Alman hükümeti Akar'la görüşmenin içeriği için ‘devlet sırrı’ dedi

Alman hükümeti Akar'la görüşmenin içeriği için ‘devlet sırrı’ dedi
Sol Parti’nin Savunma Bakanı Akar’ın Berlin’e yaptığı ziyaretin içeriğini açıklanması için verdiği soru önergelerine Federal Hükümet, 'devlet sırrı' olarak nitelendirerek cevap vermedi.

Savunma Bakanı Hulusi Akar Berlin'de 2 Şubat 2021 günü, Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile uzun bir görüşme gerçekleştirmişti. Almanya muhalefetinin eleştirdiği görüşmenin öncesinde ve sonrasında her iki bakanın samimi pozlar vermesi de dikkat çekmişti.

Sol Parti, son birkaç haftadır Federal Meclis’e verdiği soru önergelerinde görüşmenin içeriğinin açıklanmasını istedi. Geçtiğimiz hafta Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko’nun soru önergesine yanıt veren Savunma Bakanlığı sadece "Suriye ve Irak'taki durum görüşmenin konuları arasındaydı" demekle yetindi. Bunun üzerine Sol Parti grubunun bir başka parlamenteri Gökay Akbulut ise bu yanıtın yeterli olmadığını belirterek, görüşmenin detaylarıyla açıklanmasını bir kez daha talep etti.

GARÊ SORUSUNA 'MEŞRU MÜDAFA' YANITI

Özellikle Garê operasyonuna ilişkin Angela Merkel’in başkanlığındaki federal hükümetin görüşlerinin sorulduğu yeni önergeye Almanya Dışişleri Bakanlığı yanıt verdi. ANF'nin haberine göre bakanlık, Türkiye’nin daha önce Irak’ın sınırları içindeki bölgelere yönelik yaptığı askeri harekatları Birleşmiş Milletler’in "Meşru müdafaa hakkı" öngören 51. Maddesi’ni öne sürerek gerçekleştirdiğini hatırlattı:

"Türk Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı bilgilere göre Garê’de PKK’nin kamplarına yönelik bir askeri operasyon gerçekleşti. PKK de Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Federal Hükümet, Irak hükümetinin ‘Türkiye toprak bütünlüğümüze saygı göstersin’ açıklamalarını anlayışla karşıladığını belirtmişti. Türkiye’nin son askeri operasyonla uluslararası hukuku çiğnediğine dair Federal Hükümet’in elinde yeterli bilgi yok."

‘AKAR GÖRÜŞMESİNİN İÇERİĞİNİ AÇIKLAMAYIZ’

Almanya Dışişleri Bakanlığı,Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Berlin’de Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile yaptığı görüşmenin içeriğini ise "devlet sırrı" diyerek açıklamadı. Merkel hükümeti adına Dışişleri Bakanlığı'nca verilen yanıtı eleştiren Sol Partili parlamenter Gökay Akbulut "Şayet görüşmede Garê saldırısı görüşülmemiş olsaydı, bu açıklanırdı. Ancak ısrarla içeriğin açıklanmaması hükümetin bir şeyler gizlediğinin en açık gösterisidir" dedi.

Soru önergesinin muhatabının Savunma Bakanlığı’yken, yanıtın Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmesinin de hükümetin Akar ile görüşme ve Garê saldırısına dair bildiklerini gizleme çabası olarak yorumlayan Akbulut, "Bu görüşmeyi Dışişleri Bakanı yerine Savunma Bakanı’nın yapması da planlı. Tecrübesiz Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer’ı NATO üyeliği ve silah ticareti konuları üzerinden açıkça uluslar hukukuna aykırı olan Garê saldırısına göz yummaları istendi" şeklinde konuştu.

‘GARÊ AÇIKLAMASI UTANÇ VERİCİ’

Daha önce Federal Meclis’e danışmanlık yapan Bilim Kurulu Heyeti’nin Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin topraklarına yönelik saldırıları "Uluslararası hukuku ihlal" anlamına geldiği yönündeki raporunu hatırlatan Akbulut  "Şimdi söz konusu raporun hükümet tarafından bilinmesine rağmen yine Irak’ın toprak bütünlüğü hiçe sayarak gerçekleşen son saldırı için ‘uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair elimizde yeterince bilgi yok’ deniliyor. Bu rapor, Türkiye’nin Irak’ın sınırları içinde bulunan Güney Kürdistan topraklarına yönelik bütün saldırıları kapsıyor ve Garê de bunun içindedir. Ancak buna rağmen hükümetin uluslararası hukuk ihlalini görmezden gelmesi tek kelimeyle utanç verici bir durumdur" dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar