AKP grubunun yarısından çoğu yeni listede olmayacak

AKP grubunun yarısından çoğu yeni listede olmayacak
Erdoğan'ın, AKP grubunda bulunan vekillerden 120'sine yer verdiği yeni listede, 'Davutoğlu ekibi'nin olmayacağı belirtiliyor.

POLİTİKA - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, 24 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimlerine ilişkin olarak ilk çalışmasını Özbekistan - Güney Kore gezisi sırasında yaptığı ve listede, milletvekilliği sürenlerden sadece 120 isme yer verdiği iddia edildi. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ekibinden adaylık başvurusu yapan isimlerin de ‘sadakat ve güven’ elemesine takılacağı belirtiliyor.

MEVCUT VEKİLLERİN YARISINDAN ÇOĞU LİSTEDE YOK

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre Erdoğan’ın ilk olarak mevcut milletvekili listelerini taradığı ve bu vekillerden 120’sinin yeniden milletvekili seçilecek yerlere konulduğu öne sürüldü. Yapılan detaylı çalışmadan sonra 316 kişilik gruptan en fazla 130-135 kişinin listeye gireceği iddia edildi. İktidar partisinin yapılan seçimlerde mevcut milletvekillerini yüzde 40-50 oranında değiştirdiği biliniyor. Parti kurmayları, yenilenmenin bu kez daha fazla olacağını iddia ettiler. AKP’de 2007 seçimlerinde 168, 2011 seçimlerinde 167, 2015’teki 7 Haziran seçimlerinde 185, 1 Kasım seçimlerinde 53 isim listeye konulmamıştı.

DAVUTOĞLU’NUN EKİBİ LİSTEDE OLMAYACAK

Geçen hafta yaptığı konuşmada, "En ideal listeyi çıkacağız" diyen Erdoğan’ın Meclis’te sayısal çoğunlukla ilgili sıkıntı yaşanabileceğini de göz önünde bulundurarak, gruba girecek tüm isimlerin ‘sadakat ve güven esasına’ göre seçeceği belirtiliyor. Geçmiş dönemde parti politikalarına ters düşen isimler listeye konulmayacak. Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ekibinden adaylık başvurusu yapan isimlerin de bu elemeye takılacağı kaydediliyor. Son çalışma, Erdoğan İngiltere ziyaretinden döndükten sonra partide oluşturulan üst kurulla birlikte yapılacak.

Öne Çıkanlar