AKP’li vekil, Erdoğan’ın ‘ilişkim yok’ dediği SADAT ile çalışıldığını belirtti

AKP’li vekil, Erdoğan’ın ‘ilişkim yok’ dediği SADAT ile çalışıldığını belirtti
AKP’li vekil İsmail Kaya: Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle birlikte, Savunma Sanayii Başkanlığımızın çalıştığı firmaların biri de SADAT'tır.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından SADAT şirketinin kamu kurumlarıyla ilişkilerinin açığa çıkarılması ve şirket hakkındaki iddiaların araştırılması amacıyla verilen Meclis Araştırma önergesi görüşüldü.

Önergenin gerekçesini açıklamak için söz alan CHP milletvekili Bülent Tezcan, paramiliter örgütlenmelerin suç olduğunu söyledi. SADAT’ın paramiliter bir örgütlenme olduğunu kaydeden Tezcan, "Bu paramiliter örgütlenmenin arkasında sarayın olması, bunun bir suç olmasını ortadan kaldırmaz. Tam tersine, sarayın da bu suçun ortağı olduğunu gösterir, suç olmaktan çıkarmaz. SADAT, on yıl önce kuruldu, kurulduğu zaman soru önergesi verdim" dedi. SADAT’ın kuruluş izninin İstanbul Valiliği tarafından verildiğini kaydeden Tezcan, "Kuruluş belgesi bu. Bu kuruluş belgesinin dayanağı ne? 5188 sayılı Kanun, Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu, yurt içinde özel güvenlik görevlilerini yetiştirip özel güvenlik sağlamaya dönük kanun. Yani o, bankaların önünde, şirketlerin önünde özel güvenlik görevlileri var ya, silahlı ya da silahsız, bu kanun onu söylüyor. Bu kanun ‘Uluslararası harp stratejilerini öğretebilirsin’ demiyor, böyle bir şey söylemiyor" diye konuştu.

‘İLİŞKİSİ OLMAYAN MASADA İSE OLAN NE OLUR’

"İç güvenlikte özel güvenlik hizmeti vermenin uluslararası savunma hizmetiyle ne ilgisi var, ne ilgisi var?" diye soran Tezcan, " Ha, aklımıza bir şey geliyor, hani var ya gayrinizami harp, kontrgerilla, özel harekât, özel harp; bunları çok duydu Türkiye, çok yaşadı bunları. Türkiye, beyaz Torosların dönemini de yaşadı, sonraki dönemleri de yaşadı. Bugün Türkiye, bu tip paramiliter suç örgütlerinin acısını hâlâ hesaplaşamadığı için çekmek zorunda. Şimdi Sayın Erdoğan diyor ki: ‘Benimle ilgisi yok, beni bununla nasıl irtibatlandırırsanız?’ Ya, el insaf, bu fotoğrafı herkes gördü. Bu masanın başında Sayın Cumhurbaşkanı var, bu masada İstihbaratın en üst isimleri var, MİT Başkanı var, İstihbarat var, onun yanında da SADAT'ın kurucusu var, Adnan Tanrıverdi. Allah muhafaza, Sayın Erdoğan, ilişkin olmayan kişinin masadaki yeri buysa ilişkin olanın masadaki yeri ne olacak, nereye gelecek, merak ediyoruz, merak ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’A ‘SABOTAJ NASIL YAPILIR’I MI DANIŞTIN?

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a "Sabotaj nasıl yapılır?" , "Pusu nasıl kurulur?", "Bomba nasıl atılır?", "Terör nasıl işlenir?" sorularını mı danıştığını soran Tezcan, " Neyi danıştın devletin en tepesinde? "Kurtarma ve kaçırma işlemleri nasıl yapılır?" diye mi danıştın?" diye sordu.

SADAT kurucusu Adnan Tanrıverdi’nin Cumhurbaşkanlığı danışmanlığından "Mehdi gelecek; Mehdi'nin geleceği zaman biz boş durmayacağız" sözleri ardından istifa ettiğini hatırlatan Tezcan, şöyle devam etti: "Akidesi kuvvetli olanlar bilir: Mehdi'nin geleceği zaman, ortalığın kan gölüne döneceği zamandır; Mehdi'nin geleceği zaman, tedhişin ve terörün yükseleceği zamandır; Mehdi'nin geleceği zaman, mazlumların, insanların boğazlandığı zamandır. Şimdi, biraz önce anlattığım sabotaj, tedhiş, terör... Bu söylediklerimle bu taahhüt arasında bir bağ var mı yok mu? Bunun için bu araştırmayı istiyoruz, bunun için bu araştırmayı istiyoruz."

