AKP’nin büyükşehirlerden Anadolu’ya akademik destek önerisine TTB’den itiraz: Taşıma suyla olmaz

AKP’nin büyükşehirlerden Anadolu’ya akademik destek önerisine TTB’den itiraz: Taşıma suyla olmaz
TTB İkinci Başkanı Ökten, 'Bina, öğretim üyesi, fiziki imkân sağlanmadıktan sonra tıp fakültesi açmanın anlamı yok. Taşıma suyla değirmeni döndürme mantığı yanlış' dedi.

Ağır çalışma koşulları ve haklarının verilmemesi nedeniyle yurt dışına göç etmek zorunda bırakılan doktorlara "Giderlerse gitsinler" diyen AKP iktidarı, hekim açığını kapatmak için ise yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Recep Akdağ, "Bir kanuni düzenlemeyle büyükşehirlerdeki öğretim üye sayısı fazla olan tıp fakültelerimizden yeni açılan fakültelere öğretim üyesi gönderebilelim. Gidip belli bir müddet eğitim verip geri dönmek şeklinde. Böylece yeni açılan tıp fakültelerini canlandırabiliriz" önerisini getirdi.  Akdağ, TTB’den gelen "eğitimde kalite düşüyor" eleştirilerine de "Bu son tez doğru. O zaman TTB’nin de YÖK ve üniversitelerle, cumhurbaşkanımızla birlikte hekimlerin daha kaliteli yetişmesi için öğretim üye sayısının kaliteli biçimde artırılması ya da mevcut öğretim üyelerinin sayıca fazla olduğu fakültelerden yenilere yardım yapılması konusunda destek vermesi lazım. Sadece ‘Kalitesiz hekim yetişir, sayıyı artırmayalım’ demek çözümsüzlük" karşılığını verdi.

‘BU BİR ÇÖZÜM DEĞİL’

TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Akdağ’ın açıklamalarını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Türkiye genelinde açılan fakültelerdeki fiziki eksiklik giderilmedikçe öğretim üyesi bulmanın da çözüm olmayacağını vurgulayan Ökten, "Öğretim üyelerinin böyle bir şeyi kabul edeceğini de sanmıyorum. Sorunun bu şekilde çözülmesi zor. Altyapı oluşturmadan tıp fakültesi açılması doğru değil. Şu anda 128 tane tıp fakültesi var. Bina, öğretim üyesi, fiziki imkân sağlanmadıktan sonra tıp fakültesi açmanın anlamı yok. Sağdan soldan ya da büyükşehirlerden oraya gidecek öğretim üyeleriyle bu sorun çözülmez" dedi.

‘TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNDÜRME MANTIĞI YANLIŞ, NİTELİKLİ EĞİTİMİ ENGELLER’

Asistan sayılarının artırılmasının da hekim açığını kapayamayacağına dikkat çeken Ökten, "Kamudaki açığı şu an desteklemek için asistan sayısını artırdılar ama eğitim veren hastane sayısı artmadı ki. Taşıma suyla değirmeni döndürme mantığı yanlış. Bu nitelikli eğitimi engelleyecektir" diye konuştu.

Öne Çıkanlar