AKP'li Tunç, AİHM’nin 'Kavala' kararını 'hukuka aykırı' buldu

AKP'li Tunç, AİHM’nin 'Kavala' kararını 'hukuka aykırı' buldu
Türkiye'nin 10 Aralık 2019 tarihli kararı uyguladığını ‘defaatle belirttiğini’ söyleyen Tunç, AİHM Büyük Daire kararının haksız ve hukuka aykırı olduğunu savundu.

AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala kararını "haksız ve hukuka aykırı" olarak nitelendirdi. Tunç, kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu öne sürdü.

Türkiye'nin, AİHM kararlarına uyma oranı en yüksek ülkelerden olduğunu ileri süren Tunç, üye ülkelerin AİHM kararlarını icra oranı yüzde 80,20 iken Türkiye'nin icra oranının yüzde 87,98 olduğunu, diğer kararların icra sürecinin ise devam ettiğini aktardı.

Yılmaz Tunç, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

"AİHM Büyük Daire gündeminde Kavala dosyasından çok önce derdest 22 dosya bulunmasına rağmen Kavala dosyasının öne çekilmesi; AİHM’in tarafsızlığını ve güvenilirliğini zedeleyen bir durumdur. Kavala davası ile ilgili ihlal kararı yerine getirilmiş olup tutukluluğa ilişkin derdest dava hakkında AİHM'in ihlal kararı bulunmamaktadır. Bu nedenle AİHM Büyük Daire Kararı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46/1 maddesine aykırı bir karardır."

Öne Çıkanlar