Diyanet Başkanı'nın ayrımcı sözlerine tepki gösteren 11 avukata hapis istemi

Diyanet Başkanı'nın ayrımcı sözlerine tepki gösteren 11 avukata hapis istemi
Cinsel yönelimlere ilişkin hutbesi nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'a tepki gösteren 11 avukat hakkında açılan davada, savcı, hukukçuların açıklamasını 'saldırı' olarak niteledi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın cinsel yönelime dair hedef gösterici sözlerine yaptıkları açıklamayla tepki gösteren Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan'ın da aralarında bulunduğu 11 avukatın 'hakaret' suçundan yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, 11 hukukçunun ayrı ayrı 1 yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Diyanet Başkanı Erbaş’ın 24 Nisan 2020’de "İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti" ifadeleriyle cinsel yönelimleri hedef almış, Ankara Barosu ise Erbaş’ın LGBTİ+ bireyleri hedef göstermesine yaptığı açıklamayla tepki göstermişti. Erbaş’ın açıklamalarını şaşkınlık ve ibretle izlediklerini belirten Ankara Barosu, "Şaşkınlığımız, sesi çağlar öncesinden gelen bu şahsın, bir devlet kurumunun başında oturup, söylemini kutsal sayılan değerler üzerine inşa ederek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesindeki kan kokan cüreti sebebiyledir. Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlerle meşrulaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın deprem, LGBTİQ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle meydanlarda cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi şaşırtmamalıdır" açıklamasında bulunmuştu.

DİYANET’E TEPKİ GÖSTEREN BARO HEDEF GÖSTERİLDİ, ARDINDAN SORUŞTURMA AÇILDI

Bu açıklamanın ardından iktidar ve yandaş medya tarafından hedef gösterilen Ankara Barosu’nun o dönemki başkanı Erinç Sağkan da dahil olmak üzere 11 avukat hakkında soruşturma açılmıştı. Şu an Türkiye Barolar Birliği Başkanı olan Sağkan’ın da aralarında bulunduğu 11 yönetim kurulu üyesi hakkında, Adalet Bakanlığı’nın izniyle de yapılan soruşturma sonunda dava açıldı.

Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Erinç Sağkan ve kısa bir dönem Ankara Barosu Başkanlığı yapan Kemal Koranel’in de aralarında bulunduğu 11 avukat, önceki celselerde savunmalarını tamamladı.

SAVCI, HUKUKÇULARIN AÇIKLAMASINI ‘İNCİTİCİ’ BULDU

DHA'nın haberine göre çarşamba günü görülecek dava öncesi cumhuriyet savcısı mütalaasını mahkemeye sundu. Savcı, mütalaasında, Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamada Ali Erbaş’a yönelik ifadelerin ‘kişiliğine ve kişilik haklarına yönelik, incitici, yaralayıcı, sebepsiz bir saldırı’ olarak niteleyerek, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtildi. Bu ifadelerin sadece katılanın kişiliğine, onur ve saygınlığına saldırı teşkil ettiği, ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı aktarılarak, 11 avukatın ayrı ayrı 1 yıldan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar