'AKP'li iki vekil torpil için müftülüğe yazı gönderdi' iddiası Meclis gündeminde

'AKP'li iki vekil torpil için müftülüğe yazı gönderdi' iddiası Meclis gündeminde
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a, Van İl Müftülüğü'ndeki torpil iddialarını sordu.

AKP'li vekiller Vahit Kiler ve Ekrem Çelebi'nin, Van İl Müftülüğü'nden mülakatlarda bazı kişiler için torpil istediği iddia edilen belgeleri paylaşılmıştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, birçok meslekte işe alımlarda kayırmacılık ve torpil uygulandığı iddiasını vurguladı.

Orhan, kamu ihalelerinde belirli firmalar dışında kimsenin iş alamadığı iddiası ve KPSS uygulamasındaki haksızlıklara ilişkin iddiaların toplumsal vicdanı yaraladığını belirterek şöyle devam etti:

"Türkiye’de liyakatsizliğin kamuda yaygınlaştığına dair çok ciddi bir kamuoyu oluşmuştur. İşe alım süreçlerinde mülakat uygulamaları nedeniyle nitelikli işgücünün işe alınmadığı birçok vakada kamuoyuna yansımaktadır. Bir yanda eğitimli, nitelikli ve üniversiteli milyonlarca genç işsiz iş ararken diğer yanda iktidar partisinin yandaşı olan kişilerin sınavsız işe alındığına, terfi ettirildiğine, istihdam edildiğine ilişkin uygulamalar kamuoyunun bilgisindedir.

‘İLİŞKİN İDDİALAR TOPLUMSAL VİCDANI YARALAMAKTADIR’

Birçok meslekte işe alımlarda kayırmacılık ve torpil uygulandığı iddiası, kamu ihalelerinde belirli firmalar dışında kimsenin iş alamadığı iddiası, KPSS uygulamasındaki haksızlıklara ilişkin iddialar toplumsal vicdanı yaralamaktadır. Kamuda işe alım ve ihale süreçleri şeffaf, kamuoyu denetimine açık ve hesap sorulabilir olmalıdır. Hem siyasi ahlakın hem de hukuk devletinin gereği olan liyakatli kamu görevlilerinin varlığı, halktan yana bir bürokrasi için de gereklidir.

 Ülkede 10 milyona yakın içerisinde milyonlarca genç, üniversiteli, yoksul, nitelikli işsiz varken ve ülke beyin göçü yaşıyorken liyakatsizlerin işe alınması haksızlıktır. Torpil, yolsuzluk, rüşvet iddialarının yaygınlaşması bürokrasideki yozlaşmayı hızlandırırken kamu hizmetlerine erişimde de sorunlara yok açacaktır. AKP iktidarının mülakat uygulamaları ile liyakatsiz işe alım yaptığı, mülakatların yandaşların işe alınması amacıyla tertip edildiği birçok kesim tarafından iddia edilmektedir."

‘MÜLAKATLAR KAMERA KAYDI İLE YAPILMALIDIR’

İşe alımların liyakat esas alınarak yapılması ve mülakatların yapılması durumunda kamera kaydının bulunması gerektiğini ifade eden milletvekili Orhan, "Van’da imam-hatip alımında torpil yapıldığına ilişkin 2 Şubat 2022 tarihinde kamuoyuna yansıyan bir haberde, iktidar milletvekili olan iki kişinin Van’daki imam-hatip alımında bazı kişilerin kayırılmasını rica ettikleri görülmektedir.

AKP Bitlis vekili Vahit Kiler ve Ağrı vekili Ekrem Çelebi’nin Van İl Müftüsü Ömer KESKİN’den, tanıdıklarının torpille imam-hatip olarak işe alınması talebini içeren 10-14 Ocak 2022 tarihli resmi yazılar kamuoyuna yansımıştır. "Torpille imam-hatip alımı iddiası" birçok açıdan incelenme ve soruşturmayı gerektirmektedir. İşe alımların liyakat esas alınarak yapılması ve mülakatların yapılması durumunda kamera kaydı ile yapılması gerekmektedir. Ayrıca usulsüzce yapılmış, kayırmacılık içeren mülakatların iptal edilmesi ve sorumluların yasal yaptırımlara tabi tutulması amacıyla gerekli girişimler başlatılmalıdır" dedi.

Milletvekili Orhan, Bakan Bozdağ'ın şu sorulara cevap vermesini istedi:

1) Van müftülüğünde "torpille imam-hatip alımı" hakkında devam eden bir soruşturma mevcut mudur? Yoksa bir soruşturma başlatacak mısınız?

2) Van müftülüğünde torpil iddiası olan imam-hatip alımı sürecinde kayırmacılık ve torpil işlerine bulaşan kamu görevlileri hakkında devam eden bir soruşturma mevcut mudur?

3) Van’daki imam-hatip alımı için toplam kaç kişi başvuru yapmıştır? İmam-hatip olarak işe alınan kaç kişi AKP Milletvekilleri Vahit Kiler ve Ekrem Çelebi’nin listesinde sunulan kişilerdir?

4) Van müftülüğündeki torpil iddiası olan imam-hatip mülakatının ve işe alımının iptal edilmesi için bir girişim başlatacak mısınız?

5) Kamuda mülakat uygulamalarının şeffaf, denetlenebilir olması ve keyfi uygulamaların önlenmesi amacıyla bir planlama mevcut mudur?

6) Kamuda haksız işe alımları ve torpili önlemek amacıyla yürütülen çalışmalar nelerdir?

Öne Çıkanlar