzde 1,0 iken, 2019 yılında yüzde 0,9 olarak gerçekleşti.

27 Ekim 2020 - Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı rapora göre, Eskişehir Alpu Kömürlü Termik Santralı yapıldığında 24 şehirde 11 milyondan fazla insan sağlığı bozulacak. Ayrıca, proje kapsamında 575 futbol sahası büyüklüğünde tarım alanı tarım amacı dışında kullanılarak yok olacak. Santralın hava kirliliği etkileri Eskişehir ili ile sınırlı kalmayacak. 

KASIM 2020

3 Kasım 2020 - Kazdağları’nda yapılmak istenen altın madenciliğine karşı bir yılı aşkın süredir mücadele eden aktivistler, Alamos Gold‘un tahliyesi ve Kazdağları’ndaki bütün maden projelerinin Sağlık Etki Değerlendirme raporu alınıncaya kadar süresiz durdurulması için dava açtı. Çanakkale Adliyesi'nde başvuru yapan aktivistler, madene karşı yaşam nöbeti tutan doğa savunucularına kesilen para cezalarının iptalini de talep etti.

3 Kasım 2020 - Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’tan ekoloji örgütleri 30 Ekim günü bütün Ege’de hissedilen ve ölümlere neden olan depremle ilgili yaptıkları ortak açıklamada, Ege’nin iki yakasındaki insanların kaderlerinin ortak olduğuna dikkat çekti; daha fazla kaybın olmaması için doğayı hiçe sayan politikalara son verilmesi çağrısı yaptı.

4 Kasım 2020 - Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de uzun yıllar ekim ayı yağış ortalaması 51 milimetre olarak ölçüldü. Geçen yıl ekim yağışları 27,4 milimetre kaydedilirken, bu yıl ekimde yüzde 21 azalarak 21,7 milimetre olarak kayıtlara geçti. Bu yılın ekim yağışları, uzun yıllar alınan ortalamaya göre yüzde 58 azaldı. Yağışlar ülke genelinde normalin ve geçen yıl yağışlarının altında gerçekleşti. Yağışlardaki azalma Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 90’ın üzerine çıkarken, her iki bölgede de son 40 yılın en düşük ekim ayı yağışı gerçekleşti.

Bu harita, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün düzenli olarak yayınladığı meteorolojik kuraklık haritası...


5 Kasım 2020 - Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan aylık iklim analizine göre, uzun yılların ekim sıcaklık ortalaması 15,2 derece iken, geçen ay 18,4 derece olarak kaydedildi. Böylece, Ekim 2020 dönemi ortalama sıcaklıkları, iklim normallerinden 3,2 derece daha yüksek gerçekleşti. Bu veri, 50 yıllık dönemde en sıcak ekim ayı olarak kayıtlarda yerini aldı. 33 merkezde ise yeni ekstrem sıcaklık rekorları görüldü.

9 Kasım 2020 - Sayıştay’ın örnek olarak incelediği 687 maden sahasından 330’unda sınır aşımı olduğunu tespit ettiğini hatırlatan CHP’li Milletvekili Ali Öztunç, "ayrıca 49’unda izinsiz yapı olduğu, 31 sahada, izin amacı dışında kullanımlar olduğu, 78 sahada ise hem izin amacı dışında kullanılan idare izni olmayan yapılar yapıldığı ve 20 sahanın ise koordinatlarının sorunlu olduğu tespit edilmiştir. AKP denetim yetersizliğini gidermeye çalışacağına, meseleyi suç olmaktan çıkarmaya çalışıyor’ dedi.

16 Kasım 2020 - Kazdağları’nda Alamos Gold şirketinin taşeronu Doğu Biga Madencilik’in siyanürlü altın arama projesine karşı 425 gündür "Su ve Vicdan Nöbeti" tutan çevre aktivistleri ve destekçilerine toplam 525 bin lira idari para cezası kesildi. Gerekçe olarak Coronavirus önlemlerine uyulmaması gösterildi. Hacizle karşı karşıya kalan aktivistler yardım çağrısı yaptı. Kazdağları Kardeşliği’nden yapılan çağrıda, "Yaşanan salgın bahane edilerek toplamda 500 bin lirayı aşan para cezalarıyla karşı karşıya bırakıldık. Kesilen cezalara itiraz ettik, hukuki süreci başlattık ancak bu süreç tamamlanmadan haciz emirleri gelmeye başladı" denildi. 

16 Kasım 2020 - Bingöl'den Dersim‘e bağlı Mazgirt ilçesindeki Sörek köyüne keklik ve diğer canlıları avlamak için gelen avcılara köy sakinleri engel oldu. Köylüler iki avcıyı bölgede av yapmanın yasak olduğunu belirterek bölgeden uzaklaştırdı. Daha sonra çektikleri bir video ile tepkilerini dile getiren köy sakinleri, "Burada avcılık istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

17 Kasım 2020 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü ünitesi için inşaat lisansı verildiğine dair açıklama yaptı. Açıklamada "Akkuyu NGS’nin 3'üncü ünitesi için inşaat lisansı verildi. 2023’te ilk reaktör devreye alınacak ve enerji portföyümüz yeni bir enerji kaynağıyla daha çeşitlendirilecek" ifadeleri yer aldı. Santralin ikinci ünitesinin temeli Haziran 2020’de atılmıştı.

17 Kasım 2020 - TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan maden ve enerji şirketlerine bir takım ayrıcalıklar öngören torba yasaya karşı Türkiye’nin birçok noktasında eylem düzenlendi.

18 Kasım 2020 - Maden ve enerji şirketlerine birtakım ayrıcalıklar öngören torba yasanın 17 Kasım’da TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanmasının ardından yasanın geri çekilmesi için başlatılan kampanyada toplanan imzalar TBMM’ye teslim edildi.

20 Kasım 2020 - İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi‘nin (İSKİ) paylaştığı verilere göre kasım ayı itibariyle İstanbul’daki barajların doluluk oranı yüzde 26,60’ya düştü. Yani barajların beşte dördü şu anda boş bulunuyor. Ayrıca, kentte su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 26,82 küçüldü. İstanbul‘da temiz suya erişim konusunda alarm zilleri çalmaya başladı. İstanbul’da günde 3 milyon metreküp su tüketiliyor. Fakat buna karşılık kentte özellikle bu yıl barajlardaki su miktarlarında düşüş yaşanıyor.

21 Kasım 2020 - Salda Gölü’ne yapılacak Millet Bahçesi’yle ilgili plan değişikliğine yönelik bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Raporda, planlamanın yapılaşmayı engelleyerek çevresel riskleri azalttığı, yoğunluk, ulaşım, çevresel etkiler, yapılaşma, turizm ve sosyal donatı gibi unsurlar açısından olumsuz etkilerinin bulunmadığı, bölgenin doğal yapısına zararının olmadığı, orman alanlarına ve bitki örtüsüne zarar vermeyeceği, bölgenin jeolojik yapısına zararının olmayacağı gibi tespitler yer aldı.

23 Kasım 2020 - Kasım, kurak geçen sonbaharın etkilerinin barajlarda ve göllerde hissedildiği bir ay oldu. İstanbul ve Edirne’de içme suyu sıkıntısı tehlikesi belirirken Meriç Nehri, Eber ve Burdur Gölü’nde sular büyük oranda azaldı. Buna karşılık, salgınla ve iklim değişikliğiyle mücadele konularının da yer aldığı G20 bildirisinde Türkiye Paris Anlaşması’na vurgu yapan madde hakkında ek bir açıklama yaparak sonuç bildirgesine eklettirdi, aynı günlerde kömüre 10 ayda 100 milyon lira ödenek sağlandığı açıklandı.

24 Kasım 2020 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede Covid-19 gölgesinde geçen 2020 yılının 10 aylık sürecinde yerli kömüre 100 milyon lira destek sunduklarını açıkladı. 1000 MW’lık yerli kömür santralinin yıllık 1,24 milyar metreküp doğalgaz ithalatını önlediğini belirten Dönmez, "Bu sayede cari açığımızın kapanmasına yıllık yaklaşık 240 milyon dolarlık bir katkı sağlanıyor" dedi.

25 Kasım 2020 - Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin ilk 35 maddesi kabul edildi. Teklifte yer alan, "Ruhsat sahası dışında geçici tesis kurulması" ibaresinin yer aldığı 6’ncı madde çıkarıldı. AKP-MHP tarafından verilen önergeyle kanun metninde, "Biyokütleden elde edilen gaz (çöp gazı dâhil)" ile "enerjisi" ibaresi madde metninden çıkarıldı, "kentsel atıkların" ibaresi ise "belediye atıklarının (çöp gazı dahil)" şeklinde değiştirildi.

26 Kasım 2020 - Enerji ve maden şirketlerine bir takım ayrıcalıklar tanıyan torba yasanın TBMM Genel Kurulu‘ndaki görüşmeleri sona erdi. AKP’li milletvekillerinin imzasıyla sunulan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı. Torba yasa, 13 Ekim’deki alt komisyonda görüşüldükten sonra 21 Ekim tarihinde gerçekleştirilen üst komisyon toplantısında oy çokluğuyla kabul edilmişti. Doğa severlerin ve aktivistlerin mücadelesi sonucunda torba yasadaki tepki toplayan 3, 5 ve 6'ncı maddeler değiştirildi.

26 Kasım 2020 - İklim Haber ve Konda tarafından yapılan araştırmaya göre her 10 kişiden yedisi iklim değişikliği için endişeli olduğunu söylüyor. İnsanların yarısı için ise iklim krizi Coronavirus'ten daha tehlikeli. "Türkiye’de İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Algısı 2020" araştırması için ülke çapında 3431 kişiyle yüz yüze anket yapıldı. İnsanların iklim krizi hakkındaki algısını ve görüşlerini öğrenmeyi amaçlayan anket, aynı zamanda bu yıl pandemi süreciyle artan çevresel farkındalığı da ölçmeye çalıştı.

27 Kasım 2020 - Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, belediye bünyesinde İklim Değişikliği ve Uyum Şube Müdürlüğü kurulduğunu duyurdu. Yavaş, "İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında İklim Değişikliği ve Uyum Şube Müdürlüğümüzü kurduk ve eylem planımızı hazırlamak için ilk adımı attık" ifadelerini kullandı. 

30 Kasım 2020 - Afyonkarahisar’ın Çay İlçesi, Eber beldesi sınırlarındaki Türkiye’nin 12’inci büyük gölü olan Eber Gölü’nde kuraklık, iklim değişikliği ve bilinçsiz sulamaya bağlı olarak yaşanan su çekilmesi tehlikeli boyutlara ulaştı. Geçen ekim ayı sonunda 2,5 kilometre çekildiği tespit edilen Eber Gölü’nde son ayda yaşanan 1,5 kilometre ile çekilme 4 kilometreyi buldu.

ARALIK 2020 -

7 Aralık 2020 - Yılın son iki ayında ülke genelinde olağanüstü ve çok şiddetli kuraklık yaşandı, birçok kentte sıcaklık rekorları kırıldı. Ülkenin dört bir yanındaki göller kurudu, İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 25’in altına düştü. Kuraklık tehdidi İzmir'i de, Manisa ve Gediz Havzası'nı da pençesi altına almış durumda. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, "İklim krizinin etkisi evimizde. Türkiye’yi büyük kuraklık krizi bekliyor, acil önlem alınmalı" dedi.

Tarım Orman İş Sendikası, Alamos Gold'un maden ruhsatının iptal edilmesine karşın alanı terk etmediğini duyurdu.


23 Aralık 2020 - Tarım Orman İş Sendikası, Alamos Gold'un maden ruhsatının iptal edilmesine karşın Çanakkele Kirazlı-Balaban alanını terk etmediğini duyurdu. Tarım Orman İş Sendikası, Çanakkele Kirazlı-Balaban’da 360 hektarlık alan için Orman Genel Müdürlüğü'ne dilekçe yazdı. Tarım Orman-İş Başkanı Durmuş ve Genel Sekreteri Hüseyin Kozan imzalı dilekçede, bölgede maden işleten Alamos Gold'un maden ruhsat süresinin uzatılmadığı ve izninin iptal edildiği anımsatıldı.

23 Aralık 2020 - "Su kaynaklarımız tükeniyor" diyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TBMM’de ‘İklim Krizi Araştırma Komisyonu’ kurulması istemiyle bir önerge sundu. Bakırlıoğlu’nun küresel iklim değişikliğinin su kaynaklarına, tarım, sanayi ve turizm sektörlerine etkisinin araştırılması, çözüm yollarının ve gerekli önlemlerin alınması için verdiği Araştırma Önergesi CHP Grup Önerisi olarak Meclis Genel Kuruluna getirildi.  Bakırlıoğlu’nun araştırma önergesine diğer partiler destek verirken, önerge AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

25 Aralık 2020 - Türkiye’de çok şiddetli kuraklık riski atındaki kentlerden biri olan Amasya‘dan geçen Yeşilırmak Nehri adeta alarm verdi. Su seviyesinin her geçen gün düştüğü nehrin ortasında adacıklar oluştu, azalan su seviyesi nehir yatağındaki kirliliği de gözler önüne serdi. Kışın kar, yaz ve sonbaharda da beklenen yağışların düşmemesi dolayısıyla olağanüstü kuraklık riskinin yaşandığı Amasya’da debisi iyice azalan Yeşilırmak’ın ortasında adacıklar oluştu. Kirlilik nedeniyle nehir yatağının rengi karardı.

Öne Çıkanlar