Biden’ın ‘Ermeni soykırımı’ açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki: Reddediyor, kınıyoruz

Biden’ın ‘Ermeni soykırımı’ açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki: Reddediyor, kınıyoruz
Biden'ın 'Ermeni Soykırımı' açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'ndan 'bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz' açıklaması geldi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı açıklamasına tepki gösterdi. Bakanlık, "1915 olayları konusunda tarihi olgularla ve uluslararası hukukla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Buna ABD Başkanı Biden'ın 2021 yılında yaptığı hatanın tekrarı niteliğindeki bugünkü talihsiz beyanı da dahildir. Siyasi saiklerle tarihi gerçekleri çarpıtan, bu tür açıklamaları ve kararları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz" ifadesini kullandı. ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'daki Ermenileri Anma Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. Biden mesajında 24 Nisan’ı soykırımın başladığı tarih olarak nitelendirdi ve bunun 20. yüzyılın en büyük mezalimlerinden biri olduğunu kaydetti. 1915 yılında tehcir edilen, katledilen Ermenileri andığı konuşmasında Biden, yaşanan imha hareketini ‘soykırım’ olarak ifade etti. 

‘SİYASETE MALZEME YAPMA GİRİŞİMLERİNİ REDDEDİYORUZ’

Bakanlık açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Tarihten husumet çıkarmaktan başka amaca hizmet etmeyen tek taraflı ve seçici yaklaşımlar ahlaken sorunlu, siyaseten art niyetlidir. İnsani ve vicdani duruş, etnik ve dini ayrım gözetmeksizin o dönemde yaşanan tüm acıların anılmasını gerektirir. Türkiye, Ermeniler dahil tüm Osmanlı nüfusunun yaşadığı acıları saygıyla anmaktadır. Bu acıları siyasete malzeme yapma girişimlerini reddediyoruz.Türkiye, 1915 olayları gibi tarihin tartışmalı dönemlerinin önyargısız biçimde, bilimsel ve hukuki esaslar çerçevesinde araştırılması ve adil bir hafızaya ulaşılması gerektiği görüşündedir. Bu anlayışla Türkiye, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiş, arşivlerini açmıştır.

Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış ve istikrarın hakim olması, işbirliği ruhunun öne çıkması için çaba göstermektedir. Ermenistan’la başlatılan normalleşme girişimi bu anlayışın bir başka tezahürüdür."

‘ERMENİ LOBİSİNİN TEZLERİNİ ESAS ALAN AÇIKLAMADA HİÇBİR İYİ NİYET SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’

AKP sözcüsü Ömer Çelik ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Biden'ın açıklaması tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksundur. Soykırım iftirasını sektör haline getiren lobileri memnun etmeyi amaçlayan açıklamasının hiçbir temeli olmadığını ifade ediyoruz" vurgusu yaptı.

Çelik paylaşımının devamında ise şunları söyledi:

"Türkiye adil bir yaklaşımın inşasından yanadır. Cumhurbaşkanımız, 1915 olaylarının dar siyasi yaklaşımlara malzeme yapılmadan bilimsel olarak araştırılması için gereken yaklaşımı sergilemiştir.

Bu özgüvenli yaklaşımlara karşı, Ermeni lobisinin tezlerini esas alan açıklamada hiçbir iyi niyet söz konusu değildir.

‘BARIŞA, DİYALOĞA VE TARİHİN DOĞRU ANLAŞILMASINA HİZMET ETMEZ’

Üstelik Başkan Biden’ın açıklaması Ermenistan’la yürümekte olan normalleşme sürecini sabote eder niteliktedir. Dar ve ufuksuz siyasi yaklaşımlar sadece husumet lobisine hizmet eder. Barışa, diyaloğa ve tarihin doğru anlaşılmasına hizmet etmez.

Tezine güvenenler tüm arşivlerin tarihçilere açıldığı bir çalışmaya destek verir. Tezine güvenmeyenler ise siyasi lobileri tatmin etmeye çalışır. Cumhurbaşkanımızın mesajları tezine güvenen bir yaklaşımın ürünüdür."

'İKİYÜZLÜLÜĞÜN BARİZ ÖRNEĞİ'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’da Biden'ın ‘Ermeni soykırımı’ açıklamasına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, "Aynı kişilerin, 1915 olayları için 'soykırım' kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise ikiyüzlülüklerinin en bariz örneğidir" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından paylaştığı videoda, Biden ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 'Rusya'nın Ukrayna'da soykırım yapıp yapmadığı' sorusunun yöneltildiği, iki liderin de 'soykırım'ın hukuki bir mesele olduğunu söylediği görülüyor. Çavuşoğlu ise videoya şu mesajı ekledi, " Bazı batılı liderler son günlerde "soykırımın" ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini savunuyor. Doğru. Aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmadan #1915 olayları için "soykırım" kelimesini siyasi saiklerle kullanmaları ise iki yüzlülüklerinin en bariz örneğidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar