Aliyev ile Erdoğan görüştü: Nahçıvan koridorunun açılması için Ermenistan'la anlaşıldı

Aliyev ile Erdoğan görüştü: Nahçıvan koridorunun açılması için Ermenistan'la anlaşıldı
Azerbaycan lideri Aliyev, Ermenistan'la 2020 Dağlık Karabağ anlaşmasında varılan Zengezur (Nahçıvan) koridorunun açılması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde Nahçıvan bölgesiyle Azerbaycan arasında köprü görevi olacak olan Zengezur Koridoru'nun açılması konusunda Ermenistan'la anlaşmaya varıldığını aktardı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada Aliyev, Erdoğan'ı arayarak Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Brüksel'de pazar günü yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Aliyev, Ermenistan'la hem demir yolları hem de kara yollarının inşası da dahil olmak üzere Zengezur Koridoru'nun açılması konusunda anlaştıklarını Erdoğan'a belirtti.

Michel ve Paşinyan'la görüşmesinde Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış anlaşmasının hazırlanması, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, ulaşım koridorlarının açılması ve sınırların belirlenmesi konularının görüşüldüğünü belirten Aliyev, görüşmeyi olumlu değerlendirdiğini kaydetti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında sınırların belirlenmesine ilişkin devlet komisyonunun oluşturulması yönünde karar imzalandığına dikkat çeken Aliyev, tarafların hem demir yolları hem de kara yollarının inşası da dahil olmak üzere Zengezur Koridoru'nun açılması konusunda anlaştıklarını bildirdi.

ZENGEZUR KORİDORU NEDİR?

Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan lehine sonuçlanmasının ardından Ermenistan'la imzalanan ateşkes antlaşmasında yer alıyor. Koridor, anlaşmanın 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile Nahçıvan özerk bölgesi arasında bağlantıyı kurmayı hedefliyor. Ermenistan topraklarından geçecek olan koridorun güvenliğini Rusya'nın görevlendirdiği birliklerin üstlenmesi planlanıyor.

Öne Çıkanlar