İYİ PARTİ: SADAT KANUN DIŞI YAPILANMADIR

İYİ Parti Grubu adına söz alan Dursun Ataş da AKP’nin tıpkı zamanında Gülen cemaatini masum gösterdiği gibi bugün SADAT’ı da masum göstermeye çalıştığını belirtti. Ataş, "Türkiye'de hiçbir kuruluş ‘dernek’ adı altında gayrinizami harp, suikast ve sabotaj gibi konularda kişileri ve grupları eğitemez. SADAT kamu kaynaklarını ve iktidarın gücünü kullanarak kanun dışı yapılanmaktadır. Bu yapılanmaya ‘Dur!’ denilmeli, Türkiye asla paramiliter kuruluşlara, kurumlara teslim edilmemelidir. Kamu kaynaklarını kullanarak ‘SADAT’ adı altında bir paramiliter yapılanma hevesinden derhâl vazgeçin" dedi.

Halkların Demokratik Partisi Grubu adına söz alan Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ise elinde daha önce devlet içerisinde yapılanmaların anlatıldığı kitaplarla kürsüye çıktı. Bülbül, SADAT’ın bir arka planı olduğunu belirterek, "Mesela, Teşkilat-ı Mahsusa; Ahmet Tetik'in anlattığı Teşkilat-ı Mahsusa'nın hikâyesi SADAT'ın yapmak istedikleriyle aynıdır. Başka? Bakın, Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanmış ‘İttihatçılar ve İttihatçılık Sempozyumu: Bildiriler’ okunduğunda -3 cilttir- bu çok açık bir şekilde görülecektir" diye belirtti.

‘SEDAT’I GÖNDERDİLER AMA SADAT’I SAKLAYAMADILAR’

Geçen yıl kürsüden "Siz Sedat'ı gönderdiniz Birleşik Arap Emirlikleri'ne; Sedat'ı sakladınız da SADAT'ı ne yapacaksınız?" sorularını sorduğunu hatırlatan Bülbül, "SADAT'ı saklayamadılar, SADAT zaten 2012 yılından bu yana biliniyordu ve SADAT'ın yapmak istediği planlar açık bir şekilde ortalığa saçılmış oldu. Bakınız, Timaş Yayınlarından çıkan bu ‘Kiralık Ordular’ kitabından -Timaş Yayınlarının sahibi de SADAT'ın ortaklarından birisidir- esinlenerek bu SADAT oluşturulmuştur; bu kitabın da okunmasında fayda var" şeklinde konuştu.

‘SADAT PARAMİLİTER BİR YAKLAŞIMDIR’

17 bin faili meçhul cinayetin SADAT gibi bir kuruluş olan JİTEM tarafından işlendiğine dikkat çeken Bülbül, "SADAT da bu cinayetleri, bu tedhişleri, bu katliamları, bu ortalığı karıştırma planlarını yapmak üzere ortaya çıkmıştır tıpkı Maraş'ta, Çorum'da Sivas'ta ‘Aleviler, solcular cami bombaladı’ diyerek toplumu galeyana getirme planları gibi, tedhiş budur işte; tıpkı Uğur Kaymaz'ı katledip, yanına silah koyup da ‘Polisler meşru savunma yaptı’ diyecek kadar paramiliter bir yaklaşım gibi. Bu anlamda, SADAT paramiliter bir yaklaşımdır, SADAT bir terör örgütüdür, terör örgütüyle aranıza mesafe koymanın zamanıdır. Bu, Türk halkına, Kürt halkına, Alevi toplumuna, sosyalistlere, demokratlara, devrimcilere, HDP'lilere, CHP'lilere, sosyal demokratlara karşı suç işlemek için oluşmuş bir kurumdur. Bu kurumun bir suç örgütü olduğu tüzüğünde, programında, kuruluşunda yazılıdır. Bu kuruluşa karşı mücadele etmek meşru demokratik bir tutumdur. Ey Türk, titre ve kendine gel. Türk'e karşı da suç işleniyor burada, Kürt'e karşı da, devrimciye, Alevi'ye, sosyal demokrata, herkese karşı suç işlenmesi ve kurulmuş bir SADAT projesi var; araştırılmalıdır..." dedi.

AKP’Lİ VEKİL ‘SAVUNMA BAŞKANLIĞI İŞ YAPTI’ DEDİ

AKP grubu adına söz alan Milletvekili İsmail Kaya, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın birçok firma ile çalıştığını savunarak, SADAT’ın da bunlardan biri olduğunu ileri sürdü. SADAT’a özel bir anlam yüklemenin doğru olmadığını savunan Kaya, AKP olarak Savunma Sanayii'nde yenilik yaptıklarını savundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bugün grup toplantısında SADAT ile ilişkileri olmadığını öne sürmüştü.

HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit ise "Başdanışmanınızdı, şimdi tanımıyor reisiniz" sözleriyle karşılık verdi.

Genel Kurul’da SADAT’ın araştırılmasına dair Meclis Araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Genel Kurul devam ediyor. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar