'AKP'nin genel seçimlerde yenilgiye uğraması muhtemel'

'AKP'nin genel seçimlerde yenilgiye uğraması muhtemel'
Yeni Şafak yazarı Albayrak, 'AKP’nin kimlik siyasetinin boşa düştüğünü' söyledi.

Yeni Şafak yazarı Özlem Alnbayrak, AKP'nin aynı argümanı sürdürmeye devem etmesi durumda genel seçimlerde yenileceğini belirtti. Albayrak,  "2023 yılı için AK Parti iktidarı cepte değil. Önümüzdeki süreçte çok farklı bir yol, strateji ve söylem geliştiremezse, 'eşitlik ve kalkınma' üzerine kurulan tezler güncellenmezse AK Parti’nin genel seçimlerde yenilgiye uğraması muhtemeldir" dedi. 

Özlem Albayrak'ın, "AK Parti seçmeni CHP'ye nasıl oy verdi?" başlığıyla yayımlana yazısının bir bölümü şöyle: 

Erdoğan karşıtlarınca 17 yıldır sürdürülen "otoriterleşiyoruz", "tek adam", "sultan" şeklindeki propagandaların önü alınamadı. Bu propaganda o kadar çok tekrarlandı ki, sonunda "Erdoğan karşıtlığı" gibi bir siyasal pozisyon ortaya çıktı. Başlarda bu pozisyon sadece imtiyazlarını kaybeden statükoculardayken zamanla kitlelere indi. Erdoğan’ın karşısında kim olursa olsun, ona oy verme gibi bir eğilim oluştu. "Kucaklaşma" retoriği, tam da bu karşıtlık İmamoğlu’nun PR’cıları tarafından görüldüğü için kullanıldı. Manzaraya bakacak olursak sonuç da verdi.

Dindarlara onyıllar boyunca yapılan haksızlıklar nedeniyle kimlik siyaseti ve eşitlik talebinden ivme alarak siyaset sahnesine çıkan AK Parti, Refah Partisi geleneğinden ve o gelenekten gelenlerin maruz kaldığı ağır mağduriyetlerle dolu dönemden sonra yıldızı parlayarak Türk siyaset tarihine damga vuracak bir güce ulaştı, 17 yıl boyunca da bu başarıyı sürdürdü. Şimdiden bir fenomen oldu.

Ama artık karşısında, Emine Ülker Tarhan, Nur Serter, Süheyl Batum, Birgül Ayman Güler ya da İsa Gök gibi Ulusalcı-Kemalist simalarla temsil edilen, halk arasında "din düşmanı" olarak bilinen CHP yok, iktidar uğruna HDP’yle ittifak kurmaya bile gönül indirebilecek denli esnek görüntü veren bir CHP var. Yukarıda ifade ettiğim gibi büyükşehir için çıkarılan adaylar da, "dine-dindara karşı değil, barış ve kucaklaşmadan yana" görüntüsüyle seçildiler. Dolayısıyla AK Parti’nin kuruluşuna ve şimdiye dek kazandığı zaferlere karine teşkil eden kimlik siyaseti boşa düşmüş oldu.

Aynı argümanlarla giderse, -söyleyebiliriz ki- 2023 yılı için AK Parti iktidarı cepte değil. Önümüzdeki süreçte çok farklı bir yol, strateji ve söylem geliştiremezse, "eşitlik ve kalkınma" üzerine kurulan tezler güncellenmezse AK Parti’nin genel seçimlerde yenilgiye uğraması muhtemeldir.
 

Öne Çıkanlar