‘Tezgâhtan kalan döküntüleri alabildim sadece’

‘Tezgâhtan kalan döküntüleri alabildim sadece’
Akdeniz ilçesinde kurulan pazarda alışveriş yapan yurttaşlar, fiyatların yüksekliğinden kaynaklı alışveriş yapamadıklarını belirterek, ‘Buna yaşamak deniyorsa yaşıyoruz’ dedi.

Türkiye’deki ekonomik krizle birlikte fahiş zamlar yapıldı, temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatları katlandı. Alım gücü düşerken, yurttaşlar ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Mersin’in Akdeniz İlçesine bağlı Mesudiye Mahallesi’nde kurulan semt pazarında alışveriş yapan yurttaşlar, eskiden pazara geldiklerinde temel ihtiyaçları 4-5 kilo aldıklarını, fakat son zamlardan dolayı da yarım kilo alabildiklerini belirtirken, esnaf ise iş yapamaz hale geldiklerini anlattı.

‘TEZGÂHTAN KALAN DÖKÜNTÜLERİ ALABİLDİM SADECE’

Zamlardan dolayı geçinemediğini söyleyen yurttaşlardan Fatma Demirel, "Pazara geldim. Bir kilo domates dahi alamıyorum. Bir emekli maaşım var, buna yaşamak deniyorsa yaşıyoruz. Eskiden bayramlar güzeldi, bayrama günler kala evimizde hazırlıklar yapardık. Şimdi yiyecek ekmek bulamıyoruz. 100 TL ile geldim pazara, tencereye koyacak hiçbir şey alamadım. Tezgâhtan kalan döküntüleri alabildim sadece" diyerek durumunu özetledi.

 ‘ESKİDEN BAYRAM ÖNCESİ PAZARDA YOĞUNLUK OLURDU’

10 yıldır pazarda esnaflık yapan Serkan İnci, eskiden 4-5 kilo sebze ya da meyve alabilen yurttaşların, şimdi yarım kilo ancak alabildiğini belirtti.  İnci, "En kötü dönemdeyiz. Üretim sıkıntılı, biz pahalı alıyoruz, mecburen pahalı satmak zorunda kalıyoruz. Eskiden bayram öncesi pazarda yoğunluk olurdu. Şimdi kimse yok. Eskiden 20 TL’ye arabalarını doldurabiliyorken, şimdi 200-300 TL’ye pazardan çıkamıyorsun" diye konuştu. Sabah saat 05.00’da hale gidip akşam 08.00’e kadar pazarda çalıştıklarını aktaran İnci, yevmiyelerini dahi çıkaramadıklarını, kazandıkları paranın benzin parasına gittiğini söyledi.

‘PATATES, SOĞANA BİLE GÜCÜMÜZ YETMİYOR ARTIK’

 Alışverişe gelen yurttaşlardan Münevver Ez ise "Kötü durumdayız. Gelirin varsa yaşarsın, yoksa sefalet içindesin. Pazara geldik, elimiz boş dönüyoruz, ancak 2 poşet alabildik. Patates, soğana bile gücümüz yetmiyor artık" şeklinde konuştu. Bayramın geldiğini fakat geçinemediğinden dolayı çocuklarına kıyafet alamadığını dile getiren Ez, "Olduğunda yiyoruz, olmadığında açız. Durum hep kötüye gidiyor, hiç iyiye gitmiyor. Eskiden 3-5 kuruşla dünyanın yiyeceğini alırken, şimdi 500 TL’ye zor poşet dolduruyoruz. İyi değiliz, memnun değiliz bu sistemden" ifadelerini kullandı.

 ‘İKTİDARA KİM GELİRSE HALKTAN YİYOR’

 Cüzdanını göstererek "Cüzdanımda sadece 25 TL var" diyen ve ismini vermekten kaçınan bir yurttaş, "Kendileri kral gibi oturuyor, biz de burada açlıktan ölüyoruz. Çocuklarımıza yiyecekleri bir meyve alamıyoruz. Emekliye 2 bin 500 TL verdiler. Bu para kendilerinin kapıdan çıkarken harcadığı para. Ev kirası olmuş bin 500 lira nasıl geçinelim? 600- 700 lira elektrik, su faturası geliyor. İktidara kim gelirse gelsin bizden yiyor. Başka bir şey yok" diye tepki gösterdi.

‘İNSANLAR KAFASINI KOYACAK EV BULAMIYOR’

İftarda istediği yemeği pişiremediğini belirten Sultan Erdoğdu, şunları söyledi: "2 tane yeşilliği 5 TL’ye almışım. Her şey çok pahalı, hiçbir şey alamıyoruz. Eşim öldükten sonra bin 700 lira emekli maaşı alıyorum. Kiram sadece bin TL, elektrik, su var. Böyle geçinemiyoruz, hiç memnun değiliz. Eskiden gaz lambası yakar otururduk, o günlere döneceğiz neredeyse. 77 yaşındayım hayatımda bu kadar kötü bir dönem yaşamadım. İnsanlar kafasını koyacak ev bulamıyor."

‘EKONOMİ KRİZİN SEBEBİ ÜLKEYİ YÖNETEN SİYASİ İKTİDARDIR’

30 yıldır pazarcılık yapan Aydın Arıcı da "Eskiden biri gidip çalıştığında günlük yevmiyeyle 16 kilo yağ alabiliyordu. Şimdi gidip bir gün çalışsa 5 kiloyu ancak alabilir. Ekonomi krizin sebebi ülkeyi yöneten siyasi iktidardır. Göz görüyor. Artık insanlar bunu bilmeli. Eskiden çalışılıp bayram ihtiyaçları alınırdı. Ama şimdi bayram yok oldu. Çünkü hiç kimse bir şey alamıyor" diye konuştu.(MA)

Öne Çıkanlar