Ali Mahir Başarır: Akkuyu NGS Silifke'de yanan ormanlara göz dikti

Ali Mahir Başarır: Akkuyu NGS Silifke'de yanan ormanlara göz dikti
CHP Mersin Milletvekilli Başarır, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni yapan firmanın Silifke'de yanan ormanın kullanım hakkına talip olduğunu öne sürdü.

Ege ve Akdeniz’de peş peşe çıkan yangınlarda kül olan hektarlarca ormanlık alana ilişkin endişeleri güçlendiren bir açıklama geldi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yüklenici firması Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş’nin, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı İmamuşağı köyü yakınlarında yanan 26 dönümlük orman arazisi için talip olduğu iddia edildi.

Şirket yetkililerinin, ormanlık araziyi Milli Emlak’tan satın almak için başvuru yaptığı da öne sürüldü.

Birgün gazetesinde yer alan habere göre, CHP Mersin Milletvekilli Ali Mahir Başarır, söz konusu arazinin kullanım hakkı olan yurttaşa Akkuyu NGS şirketi tarafından ağaç bedelini ödeme teklifi yapıldığını söyledi.

Başarır, "Ancak daha sonra bölgede çıkan yangın nedeniyle söz konusu alandaki ağaçlar yandı. Yanan ormanlık arazilerin tekrar doğaya kazandırılması gerekirken, Akkuyu NGS gibi şirketlere verilerek ranta açılması kabul edilemez" dedi.

Başarır, konuyla ilgili olarak şu soruları yöneltti:

"Akkuyu NGS şirketi santrala 30 kilometrede uzaklıkta bulunan bu araziyi hangi amaçla Milli Emlak’tan almış ya da almak istemekte? Akkuyu Nükleer Santralında çalışan Ruslar için Silifke Devlet Hastanesi arkasında bir yerleşim yeri yapıldığını biliyoruz. Yoksa Ruslar burayı beğenmedi de Boğsak’taki araziye mi göz diktiler? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı böyle bir yanlışa girdiyse derhal bu yanlıştan vazgeçmeli" diye konuştu.

Öte yandan Muğla’da çıkan yangının üzerinden bir ay geçmeden yanan ormanlık alanların ranta açılması için girişimde bulunulduğuna ilişkin gelişmeler yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yedi maden, otel ve RES projesine ‘ÇED gerekli değildir’ ve ‘ÇED olumlu’ raporları verdiği ortaya çıkmıştı.

Öne Çıkanlar