Akşener: CHP içinde HDP’yle yan yana gelmediğimiz için bizi linç eden solcu grup var

Akşener: CHP içinde HDP’yle yan yana gelmediğimiz için bizi linç eden solcu grup var
İYİ Parti lideri Meral Akşener, Tunç Soyer'in 9 Eylül'deki konuşmasını ve "kendini solcu ve CHP’nin asli unsuru kabul eden bir grup" dediği CHP'lileri eleştirdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in 9 Eylül’de Atatürk’ün sözlerine atıfla yaptığı konuşmayı sorunlu bulduğunu söyledi. Akşener, CHP'den gelen bazı eleştirilere de tepki gösterdi.

FOX Haber’de İlker Karagöz’le Çalar Saat programına katılan Akşener, Soyer’in sözünü dinlemediğini fakat programa katılacağı için baktığını söyleyerek "Aslında Atatürk’ün ‘Olabilirler’ sözünü hüküm cümlesi olarak kurmuş. Orada sorun var" dedi. Akşener şöyle devam etti:

'HER BİR HATAMIZIN ÜSTÜNDE TEPİNİYORLAR'

"Bu dönemde ‘cumhur ittifakı’nın bizimle ilgili yaratmaya çalıştığı atmosfere karşı dikkatli olmalıyız. Ortaya koyabilecekleri her bir hatamızın üstünde tepiniyorlar. Bunlardan kaçınmamız gerektiğine inanıyorum.

Ben inkılap tarihi hocasıyım. Bu tür hüküm cümleleri genellikle toplumu rahatsız eder. Dolayısıyla gerek yoktu. ‘Hatta ihanet içinde olabilirler’ diye geçer Atatürk’ün sözü. Bu şekilde kalıp haline söylense sorun yok. Hüküm cümlesi olarak kurduğunuzda zaten toplum yeteri kadar bölündü, parçalandı, kutuplaştı… Bizim cenahın yani ‘millet ittifakı’nı oluşturan siyasi yapıların ya da ‘altılı masa’nın yöneticilerinin daha sağduyulu daha dikkatli olmasında fayda var. Yıllarca ‘Osmanlı veya Cumhuriyet’ dendi, ‘Atatürk veya Abdülhamid’ dendi, ‘laiklik veya din’ dendi. Bunların hepsi hatalı ‘veya’lar. Bunun yerine ‘Atatürk ve Abdülhamid’, ‘Osmanlı ve Cumhuriyet’, ‘laiklik ve din’ diyebilmeliyiz."

'BİRBİRİNE KARŞI TAVRI ÇOK NET OLAN İKİ PARTİ VAR: İYİ PARTİ VE HDP'

Akşener ayrıca, CHP içinde İYİ Parti’yi ‘HDP’yle yan yana gelmediği için linç eden bir solcu grubun olduğunu’ söyleyerek şöyle konuştu:

"Birbirine karşı tavrı çok net olan iki parti var, İYİ Parti ve HDP. HDP de bizim olduğumuz yerde olmayacağını ifade ediyor. Muhalefetin içinde HDP’yle bizim yan yana gelmemiz gerektiğini iddia eden yapı, bize parmağını sallıyor. Kavramsal olarak son derece aşağılayan, bizlere çok çirkin tavırlar koyan, ciddi tavırlar koyan gerçekten kötü bir dille bir yapı var.

Muhalefeti de tanzim ettiğini düşünen tırnak içi kanaat önderleri diyelim adına. Bunlar da HDP’nin bütün Kürtlerin temsilcisi olduğunu iddia ediyorlar. Biz başka siyasi partilerin başka partilerle olan tutumuna karışmamız, hakaret etmemiz yok. Onların ilişkilerine saygı duyuyoruz bizim de tutumumuza saygı duyulmasını bekliyoruz.

Geçen eylülde de aynı çerçeve içinde bir linç yemiştik, şimdi de linç festivali başladı. Bu konuyla ilgili Kılıçdaroğlu’yla herhangi bir konuşmamız olmadı. CHP’nin sistemiyle alakalı değil bu. CHP kurumsal olarak, bir açıklama yaptı. Biz de onu kabul ettik ama tahkim etmek isteyen, kendini solcu ve CHP’nin asli unsuru kabul eden bir grup var. Tırnak içinde kanaat önderi."

TUNÇ SOYER NE DEMİŞTİ?

Soyer, 9 Eylül akşamı Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlamada şunları söylemişti: "100 yıl önceydi. Bu toprakları yönetenler, gaflet, delalet hatta hıyanet içindeydi. Gençleri, kadınları, çocukları, geleceği hiç düşünmediler. Sadece ve sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar. İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutkumuzu ayaklar altına aldılar, teslim oldular. Bir sabah emperyalist ülkelerin askerleri, kirli çizmeleri ve kirli emelleriyle körfezin sularını ve güzelim şehrimizi işgal etti. Yine o sabah tam da bu bulunduğumuz noktada, kordon boyundan göğü yırtan bir ses yükseldi."

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Soyer’in hedef alınmasına tepki göstererek "Altına hepimiz imza atıyoruz ki o laf, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait" demişti.

Öne Çıkanlar