'Alevilik vardır, haktır, cemevleri ibadethanedir'

'Alevilik vardır, haktır, cemevleri ibadethanedir'
Aleviler, cemevlerine 'kültür merkezi' statüsü verileceği yönündeki haberlere tepki gösterdi: İnkar ve asimilasyon devam ediyor. İktidarın düşerken Alevilere yaslanması beyhude çaba.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK - Alevi kurumları, iktidarın, cemevlerini  "Kültür Merkezi" statüsüne kavuşturulması yönünde eğiliminin olması yönünde yapılan açıklamalar sonrası Alibeyköy Pirsultan Abdal Cemevin'de bir araya gelerek açıklama yaptı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 25 Ekim' de gerçekleşen kabine toplantısı sonrası "Bugünkü kabine gündemimizde talimatımızla ülkemizin 58 ilindeki 1585 cemevi ziyaret edilerek hazırlanan kapsamlı bir çalışmayı da görüştük" demişti.  

Erdoğan'ın "kapsamlı çalışma" diye yaptığı açıklama sonrası Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, hükümetin cemevi planına ilişkin detaylarına yer verdiği köşe yazısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'un son dönemde cemevlerini ziyaret ederek Alevi dedeleriyle sohbet ettiğini, hükümetin cemevleri ve Alevi dedeleriyle ilgili planlarının olduğunu yazmış, bu kapsamda Alevilerin ibadethane sayılmasını istedikleri cemevlerinin ‘kültür merkezi’ statüsüne kavuşturulacağını, cemevlerinde görevli dedelere maaş bağlanacağını ve cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanacağını belirtmişti. 

GÜZELGÜL: DİK DURUŞUMUZDAN TAVİZ VERMEDİK

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Alevilerin yüzyıllardır katliamlara uğradığını ve asimile edilmeye çalışıldığını ifade ederek, "Biz asıldık, yüzüldük, yakıldık ama dik duruşumuzdan taviz vermedik" dedi. 

'İNKAR VE ASİMİLASYON DEVAM EDİYOR'

Güzelgül, 30 yıldır eşit yurttaşlık talebiyle meydanlarda olduklarını ancak tüm iktidarların Alevileri inkar ettiğini vurguladı. Güzelgül, "Alevi çocuklara zorunlu din dersleri ile işkence yapılıyor. Sözümüzü Avrupa duydu, harekete geçti. Türkiye ise inkar ve asimilasyona devam ediyor. Alevilik vardır, haktır" diye konuştu. 

KAPLAN: İBADETHANELERİMİZİ TESLİM EDİN

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, belediyelerin  yaptıkları cemevlerini bünyelerinde tuttuğunu söyleyerek, "Belediyeler cemevleri işletiyorlar. Kılıçdaroğlu'na sesleniyoruz: İbadethanelerimizi bize teslim edin" dedi. Kaplan, İktidarın düşerken Alevilere yaslanmasının beyhude olduğunu belirterek, "İktidardaki zihin değişmediği müddetçe değişim olmayacaktır" diye konuştu. 

EKER: KATLİAMCI ZİNNİYETİN DEVAMI' 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Kurucu Genel Başkanı Turgut Eker ise,şunları söyledi:

"Dedelerimize maaş ödeyerek, aynı imamlar gibi, bizi de şeriatçı zihniyete dahil etmeye çalışıyorlar. Onlar 1500 Cemevine ulaştılarsa, bizim dağ, taş,köy demeden her eve ulaşmamız lazım. Yarın Seyit Rıza'yı anacağız. Şimdiki zihniyet katliamcı zihniyetin devamıdır. Gereken cevabı hemen vermeliyiz. Ne oldu da şimdi Alevilerle bir araya gelmeye çalışıyorlar? Bu hainliktir."

Öne Çıkanlar