Aleviler Hacı Bektaş Veli anma programında konuştu: Eşit yurttaşlık istiyoruz

Aleviler Hacı Bektaş Veli anma programında konuştu: Eşit yurttaşlık istiyoruz
AABK Eş Genel Başkanı Hüseyin Mat, 'Ülkemizi yönetenler tabii ki cemevlerimize gelebilir ama orayı mescit haline getiremez. Cumhurbaşkanı bizi kendine benzetmeye çalışıyor' dedi.

Son bir ayda saldırılara maruz kalan  Alevi örgütleri Hacı Bektaş Veli anma programında bir araya geldi.

Nevşehir’de üç gün sürecek etkinliklere Türkiye'nin birçok kentinden Alevi katıldı.

"Dergahlarımızı istiyoruz" sloganıyla yürüyüş düzenleyen Aleviler, Hacı Bektaş Veli Dergahi önünde açıklama yaptı.

PİRHA’nın haberine göre; kurumlar adına konuşan AABK Eş Genel Başkanı Hüseyin Mat, "Asimilasyon ve inkar politikalarına maruz kalıyoruz. Alevilerin başına 100 yılda her şey geldi. Yaşadığımız acıları tekrar yaşamak istemiyoruz" dedi.

 "Biz taleplerimizi dile getirdikçe iktidar hâlâ Osmanlı oyunları oynuyor" diyen Mat konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizi yönetenler tabi ki cemevlerinize gelebilir ama orayı mescit haline getiremez. Bunu kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanı bizi kendine benzetmeye çalışıyor. Bunu asla başaramayacaklar.

'ALEVİ KURUMLARINI MUHATAP ALMIYORLAR'

"Aleviler 35 yıldır aynı talepleri dile getiriyor. Buna duyarsız kalmak vicdansızlıktır. Alevi kurumlarını muhatap almıyorlar çünkü gerçekten sorunlarımızı çözmek istemiyor. İşi bulandırmak istiyorlar. Cumhurbaşkanı samimiyse buraya gelseydi niye alternatif etkinliklere katıldı.

"Aleviler eşit yurttaşlık istiyor. Eğer samimiyseniz Alevilerin taleplerini Anayasal güvence altına alın biz de sizi ayakta alkışlayalım. Altını çiziyoruz tekrar. Biz sizden kimliğimizi istiyoruz. Para, pul, çimento, kum istemiyoruz. Bizim için her yer cem yeridir. Bize cemevi yapmayın.

'SALDIRILARIN SORUMLUSU DEVLETTİR' 

"Eşitliği sağlayın. Biz her katliamdan sonra ayağa kalktık. Bu politikalarla Alevileri teslim alamazsınız. Avrupa’da Aleviler haklarını aldı da burada neden almıyor?

"Türkiye de eşitlik yok. Yapılan saldırıların sorumlusu bu devlettir. Son kez sesleniyoruz. Biz bu ülkede haklarımızı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.

"Sadece Aleviler için değil tüm insanlık için mücadele ediyoruz. Demokratik laik bir cumhuriyet inşa edilene kadar mücadelemiz sürecek. Alevilik vardır, Alevilik haktır. "

Öne Çıkanlar