Alevi örgütleri: HDP deklarasyonuna sahip çıkıyoruz

Alevi örgütleri: HDP deklarasyonuna sahip çıkıyoruz
Alevi örgütleri temsilcileri, HDP’nin açıkladığı deklarasyonun Türkiye demokrasisi için önemli olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 27 Eylül’de açıkladığı "Demokrasiye, Adalete ve Barışa Çağrı Deklarasyonu"nda yer alan 11 madde kapsamında çeşitli ziyaretler gerçekleştiriyor. Sahada yaptığı çalışmalarla hazırladığı deklarasyonu siyasi partiler, demokrasi güçleri, sivil toplum örgütleriyle paylaşan HDP, dün de Alevi örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın katılımıyla gerçekleşen buluşma yaklaşık iki saat sürdü. Aralarında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Demokratik Alevi Derneği’nin de bulunduğu kurumların temsilcileriyle buluşan HDP, deklarasyonun nasıl hazırladıklarını, neden gerek duyulduğunu anlatarak, Alevilerin taleplerini, görüş ve önerilerini aldı.

Buluşmaya katılan Alevi kurum temsilcileri, görüşmenin içeriği ve deklarasyonu değerlendirdi.

‘BEKLENTİLERİMİZİ İLETTİK’ 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, buluşmanın anlamlı ve olumlu olduğunu belirterek, toplantıda deklarasyona dair eleştirileri ilettiklerini ve HDP’den beklentilerini dile getirdiklerini aktardı. Alevilerin HDP’den beklentilerinin yüksek olduğunu kaydeden Kaplan, "Deklarasyonda 11 madde açıklanınca ve Alevileri orada göremeyince doğal olarak eleştiride bulunduk. Onlar da eleştirileri kısmen haklı buldu" diye belirtti.

‘GÜÇLÜ BİR HDP İSTİYORUZ’

HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde ortaya çıkardığı potansiyele dikkat çeken Kaplan, "HDP’nin Meclis’te güçlü olması Alevilerin de toplumda güçlü olması anlamına gelir. Çünkü HDP’nin Meclis’e güçlü girmesi ve Alevilerden yüksek oy alması iktidar da bile söylem değişikliğini getirdi. Artık siyasi iktidar bile Alevilere ilişkin temel söylemleri dile getirir oldu. Bu da önemli bir husus" dedi.

‘HDP KİLİT PARTİ’

HDP’nin Türkiye’de kilit bir parti olduğunun altını çizen Kaplan, CHP’nin güçlü bir parlamenter sisteme geçişinin de HDP’den geçtiğini belirtti. CHP’nin de bunun farkında olduğunu aktaran Kaplan, "HDP’nin yayınlamış olduğu deklarasyon ile ilgili CHP’nin alması gereken dersler var. İktidar partisinin de buradan alacağı çok ders var. Bu kadar kadrosu içerideyken hala Türkiye’ye yönelik bu kadar başarılı siyaset üretmeleri konusunda HDP’yi kutluyorum" şeklinde konuştu.

TALEPLERİMİZİ İLETTİK

Alevilerin en önemli talebinin "eşit yurttaşlık" olduğunu vurgulayan Kaplan, şöyle devam etti: "Bir ülkede iç barış olmadan eşit ibadet hakkı da olmaz. Bugün Suriye’de savaş çıkmadan önce ibadet sorunu var mıydı? Herkes özgürce ibadetini yapıyordu. Şu an baktığımız zaman Suriye halkları çoluğu çocuğuyla Camisiz ülkelere sığınıyorlar. Dolayısıyla Alevilerin istediği ilk şey ülkedeki huzurun sağlanması ve iç barışın gelmesidir. Demokrasinin her alana sirayet edecek şekilde uygulanması. Diyanet İşleri Başkanlığı diye bir kurum var bu ülkede, eskiden Genelkurmay Başkanlığı vardı. Siyasetin her alanına müdahil oluyordu. Diyanet de şu an öyle bir durumda, yakında helal yemek kitabı çıkaracak duruma geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nı bu ülkede kaldığı sürece iç barışın gelmeyeceğini biliyoruz. Bir an önce kaldırılması konusundaki taleplerimizi de ilettik."

YAPILAN BULUŞMA ÖNEMLİ

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkez Yöneticilerinden Mustafa Karabudak ise siyasi partilerin Alevileri önceleyen, sorunlarını dile getiren politikaları olmadığını belirterek, HDP’den beklentilerinin yüksek olduğunu vurguladı. Alevilerin HDP’yi ötekileştirenlerin partisi olarak gördüğünü de sözlerine ekleyen Karabudak, tabandan gelen eleştirileri ve önerileri paylaştıklarını belirtti. Karabudak, Aleviler olarak yapılan buluşmadan da memnun olduklarını dile getirdi.

‘İKTİDAR TÜM KESİMLERE SALDIRIYOR’

Türkiye’de iktidarın Dehak zihniyeti ile ceberut bir şekilde saldırılarını sürdürdüğüne dikkati çeken Karabudak, "İktidar bugün kadınlara, gençlere, akademisyenlere, Alevilere, Kürtlere, öteki kim varsa çok acımasız bir şekilde saldırmaktadır. HDP deklarasyonu tüm kesimler için anlamlı olmuştur. Tabii ki bunlar genişletilmelidir, bunu içeride de konuştuk. Tüm bileşenlerle, ötekilerle bu çalışmayı biraz daha genişleteceklerini söylediler. Bu da bizim açımızdan değerlidir. Dünden bugüne Alevilere yönelik katliamların üzeri hep kapatılmıştır. Bu açıdan Alevilerin bir adalet ve güvenlik sorunu vardır" ifadelerini kullandı.

‘HERKES DEKLARASYONA SAHİP ÇIKMALI’

Alevilere yönelik ötekileştirilmenin, yönelimlerin hala devam ettiğini anlatan Karabudak, "Alevilerin devletin asimilasyon politikaları, zorunlu din dersleri gibi sıkıntıları vardır. Saymakla bitmez, inanıyorum ki biraz daha genişleterek herkesi memnun edecek bir çalışma ortaya çıkacaktır. Aleviler samimi bulduğu, kendine yönelik politikalar üretebilen siyasi partilerin yanında durur. Biz bundan eminiz, HDP de bunu başarırsa Aleviler de yanında bulunur" dedi.

Tek adam rejimine karşı herkesin HDP’nin deklarasyonu etrafında buluşması gerektiğini kaydeden Karabudak, "Muhalefet de sokaktaki insanlar da buradan doğru yan yana durmalıdır. Herkesin bu deklarasyona sahip çıkması gerekiyor" şeklinde konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar